Omakotirakentamisessa yhdistyvät perheiden herkät, joskus jopa asiantuntemattomatkin toiveet ammattilaisten koviin reunaehtoihin.

Pientalohankkeissa Jämerä Kivi­talot Oy:n projektipäällikön tehtävänä on yhdistää asiakkaan, hänen asiantuntijoidensa, valmisosia tekevän tehtaan ja muiden tavarantoimittajien sekä asennusryhmän toiveet ja tarpeet. Takaraivossa ovat tiukka aikataulu ja kovat laatutavoitteet.

Hengästyttävä yhtälökö? Ei Seija Kuuselan mielestä.

”Kun olen ollut 30 vuotta kevytbetonin ja jo 6 vuotta pientalojenkin kanssa tekemisissä, on hankkeiden ja tuotannon johtaminen muotoutunut melkein rutiiniksi. Koska asiakkaana usein on perhe, joka rakentaa itselleen kotia, on siihen suuntaan toimittava herkin sormin, loukkaamatta tiukassakaan tilanteessa”, konkretisoi projektipäällikkö Kuusela toimintatapaansa.

Jämerä-taloja syntyy viitisenkymmentä vuodessa, ja omakotitalot luovutetaan pääsääntöisesti runkovalmiina. Kaikki ovat asiakkaiden­ toiveiden mukaisesti suunniteltuja uniikkeja­ ­rakennuksia. Toimitus sisältää suunnitelmat, rungon materiaalit ja runkourakoinnin perustuksista vesikattoon.

Kohteiden tilanteet tunnettava tarkkaan

Runkotoimitusten hinta riippuu suuresti talon kerrosluvusta, monimuotoisuudesta ja perustusolosuhteista, mutta suunnitteluineen se on 170 kerrosneliön taloissa keskimäärin 150 000 euroa. Loppuihin, kuten täydentäviin rakenteisiin, talotekniikkaan ja pintoihin kiintokalusteineen, menee lähes kaksi kolmannesta lisää.

”Kun syntyneestä kaupasta tulee tieto myyjiltä, tehtävänäni tiiminvetäjänä on valita projektipäällikkö, joka vahvistaa tilauksen, käynnistää suunnittelut, infoaa tuotantoa, selvittää sopivan asennusporukan ja tekee urakkasopimukset.”
”Minun on tunnettava kaikkien kohteiden ­tilanteet varsin tarkkaan, jotta voin puuttua ­ongelmiin niiden ilmaantuessa ja auttaa kollegaa tarvittaessa. Yhdessä käymmekin säännöllisesti hankkeet läpi, jotta pystyn siihen.”

Johtamisen kannalta tärkeä askel on sopivan­ asennusryhmän valitseminen. Tämä kuuluu projektipäällikön tehtäviin. Jämerä-talojen rungon asentaminen kestää 3 – 4 kuukautta, ja valittavissa on kymmenkunnasta asennusryhmästä talon kokoon ja sijaintiin sopiva.

”Lupaprosessi on usein kesken kaupan syntyessä, ja tarkka aikataulu voidaan lyödä kiinni­ vasta rakennusluvan tultua. Rakennesuunnittelu, joka kuuluu pakettiimme, ehditään useimmiten tehdä oman väen voimin, mutta joskus käytämme ulkopuolisia. Asentajan kanssa sovittujen aikataulujen toteutumista seuraan tarkkaan, ja korjausliikkeet syntyvät hyvin usein ­yhteisymmärryksessä.”


Seija Kuusela

Rakennusmestari, Hämeenlinnan
teknillinen koulu, 1983.
Työ:
1983 – 2005: Mittatie Oy, ­­
Oy Lohja-Cad Ab,
Suomen Pankki/Kiinteistötoimisto,
Suomen Siporex Oy,
JS-suunnittelu Oy.
2005 – 2015: Kivikoti Oy,
rakenne­suunnittelu,
suunnittelun koordinointi.
2015 – : Jämerä Kivitalot Oy,
projektipäällikkö.
Perhe: Naimisissa ja kolme
aikuista lasta.


Asiakkaan omat toimitukset vaikuttavat aikatauluun

Rakentamisen aloittamisesta sovitaan työmaalla pidettävässä palaverissä, jossa ovat paikalla ainakin asiakas, hänen mahdolliset asiantuntijansa ja asentajan nokkamies. Asiakkaan tehtävänä­ on ollut valmistella rakennuspaikka sorapedille eli valmiiksi asennusta varten sekä järjestää vedet ja sähköt kohteeseen.

Aikatauluttamista vaikeuttaa usein se, että hankkeisiin kuuluu Jämerän runkourakan lisäksi asiakkaan vastuulla olevia omia toimituksia ja sivu-urakoita. Jos niitä tulee asennusten väliin ja myöhässä, asentajat eivät sovitusti pääsekään jatkamaan ja kokonaisaikataulu vaarantuu.

”Tapaan urakoitsijat työmailla viikoittain ja tilanteiden mukaan useamminkin. Asiakkaan kanssa tapaamisia työmaalla on ainakin kaksi, aloitus- ja luovutuskatselmus. Omakotitaloasiakkaiden kanssa tilanteet ovat hyvin monenlaisia. Kun perheissä useinkaan ei ole ammattilaisia, he kyselevät paljon ja laajalla haitarilla. Näille asiakkaillemme ei voi olla tiukka, sillä he eivät useinkaan tunne sopimusta ja käsitä, mikä kuuluu meille ja mikä ei. On vaan soviteltava.”

”Tapaan urakoitsijat työmailla viikoittain. Asiakkaan kanssa tapaamisia työmaalla on ainakin kaksi”,­ kertoo projektipäällikkö Seija Kuusela. Keväällä yksi työmaista sijaitsi Espoossa.

Korona muutti vähän projektityöskentelyä

Jämerän asiakkaisiin kuuluu aina myös muutamia gryndereitä, jotka ostavat rivitaloihin ja ryhmärakentamiskohteisiinsa rungot asennettuina ja jatkavat siitä omilla porukoillaan.

”Asiat sujuvat ammattilaisten kesken. Ei tarvitse puuttua nippeleihin tai kysellä heidän hoidettavinaan olevien asioiden perään. Vedän meidän viikkopalaverimme, jossa käymme läpi käynnissä olevat ja alkavat kohteet, suunnittelutilanteet, toimitusten ja asennusten etenemisen sekä työmaiden haasteet. Jotta Baurocin Virossa sijaitsevan tehtaan tuotanto sujuu tehokkaasti, puututaan kriittisiin myöhästymisiin ja niiden syihin välittömästi”.

”Esimiehille asetan samat vaatimukset kuin itselleni.”

Koronan vaikutukset ovat vähäisiä projektityöskentelyssä. Tehtaan kanssa on yhteydet ennenkin hoidettu pääsääntöisesti sähköpostitse ja puhelimitse. Muut säännölliset projektipalaverit on hoidettu videoneuvotteluilla, ja silloin, kun on tavattava työmaalla, korona ei vaadi erikoisempia toimenpiteitä.

Johtamisessa ja varsinkin tiukoissa asioissa etätyöskentely voi haitata. Henkilökohtaisten tapaamisten puuttuessa olisikin etsittävä parempia yhteydenottomuotoja. Tämä korostuu pienessä firmassa, kun ei ole tuuraajia loma-aikaan tai sairastuessa, eli kaikkien pitää pysyä monista asioista ajan tasalla.

”Esimiehille asetan samat vaatimukset kuin itselleni. Odotan kiinnostusta alaisten tekemiseen, todellista kannustavaa tiimityöskentelyä. On pystyttävä puhumaan muulloinkin kuin ongelmatilanteissa. Silloin ollaan tiimissä koko ajan paremmin tilanteen tasalla ja arkisistakin asioista ehtii rupatella”, Seija Kuusela toteaa.

Teksti Risto Pesonen Kuvat Tomi Nuotsalo