Rakennustaito
28.8.2023
Salaojitus, perustusten oikean täyttömateriaalin valinta ja sokkelin vedeneristys auttavat pitämään rakennuksen perustukset kuivana.
Kapillaarikatkokerroksella estetään pohjaveden kapillaarinen nousu. Salaojituksen oikea korko perustuksiin nähden sekä riittävän paksu kapillaarikatkokerros luovat hyvät edellytykset sille, että perustus on toimiva.
Salaojituksen tarkoituksena on pitää pohjaveden pinta riittävällä etäisyydellä perustusten alaosasta, maanvaraisesta lattiasta tai tuulettuvan alapohjan maanpinnasta.
Nykyisin maanvaraisen betonilaatan alle suunnitellaan ja rakennetaan lämmöneristekerros ja kapillaarikatkokerros. Kapillaarikatkokerros tehdään yleensä raekooltaan 6 – 16 tai 16 – 32 millimetrin sepelistä, joka on murskattu kalliosta tai sorasta.
Murskauksessa ja seulonnassa sepelin pintaan jää hienoa kivipölyä, joka lisää kiven pinnassa tapahtuvaa kapillaarista nousua. Siksi sepeliä myös ”pestään”, toisin sanoen se märkäseulotaan.
Käytännössä pestyn sepelin pintaan syntyy kuitenkin uutta kivipölyä, kun sepeliä käsitellään kuljetuksen aikana ja työmaalla siirrettäessä. Saadaanko pesusta sillä tavoiteltu hyöty?
Sepelin pesu on kallista ja ympäristöä kuormittavaa. Pesuseulotun sepelin hinta on lähes kaksinkertainen verrattuna yleisesti käytetyn pesemättömän eli kuivaseulotun sepelin hintaan.
Pesemättömän sepelin käyttöä rakennusten alla pitäisi tutkia tarkemmin ja verrata ratkaisua pestyyn tuotteeseen.
Pestyn, raekooltaan 6 – 16 millimetrin sepelin kapillaarinen nousu laboratorio-olosuhteissa on 300 – 400 millimetriä. Kuivaseulotun sepelin kapillaarinen nousu voi olla yli 500 millimetriä.
RIL 126-2020:n mukaan pesemätön sepeli soveltuu rakennuksen ulkopuoliseen täyttöön, jos hienon aineksen pääsy salaojaputkiin estetään suodatinkankaan avulla.
Maanvaraisen betonilaatan alle asennetaan nykyisin aina lämmöneristyskerros. Laatan alle asennettavat eristeet ovat yhä useammin valmistettu vettä imemättömästä materiaalista. Tällainen eriste estää maassa olevan kosteuden pääsyn betonilaattaan. Lämmöneristyskerroksen alla olevan kapillaarikatkosepelin suhteellinen kosteus on 85 – 95 prosenttia. Tämän sepelin suhteellinen kosteus on käytännössä aina sama riippumatta siitä, onko se pestyä tai pesemätöntä.
Rakennekerroksia suunniteltaessa joudutaan tulevaisuudessa ottamaan huomioon myös materiaalien hinta ja ympäristövaikutus sekä se, miten sepeli varastoidaan ja kuljetetaan ja miten sitä käsitellään työmaalla.
Teksti ja kuvat Marit Sivén
Kirjoittaja on rakennusmestari, RTA ja yrittäjä. Hän työskentelee omistamassaan Matti Eklund Oy:ssä.
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittain käyttöön Uudenkaupungin keskustassa. Uuteenkaupunkiin on noussut kunnianhimoinen uudisrakennus. Wintterin uimahalli avattiin yleisölle helmikuun alussa, ja talvilomaviikon jälkeen...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat ikääntyviä tiilijulkisivuja. Osaamista kestävään julkisivurakentamiseen on. Avainasemassa ovat oikeat materiaalivalinnat ja kosteuden ohjaaminen pois seinärakenteesta. Ilmastonmuutos lisää...
Rakennusalan tuottavuuden parantamiseksi yritykset ja muut toimijat ovat lähteneet kehittämään teollista rakentamista. Kyseessä on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka hyödyntää useita menetelmiä, kuten esimerkiksi tahtituotantoa, lean-periaatteita ja digitaalisia työkaluja. Yksi...
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittai...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat...
Viisikymmentä vuotta täyttänyt kirjastorakennus Lappeenrannan keskustassa on eri...