Rakennustaito
28.8.2023
Salaojitus, perustusten oikean täyttömateriaalin valinta ja sokkelin vedeneristys auttavat pitämään rakennuksen perustukset kuivana.
Kapillaarikatkokerroksella estetään pohjaveden kapillaarinen nousu. Salaojituksen oikea korko perustuksiin nähden sekä riittävän paksu kapillaarikatkokerros luovat hyvät edellytykset sille, että perustus on toimiva.
Salaojituksen tarkoituksena on pitää pohjaveden pinta riittävällä etäisyydellä perustusten alaosasta, maanvaraisesta lattiasta tai tuulettuvan alapohjan maanpinnasta.
Nykyisin maanvaraisen betonilaatan alle suunnitellaan ja rakennetaan lämmöneristekerros ja kapillaarikatkokerros. Kapillaarikatkokerros tehdään yleensä raekooltaan 6 – 16 tai 16 – 32 millimetrin sepelistä, joka on murskattu kalliosta tai sorasta.
Murskauksessa ja seulonnassa sepelin pintaan jää hienoa kivipölyä, joka lisää kiven pinnassa tapahtuvaa kapillaarista nousua. Siksi sepeliä myös ”pestään”, toisin sanoen se märkäseulotaan.
Käytännössä pestyn sepelin pintaan syntyy kuitenkin uutta kivipölyä, kun sepeliä käsitellään kuljetuksen aikana ja työmaalla siirrettäessä. Saadaanko pesusta sillä tavoiteltu hyöty?
Sepelin pesu on kallista ja ympäristöä kuormittavaa. Pesuseulotun sepelin hinta on lähes kaksinkertainen verrattuna yleisesti käytetyn pesemättömän eli kuivaseulotun sepelin hintaan.
Pesemättömän sepelin käyttöä rakennusten alla pitäisi tutkia tarkemmin ja verrata ratkaisua pestyyn tuotteeseen.
Pestyn, raekooltaan 6 – 16 millimetrin sepelin kapillaarinen nousu laboratorio-olosuhteissa on 300 – 400 millimetriä. Kuivaseulotun sepelin kapillaarinen nousu voi olla yli 500 millimetriä.
RIL 126-2020:n mukaan pesemätön sepeli soveltuu rakennuksen ulkopuoliseen täyttöön, jos hienon aineksen pääsy salaojaputkiin estetään suodatinkankaan avulla.
Maanvaraisen betonilaatan alle asennetaan nykyisin aina lämmöneristyskerros. Laatan alle asennettavat eristeet ovat yhä useammin valmistettu vettä imemättömästä materiaalista. Tällainen eriste estää maassa olevan kosteuden pääsyn betonilaattaan. Lämmöneristyskerroksen alla olevan kapillaarikatkosepelin suhteellinen kosteus on 85 – 95 prosenttia. Tämän sepelin suhteellinen kosteus on käytännössä aina sama riippumatta siitä, onko se pestyä tai pesemätöntä.
Rakennekerroksia suunniteltaessa joudutaan tulevaisuudessa ottamaan huomioon myös materiaalien hinta ja ympäristövaikutus sekä se, miten sepeli varastoidaan ja kuljetetaan ja miten sitä käsitellään työmaalla.
Teksti ja kuvat Marit Sivén
Kirjoittaja on rakennusmestari, RTA ja yrittäjä. Hän työskentelee omistamassaan Matti Eklund Oy:ssä.
Turun satamaan rakennetaan yhteisterminaali sekä linnan liepeille kokonainen merellinen kaupunginosa ja uusi museo. Myös alueen liikennejärjestelyt pistetään uusiksi. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa asemakaavamuutoksen, joka muun muassa mahdollistaa Silja Linen ja Viking...
Maantiesiltojen korjausvelkaa lyhennetään Keski-Suomessa usean työmaan voimalla. Jyväskylässä kunnostetaan tänä vuonna samassa urakassa kaksi teräsbetonisiltaa. Köhniön asuinalueella Jyväskylän länsilaidalla sijaitsevien yli 50-vuotiaiden siltojen korjaustarpeet ovat pitkälti...
Tavallisen rakentajankin on ymmärrettävä ilmanvaihdon merkitys ja se, kuinka pienestä sisäilman toimivuus voi olla kiinni. Vietämme nykyään hyvin suuren osan ajastamme sisätiloissa, makuuhuoneessa kolmasosan vuorokaudesta. Siksi etenkin makuuhuoneessa on oltava hyvä...
Turun satamaan rakennetaan yhteisterminaali sekä linnan liepeille kokonainen mer...
Sepelin pesu on kallista, ja peseminen kuormittaa ympäristöä. Siksi olisi syytä...
Maantiesiltojen korjausvelkaa lyhennetään Keski-Suomessa usean työmaan voimalla....
Vastaa