Jani Väyrysellä oli rakennusala kohtalaisen selvä ammatinvalinta.

Jo yläasteen jälkeen mielessä oli ammattikoulun rakennuslinja. Jani Väyrynen kuitenkin jatkoi lukioon, sen jälkeen varusmiespalvelukseen ja siitä edelleen opiskelemaan Jyväskylän teknilliseen oppilaitokseen.

”Valmistuin rakennusmestariksi vuonna 1997. Rakennusala tuntui jotenkin omalta ja ammatinvalinta meni sujuvasti sen kummemmin pohtimatta”, Väyrynen miettii.

Valmistumisensa jälkeen työmaat ovat olleet ympäri Suomea, pääkaupunkiseutua myöten. Väyrysestä on tärkeää, että rakennusmestarit ja insinöörit hankkivat työkokemusta useammilla työmailla ja eri yrityksissäkin.

Vuodesta 2016 alkaen Väyrynen on toiminut uudisrakentamiseen keskittyvän Pohjola Rakennus Keski- ja Itä-Suomi Oy:n työmaapäällikkönä.

Työmatkat eivät haittaa

”Minun pisin työmatkani on ollut 171 kilometriä sivu. Pitkähköstä matkasta huolimatta poikkesin usein viikollakin kotona. Joinakin viikkoina kävin jopa joka yö kotona. Ei hetkellistä työmatkan pituutta kannata sen kummemmin pohtia, sillä rakennusalalla työmaat vaihtuvat”, rohkaisee Jani Väyrynen nuorempia kollegojaan.

Nyt Väyrynen on työmaapäällikkönä Jyväskylän ydinkeskustaan rakennettavalla kerrostalotyömaalla. Rakennuttajana toimii Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö, jolle valmistuu kaikkiaan 160 yksiötä ja kaksiota. Huoneistoalaa hankkeessa on 4 750 neliömetriä, ja kokonaisala nousee 7 400 neliöön.

Jyväskylään rakennetaan samaan aikaan muitakin opiskelijoille tarkoitettuja kohteita. Väyrynen uskoo, ettei voimalliseen opiskelija-asuntojen rakentamiseen liity sanottavaa riskiä, sillä Jyväskylän yliopistolla ja muilla oppilaitoksilla on sen verran vahva asema, että opiskelijoita riittää tulevaisuudessakin.

Ahdas työmaa hankaloittaa

”Rakennustyömaa aivan Jyväskylän kaupungin ytimessä on erittäin haastava rakentajille. Tontilla ei ole juuri ollenkaan ylimääräistä tilaa. Tavarantoimitusten on tapahduttava täsmälleen oikeaan aikaan”, Väyrynen kertoo.

Hankkeessa on mukana parisenkymmentä urakoitsijaa, ja parhaimmillaan työmaalla huhkii viitisenkymmentä ammattilaista. Tämä vaatii työmaapäälliköltä moniosaamista. Väyrynen muistelee, että opiskeluaikana nämä asiat tulivat mukavasti esiin ja nyt tietää, mistä tietoa saa, jos jokin asia askarruttaa. Myös saadun tiedon omakohtaisen käsittelyn tärkeys tuli koulussa mukavasti esiin.

Vaikka itsenäisiä yrittäjiä työmaalla on useita, ongelmia ei ihmeemmin esiinny. Kun suunnitelmat tarkastetaan ja työ suunnitellaan kyllin hyvin etukäteen, ei töiden yhteensovittamisessa tule kenellekään kuulumattomia töitä. Luonnollisesti ongelmia joskus esiintyy, sillä ihmisten työssä inhimillisiä virheitä sattuu.

Onneksi kaikki hankkeessa mukana olevat ymmärtävät yhteistyön välttämättömyyden hankkeen onnistuneessa läpiviennissä. Väyrysen mukaan onnistunut työ vaatii erittäin monen osa-alueen hallintaa materiaalivirroista aina henkilökemioiden hallintaan.

”Kun tilaaja on tyytyväinen valmistuneeseen hankkeeseen osaurakoitsijoiden ohella, voin silloin suoraselkäisesti itsekin tunnustaa onnistuneeni”, Väyrynen kuittaa.

Perusopetus kunniaan

Koulutusleikkaukset panevat Väyrysen mietteliääksi. Rakennusala on sen verran vaativa ja alati kehittyvä, että sen opetukseen ei toivoisi leikkauksia. Ammattilaisia saadaan vain perusteellisella ja alan vaatimukset täyttävällä koulutuksella.

Opetusvastuuta ei voida siirtää oppilaitoksilta yrityksille ja yhteisöille. RKL:n järjestämä täydennyskoulutuskin on nähtävä tiettyjen osa-alueiden huippuosaamisen täsmäiskuina eikä suinkaan tavanomaisena koulutuksena.

”Siksihän me veroja maksamme, jotta yhteiskunta huolehtisi tarvittavan koulutuksen järjestämisestä omiin tarpeisiinsa. Työssä toki oppii aina lisää, mutta vankka perusta on luotava alan oppilaitoksissa”, Väyrynen perustelee.

Jani Väyrynen on toiminut Jyväskylän Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n hallituksessa jo kymmenkunta vuotta. Jo opiskeluajoista alkaen hän on nähnyt jäsenyyden hyödylliseksi oman ammattitaidon ja ammattiverkostojen luomisen kannalta. Yhdistyksessä on mietitty sitä, kuinka opiskelijajäsenet saataisiin aiempaa useammin jatkamaan jäsenyyttä valmistumisen jälkeen.

Nuoret mukaan

”Olemme pohtineet, kuinka yhdistyksen jäsenten keski-ikä saataisiin hieman alemmaksi. Mitään viisastenkiveä asian oikaisemiseen emme ole keksineet. Itse koen yhdistyksen erittäin tarpeellisena ammatin kannalta, ja tätä viestiä oppilaitoksiin ja nuorille insinööreille ja mestareille viemällä asiaan saataneen parannusta”, Väyrynen suunnittelee.

Jyväskylän yhdistyksen omistaman Peurungan lomaosakkeen käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta. Tällanen nykyaikainen lomailu saattaa olla innostamassa nuoria mukaan jäseniksi. Osakkeen käytön hinnoittelu on porrastettu niin, että oman yhdistyksen jäsenet saavat käyttöoikeuden edullisemmin kuin muiden rakennusmestariyhdistysten jäsenet ja yhdistyksemme yhteistyökumppanit.

Jani Väyrysen omat harrastukset ovat painottuvat vahvasti liikuntaan. Vaikka työssä tulee kävellyksi toisinaan ihan mukaviakin matkoja, töitten päälle on mukava rentoutua rehdin liikunnan parissa.

”Rauhallisena työpäivänä askelmittariin tulee vähintään 5 000 askelta ja kiireisinä päivinä jopa 15 000 askelta. Tästä huolimatta pitää päästä jääkiekon, salibandyn ja lentopallon pariin ainakin kerran, pari viikossa. Uinti, pyöräily ja golfkin ovat osoittautuneet varsin mukaviksi lajeiksi kunnon ja varsinkin mielen ylläpidossa”, Väyrynen tunnustaa.

Teksti ja kuvat Visa Vilkuna