Energiapihiys ja hyvä sisäilma ovat olleet keskeisiä tavoitteita Nurmijärvelle nousevan koulukampuksen suunnittelussa.

Nurmijärven Rajamäelle rakentuva­ koulu­kampus on monessa mielessä poikkeuksellinen. Uuden koulurakennuksen tieltä purettiin alun perin ­Alkon monitoimitaloksi valmistunut, sittemmin osana vanhaa koulukampusta toiminut Raja­kaari. Kahden vuoden kuluttua käyttöönotettava ­uusi kampus sijaitsee pohjavesialueella, mikä vaikutti lämmitys­energian valintaan.

”Pohjavesi on täällä lähellä maanpintaa. Tästä syystä vesi-ilmalämpöpumppu on sekä taloudelli­sesti että ympäristön kannalta järkevä ratkaisu”, perustelee kampushanketta KVR-urakoivan SRV:n talotekniikkasuunnittelupäällikkö Arto Taivassalo.

Hybridilämmityksen toinen lämmitysmuoto on kaukolämpö. Tähänkin valintaan vaikutti vahvasti sijain­ti. Valmis kaukolämpöliittymä on lähellä. Rajamäki on nykyisin 7 000 asukkaan taajama, jonka kasvulle antoivat aikoinaan vauhtia Alkon tehtaat ja niiden lähelle valmistuneet henkilökunnan asunnot.

SRV:n talotekniikkasuunnittelupäällikkö Arto Taivassalo (oik.) kertoo pohjaveden olevan alueella lähellä maanpintaa. Vasemmalla SRV:n työmaapäällikkö Timo Ilmonius ja keskellä tilaajan eli Nurmijärven kunnan edustaja, Tila­keskuksen päällikkö Pasi Kivelä.

Maamerkin purkamista paheksuttiin

Alueelta purettiin Seitsemän veljeksen koulu ja Kuntola-niminen rakennus sekä monitoimihallina toiminut Rajakaari. Hallin tilalle rakennetaan uudet liikunta­tilat.

Alueella pitkään asuneille Rajakaaren purku oli ilmei­sen kova pala, koska betonirakenteinen halli­ oli mielletty koko taajaman maamerkiksi. Tämä oli Nurmi­järven Tilakeskuksen päällikön Pasi Kivelän­ mukaan etukäteen tiedossa, ja tästä syystä myös ­rakennuksen säilyttäminen oli harkinnassa.

”Korjaaminen olisi ollut muun muassa sisäilma­ongelmien takia mahdotonta järkevin kustannuksin. Tilalle tulevassa uudisrakennuksessa olemme kuitenkin pyrkineet satsaamaan julkisivun laatuun”, Kivelä toteaa.

Perustusvaiheen töitä ei tarvinnut pahemmin uudelleen­järjestellä edes tammikuun alun paukku­pakkasilla.

Hyviksi havaittuja ratkaisuja

Kampus maksaa lähes 30 miljoonaa euroa. Uusien­ rakennusten yhteislaajuus on noin 7 600 brutto­neliömetriä. Rakennustaidon vieraillessa kohteessa tammikuussa työmaa oli perustusvaiheen loppu­suoralla. Ensimmäisen puolen vuoden aikana on tehty purkutyöt, lyöty paalut ja valettu osa anturoista.
Helmikuussa käynnistyi betonielementtirakenteisen rungon pystytys. Ensi syksyyn mennessä talo­tekniikan eri urakat ovat jo käynnissä.

”Tähän mennessä on pärjätty runsaan 20 hengen työntekijämäärällä, mutta syksyyn mennessä määrä lähes viisinkertaistuu”, arvioi SRV:n työmaapäällikkö Timo Ilmonius.

Kipakasta ja lumisesta pakkastalvesta huolimatta aikataulu on pysynyt suunnitellun mukaisena, eikä­ taukopäiviä ole kelien takia tarvinnut juuri pitää. Myöskään sähkön hinnan jyrkkä heilahtelu ei ole vaikuttanut työvaiheiden järjestelyyn.

”Toki olemme kiinnittäneet huomiota pieniin työmaan arjen käytäntöihin sähkön kulutuksen kannalta”, Ilmonius sanoo.

Havainnekuva Rajamäen kampuksesta, joka valmistuu noin kahden vuoden kuluttua. Piharakennustyöt tehdään keväällä 2026. Kohteen arkkitehtina toimii Jaakkola Arkkitehdit ja pääsuunnittelija on Hannu Jaakkola.

Rossipohja turvaa sisäilman laadun

Valmis kampus on suunniteltu kuuluvaksi A-energia­luokkaan, luokista energiapiheimpään. Tähän on määrä päästä minimoimalla energiankulutus automaatiolla. Katolle on suunniteltu aurinkovoimala, mutta sellaisen asentaminen ei ole vielä täysin varmaa. Kattorakenteet on joka tapauksessa mitoitettu kestämään aurinkopaneelilistojen väliin kinostuvan lumen aiheuttamat lisäkuormitukset.

Rakennusfysiikkakin on ollut tarkassa syynissä. Huonon sisäilman uhkaa on torjuttu ottamalla käyttöön läheisellä rintamamiestaloalueella tuttu rat­kaisu: vanha kunnon rossipohja.

Teksti Vesa Tompuri kuvat Vesa Tompuri ja Jaakkola Arkkitehdit