Rakennusmestari Emmi Suuronen nappasi Miss Suomen ensimmäisen perintöprinsessan tittelin, mutta ei aio luopua infratyömaan tunnelmasta eikä turvakengistään. Mallintyöt ja missikeikat hoituvat kauniin työnjohtajan vapaa-ajalla.

Kouvolalaislähtöinen Emmi Suuronen valittiin syksyllä Miss Suomen ensimmäiseksi perintöprinsessaksi. Työnjohtajana Kreatella työskentelevä Suuronen kuvasi missikiertueen olleen rankka, vaikkakin eri tavalla kuin vaativa rakennustyö.
”Jatkuva edustaminen on työlästä”, Suuronen nauraa.

Hän oli mukana kisoissa toista kertaa, kun sääntömuutos mahdollisti yli 27-vuotiaiden ja aiemmin jo missikuntoaan kokeilleiden osallistumisen niin sanotussa All Stars -kisassa.

”Hopee ei oo häpee, sanotaan, mutta kyllä minä voittamaan lähdin”, Suuronen sanoo.

”Kuvauskeikkoja kyllä riittää perintöprinsessallekin. Onneksi työnantaja joustaa ja suhtautuu hyvin kannustavasti”, Suuronen kiittää.

Misseys on ollut hänen haaveensa jo pikkutytöstä asti. Kauneuskilpailun ansiosta Suuronen rohkaistui myös perustamaan yrityksen edustuskeikkoja varten. Työmaalla hän kuitenkin viihtyy, sillä siellä ”vain tekeminen merkitsee, ei ulkonäkö”, ja Suuronen nauttii saadessaan lähteä töihin laittautumatta.

Työmaa kiehtoi suunnittelu­assistenttia

Rakennusalalle Suuronen ajautui vähän sattumien kautta. Ammattikoulun jälkeen Suuronen oli suunnitteluassistenttina isossa infra­rakennusfirmassa, ja sitten infra vei.

”En halunnut jatkaa suunnittelutehtävissä, koska työmaa kiehtoi. Hakeuduin rakennusmestarilinjalle Saimiaan (nykyinen LAB) vuonna 2015 ja suoritin opinnot monimuotolinjalla työn ohessa.
Suuronen toteaa, että Kreatella hän voi oppia uutta mielenkiintoisissa kohteissa, joihin ei rakennusalan yrittäjänä välttämättä pääsisi.

”Olen ollut heppatyttö, tehnyt tallihommia jo pienestä ja tottunut niin sanotusti astumaan saveen. Enkä ole koskaan miettinyt, mitä tyttönä voin tai en voi tehdä. Äiti tiesi kotona työkalupakin paikan, ja isoisä opetti minut vaihtamaan auton renkaat 12-vuotiaana. Sillä myös tienasi”, Suuronen muistelee.

Monet nuoret ovat olleet kiinnostuneita Suurosen uratarinasta ja ovat Suurosen esimerkistä rohkaistuneet hakeutumaan alalle.

Esimieskoulutusta ja RKL:n jäsenyys

Rakennusmestarilla on luontainen kustannustietoisuus.

”Olen tarjoushaukka. Tiedän täsmälleen, mitä maksoin jostakin vaatekappaleesta viisi vuotta sitten. Työskentelin aiemmin tarjouslaskennan apuna, mutta työnjohtajana viihdyn silti parhaiten.”

Suuronen kehittää johtamisosaamistaan lähiesimieskoulutuksella. Oppisopimustutkinnon suorittaminen kestää vuoden. Muuten hän ei ole suunnitellut elämäänsä­ excelillä eteenpäin, vaan uskoo, ­että elämä vie ainakin RKL:n jäseneksi ensi vuoden alusta. Seuraava, kauempana siintävä haave on löytää tapa yhdistää kaksi uraa kekseliäällä tavalla ja satsata yrittäjyyteen.

”Nämä kaksi intohimoa tekevät miusta minut”, Suuronen virnistää.

Yhden haaveen tarkan euron missimestari haluaisi toteutuvan tulevaisuudessa: oman työkalukontin hankinnan.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth Kuva Kreate