Rakennustaito
13.6.2023
Vietämme nykyään hyvin suuren osan ajastamme sisätiloissa, makuuhuoneessa kolmasosan vuorokaudesta. Siksi etenkin makuuhuoneessa on oltava hyvä sisäilma.
Käytetyn sisäilman täytyy poistua asunnosta joko koneellisesti tai painovoimaisten ilmanvaihtohormien kautta. Ilma ”huuhtelee” epäpuhtaudet mukaansa.
Aina kun ilmaa poistuu, tulee jostakin tilalle korvausilmaa (tai tuloilmaa). Oikein toimivassa ilmanvaihdossa korvausilma on puhdasta ja raikasta ulkoilmaa, joka virtaa asuntoon juuri tätä varten tehdyistä aukoista ja kanavista.
Yleensä käytetty ilma imetään asunnosta ulos kosteiden tai “likaisten” tilojen kautta: kylpyhuoneessa, wc:ssä, keittiössä ja vaatehuoneessa on poistoilmaventtiilit.
Ilman pitää päästä näihin tiloihin ovirakojen kautta. Rako on mieluummin 15 kuin 5 millimetriä.
Mikäli ulkoilman sisäänvirtausta ei ole järjestetty, tulee korvausilma hallitsemattomasti kaikkialta, mistä se vain pääsee tulemaan – porraskäytävästä, kellarista, talon rakenteiden raoista ja savupiipusta. Vääristä paikoista imetty ilma on usein jo asuntoon tullessaan pilaantunutta. Erityisesti pientaloissa alapohjasta imetty ilma voi hajujen ja mikrobien lisäksi tuoda asuntoon vaarallista radonkaasua.
Painovoimainen ilmanvaihto on perinteinen tapa. Siinä on vain se vika, että se toimii parhaiten silloin, kun ei pitäisi, eli pakkasella.
Koneellinen poisto on toinen yleinen ilmanvaihtotyyppi. Siinä ongelma eli veto seinän raoista on vieläkin suurempi kuin painovoimaisessa ilmanvaihdossa.
Koneet vetävät ilmaa kaikista ulkoseinän ja lattian raoista.
Ikkunoihin on nykyään tapana laittaa kapeita rakoventtiileitä, joista normaalisti suositeltavalla alipaineella (0 – 5 Pa) ei saada tarpeeksi raitista ilmaa. Toisin sanoen edelleen vedetään likaista ilmaa seinän raoista.
Sitten ovat ne seinien reiät, joissa termostaatit sulkevat venttiilit pakkasella. Niistä yleensä tuleva ilma – lämmintä ilmaa raskaampana – putoaa lattialle ja tuntuu vetona. Sitten taas ne pienetkin venttiilit halutaan tukkia!
Oviraot ovat toinen tärkeä elementti ilmanvaihdon toiminnalle. Ne ovat usein liian pienet. Koneellinenkin ilmanvaihto saadaan sekaisin, jos märkätiloihin ei pääse ilma virtaamaan kevyesti.
Saunan tuloventtiilistä saattaa tulla tuloilmareitti: energialaitos kiittää, kun pesuhuoneen lattialämmitys hehkuttaa poistuvaa ilmaa lämpimäksi.
Hyvän ilmanvaihdon varmistamisessa keskeistä on huolehtia tuloilman riittävästä määrästä ja laadukkuudesta. Lisäksi ovirakojen on oltava riittävän suuret.
Ilmanvaihdon parantamiseen löytyvät selkeät keinot. Oheinen lista tarjoaa perusohjeet.
Teksti Juha Kärkimaa Kuvat Adobe
Kirjoittaja Juha Kärkimaa on rakennusinsinööri ja raatimestari.
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittain käyttöön Uudenkaupungin keskustassa. Uuteenkaupunkiin on noussut kunnianhimoinen uudisrakennus. Wintterin uimahalli avattiin yleisölle helmikuun alussa, ja talvilomaviikon jälkeen...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat ikääntyviä tiilijulkisivuja. Osaamista kestävään julkisivurakentamiseen on. Avainasemassa ovat oikeat materiaalivalinnat ja kosteuden ohjaaminen pois seinärakenteesta. Ilmastonmuutos lisää...
Rakennusalan tuottavuuden parantamiseksi yritykset ja muut toimijat ovat lähteneet kehittämään teollista rakentamista. Kyseessä on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka hyödyntää useita menetelmiä, kuten esimerkiksi tahtituotantoa, lean-periaatteita ja digitaalisia työkaluja. Yksi...
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittai...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat...
Viisikymmentä vuotta täyttänyt kirjastorakennus Lappeenrannan keskustassa on eri...