Jani Väyrysellä oli rakennusala kohtalaisen selvä ammatinvalinta.

”Valmistuin rakennusmestariksi vuonna 1997. Rakennusala tuntui jotenkin omalle ja ammatinvalinta meni sujuvasti sen kummemmin pohtimatta”, Väyrynen miettii.

Väyrysen nykyinen työ on työmaapäällikkyys Jyväskylän ydinkeskustaan rakennettavalla kerrostalotyömaalla.

”Rakennustyömaa aivan Jyväskylän kaupungin ytimessä on erittäin haastava rakentajille. Tontilla ei ole juuri ollenkaan ylimääräistä tilaa. Tavarantoimitusten on tapahduttava täsmälleen oikeaan aikaan”, Väyrynen kertoo.

Hankkeessa on mukana parisenkymmentä urakoitsijaa ja parhaimmillaan työmaalla huhkii viitisenkymmentä ammattilaista. Onneksi kaikki hankkeessa mukana olevat ymmärtävät yhteistyön välttämättömyyden hankkeen onnistuneessa läpiviennissä.

Koulutukseen määrärahoja

Rakennusala on sen verran vaativa ja alati kehittyvä, että sen opetukseen ei toivoisi leikkauksia. Ammattilaisia saadaan vain perusteellisella ja alan vaatimukset täyttävällä koulutuksella.

”Siksihän me veroja maksamme, jotta yhteiskunta huolehtisi tarvittavan koulutuksen järjestämisestä omiin tarpeisiinsa”, Väyrynen perustelee.

Jani Väyrynen on toiminut Jyväskylän Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry hallituksessa jo kymmenkunta vuotta.

”Olemme pohtineet, kuinka yhdistyksen jäsenten keski-ikä saataisiin hieman alemmaksi. Itse koen yhdistyksen tarpeellisena ammatin kannalta ja tätä viestiä oppilaitoksiin ja nuorille insinööreille sekä mestareille viemällä asiaan saataneen parannusta”, Väyrynen suunnittelee.

Jyväskylän yhdistyksen omistaman Peurungan lomaosakkeen käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta. Tämän tyylinen nykyaikainen lomailu saattaa olla innostamassa nuoria mukaan jäseniksi.

Omiksi harrastuksikseen Jani Väyrysen harrastukset ovat vahvasti liikuntapainotteisia.

– Kiireisinä päivinä jopa askelmittariin tulee jopa 15 000 askelta. Tästä huolimatta pitää päästä jääkiekon, salibandyn ja lentopallon pariin ainakin kerran-pari viikossa, Väyrynen tunnustaa.

Teksti ja kuva: Visa Vilkuna