Tavallisen rakentajankin on ymmärrettävä ilmanvaihdon merkitys ja se, kuinka pienestä sisäilman toimivuus voi olla kiinni.

Vietämme nykyään hyvin suuren osan ajastamme sisätiloissa, makuuhuoneessa kolmasosan vuorokaudesta. Siksi etenkin makuuhuoneessa on oltava hyvä sisäilma.

Käytetyn sisäilman täytyy poistua asunnosta­ joko koneellisesti tai painovoimaisten ilmanvaihto­hormien­ kautta. Ilma ”huuhtelee” epäpuhtaudet­ ­mukaansa.

Puhdasta korvausilmaa

Aina kun ilmaa poistuu, tulee jostakin tilalle korvausilmaa (tai tuloilmaa). Oikein toimivassa ilmanvaihdossa korvausilma on puhdasta ja raikasta ulkoilmaa, joka virtaa asuntoon juuri tätä varten tehdyistä aukoista ja kanavista.

Yleensä käytetty ilma imetään asunnosta ulos kosteiden tai “likaisten” tilojen kautta: kylpyhuoneessa, wc:ssä, keittiössä ja vaatehuoneessa on poistoilmaventtiilit.

Ilman pitää päästä näihin tiloihin ovirakojen kautta. Rako on mieluummin 15 kuin 5 millimetriä.

Mikä on vikana?

Mikäli ulkoilman sisäänvirtausta ei ole järjestetty, tulee korvausilma hallitsemattomasti kaikkialta, mistä se vain pääsee tulemaan – porraskäytävästä, kellarista, talon rakenteiden raoista ja savupiipusta. Vääristä paikoista imetty ilma on usein jo asuntoon tullessaan pilaantunutta. Erityisesti pientaloissa alapohjasta imetty ilma voi hajujen ja mikrobien lisäksi tuoda asuntoon vaarallista radonkaasua.

Painovoimainen ilmanvaihto on perinteinen tapa. Siinä on vain se vika, että se toimii parhaiten silloin, kun ei pitäisi, eli pakkasella.

Koneellinen poisto on toinen yleinen ilmanvaihtotyyppi. Siinä ongelma eli veto seinän raoista on vielä­kin suurempi kuin painovoimaisessa ilmanvaihdossa.

Koneet vetävät ilmaa kaikista ulkoseinän ja lattian­ raois­ta.

Riittävän isot oviraot ovat tärkeitä asunnon ilmanvaihdon toiminnalle. Usein raot ovat aivan liian pienet.
Riittävän isot oviraot ovat tärkeitä asunnon ilmanvaihdon toiminnalle. Usein raot ovat aivan liian pienet.

Riittävät oviraot

Ikkunoihin on nykyään tapana laittaa kapeita rakoventtiileitä, joista normaalisti suositeltavalla alipaineella (0 – 5 Pa) ei saada tarpeeksi raitista ilmaa. Toisin sanoen edelleen vedetään likaista ilmaa seinän ­raoista.
Sitten ovat ne seinien reiät, joissa termostaatit­ sulkevat venttiilit pakkasella. Niistä yleensä tuleva­ ­ilma – lämmintä ilmaa raskaampana – putoaa lattialle ja tuntuu vetona. Sitten taas ne pienetkin venttiilit halutaan tukkia!

Oviraot ovat toinen tärkeä elementti ilmanvaihdon toiminnalle. Ne ovat usein liian pienet. Koneellinenkin ilmanvaihto saadaan sekaisin, jos märkätiloihin ei pääse ilma virtaamaan kevyesti.

Saunan tuloventtiilistä saattaa tulla tuloilmareitti: energialaitos kiittää, kun pesuhuoneen lattialämmitys hehkuttaa poistuvaa ilmaa lämpimäksi.

Varmista ilmanvaihto!

Hyvän ilmanvaihdon varmistamisessa keskeistä on huolehtia tuloilman riittävästä määrästä ja laadukkuudesta. Lisäksi ovirakojen on oltava riittävän suuret.

Ilmanvaihdon parantamiseen löytyvät selkeät keinot. Oheinen lista tarjoaa perusohjeet.


Näin ilmanvaihto korjataan

  • Paranna tuloilman määrää. Nykyään on jo tuloventtiileitä, joissa tulevaa ilmaa sekoitetaan lämpimään sisäilmaan ja puhalletaan ylös katonrajaan, jossa tuleva ilma sekoittuu sisäilmaan. Lattialla ei tunnu vetoa.
  • Jokaiseen makuuhuoneeseen halkaisijaltaan 100 millimetrin reikä seinään!
  • Varmista ovirakojen toiminta ”likaisten tilojen” suuntaan. Oviraon pitää olla noin 15 – 20 millimetriä, varsinkin kylpyhuoneessa ja vessassa. Vaihtoehtoisesti tee oveen siirtoilmasäleikkö kunnon rei’illä.
  • Märkätilan vedeneristys ei tarvitse lämpöä kuivuakseen tai kestääkseen. Lämpö on suorastaan vahingollista muovipohjaisille vedeneristeille. Energiaa säästyy, jos lattian mukavuuslämpö pidetään kokonaan pois päältä.
  • Säädä oikea painesuhde sisä- ja ulkoilman välille.

Teksti Juha Kärkimaa Kuvat Adobe

Kirjoittaja Juha Kärkimaa on rakennusinsinööri ja raatimestari.