Rakennusalan yrittäjä Jaan Väär toteaa Jollaksen työmaallaan, että vuokrakoneille sovitut aikataulut pitävät hyvin, ainakin aamupäivällä – autonosturi ja anturatärytin tulivat juuri sovittuun aikaan.

Sovituissa aikatauluissa pysyminen on tärkeää, koska työjärjestykset menevät heti sekaisin, jos luvattua vuokrakonetta ja -palvelua joutuu odottelemaan”, Suomessa jo useita vuosia toiminut, alkuaan virolaisyrittäjä Jaan Väär korostaa.

Hänen Otepest Oy:llään on pääkaupunkiseudulla muutamia työmaita, joilla käytetään runsaasti vuokrapalveluja. Työntekijät, kaikkiaan tusinan verran, ovat sen sijaan yrityksen palkkalistoilla.

”Maineemme kannalta laatu on ykkösasia, eli varmistamme laatutason teettämällä työt omilla miehillä ja tuntityönä. Täällä Jollaksessa, jossa teemme viiden pientalon rakennustekniset työt, vuokraamme täryttimen ja nosturin lisäksi ainakin betonipumpun, rakennustelineitä ja työmaakopin. Hyvillä vehkeillä tehot nousevat ja työturvallisuuskin otetaan huomioon.”

Talotehtaat pärjäävät omillaan

Vaikka kuluttajakauppa on vain muutamia prosentteja rakennusalan koko konevuokrauksesta, sektori kiinnostaa isojakin toimijoita. Katteet ovat kohdallaan, mutta oman ongelmansa tuovat pientalotyömaiden suurehkot kausivaihtelut.

Pientalorakentamisessa Otepest Oy:n kaltaiset pienet rakennusliikkeet ovat merkittäviä asiakkaita, mutta markkinaosuuttaan kasvattavien valmistalojen tuottajien rooli on vähäisempi.

Muuttovalmiina talopakettinsa myyvillä yrityksillä työmaatoiminnot ovat tarkkaan suunniteltuja ja valmisosien pystytys tapahtuu useimmiten kuljetuksenkin hoitavan vakioyrityskumppanin autojen järeillä hiabeilla.

Ruuhka-aikoina talotehtaatkin joutuvat vuokraamaan, vaikkapa työtelineitä. Usein avaintehtäviin, kuten kattoristikoiden asennukseen, yritykset ovat kehittäneet ergonometriset ja työturvallisuuden takaavat omat telineet.

Kustannustehokkuuden varmistaa omien laitteittensa ja koneittensa kanssa toimivat ammattiryhmät, kuten talotekniikan asentajat. He tulevat sovittuna hetkenä työkohteeseen ja siirtyvät tukikohtana toimivan autonsa kanssa ketjussa seuraavaan asuntoon. Konevuokrausyritys saa harvoin asiakasta näistä porukoista.

Osassa talotehtaiden pakettitoimituksista asiakkaat ostavat vain rungon pystytettynä. Silloin he rakennuttavat itse ja ovat päätoteuttajia. Vuokrattavan kaluston järjestää näissä tapauksissa päätoteuttaja, mutta tarvittaessa häntä autetaan, ja vuokraamolta saamansa alennusprosentit talotehdas siirtää asiakkaan käyttöön.

Pienrakentajat toimivat määrätietoisesti

Pienrakentaja-asiakkaitakin palveleva Ramirent Oyj:n johtaja Mika Eskola kertoo pientalorakentajien tarpeiden liikkuvan laidasta laitaan. Jotkut asioivat alusta loppuun laajan paketin kanssa, toiset taas yrittävät säästää ja vuokraavat koneen kerrallaan.

”Yhteisenä piirteenä omatoimisilla rakentajilla on tarkat suunnitelmat. Vaikka he ovat amatöörejä, on hankkeen vaiheet ja tarpeet käyty huolellisesti läpi jo kustannussyistäkin. Määrätietoisuus näkyy vahvana. Pienkoneita he eivät yleensä vuokraa, vaan hankkivat itse. Työturvallisuusvaatimuksien johdosta me asennamme työtelineet, mutta muuten palvelujen tarve on vähäinen.”

Työkoneiden vuokraamisen antamat mahdollisuudet eivät ole kuluttajilla hyvin tiedossa ja markkinointi uudistyömaa-alueilla toimiikin usein suusta suuhun -menetelmällä. Auttamalla oikean koneen valinnassa ja käyttöopastuksella voi hyvin ”myydä yrityksensä” sisälle pientaloprojektiin.

Selvästi kasvava sektori on varsinaisen rakentamisen jälkeisten työvaiheiden, puutarhakoneiden, vuokraus. Niitä ja jopa ruohonleikkureita Eskola kertoo haettavan yhä useammin jo valmiiden asuntojen pihoja kunnostamaan.

Työturvallisuutta vaalitaan

Oman lisäriskinsä pientalotyömaalle tuo se, että rakentajat tarttuvat usein ensimmäistä kertaa elämässään rakennustyössä käytettäviin työkoneisiin. Vuokraavat yritykset ovat satsanneet opastukseen ja pyrkivät ohjeillaan estämään tapaturmien syntymistä.

”Yllättävän vähän tapaturmia sattuu – tai ainakaan niistä ei tule tietoa vuokrausfirmaan saakka. Kuluttajat ovat asiakkaina tarkkoja työkonetta noutaessaan, ja annetut neuvot näyttävät menevän perille. Maksaessaan itse koneesta kuluttaja myös haluaa saada siitä kaiken irti eikä soittele kesken työrupeamaa ja kysele lisäohjeiden perään”, Ramirentin johtaja Eskola kuvaa tilannetta.

Vuokraajayritykset huoltavat koneet aina palautuksen jälkeen, ja koneet tarkastetaan ennen seuraavaa käyttäjää. Vahingot eivät johdukaan koneista, vaan syyt ovat muualla. Rakennuskonevuokraajat tarjoavat asiakkailleen myös mahdollisuuden alennettuun omavastuuseen eräissä tuoteryhmissä.

”Käyttäjän perusvarovaisuus yleensä riittää vahinkojen estämiseksi, mutta tiedän kyllä pienkaivureita kaatuneen ja lattiahiomakoneen tempaisseen kokemattoman käyttäjänsä mukaansa huoneen nurkkaa jyrsimään”, Eskola sanoo.

Pienrakentajat ovat sisäistäneet myös henkilökohtaisten suojavälineiden tarpeellisuuden. Kypärä, kuulosuojaimet, turvakengät ja -lasit ovat omakotitalotyömaallakin lähes poikkeuksetta käytössä.

Pieninä lisävinkkeinä Eskola muistuttaa apumiestäkin käyttämään työkäsineitä, joissa on riittävä viiltosuojaus. Lisäksi hän varoittaa sirkkelillä sahaajaa pitkähihaisista, löysistä paidoista, johon sahanterä helposti tarttuu.

Teksti ja kuvat Risto Pesonen