Kolmikerroksisen puisen päiväkodin rakennesuunnittelun tärkein haaste oli kokonaisstabiliteetin varmistaminen. Vaikea yhtälö ratkaistiin muun muassa vanerijäykisteisillä väliseinillä.

Hevoshaantien puurakenteinen päiväkoti Vantaan Hakunilassa avasi ovensa viime elokuussa. Rakennuksessa on kaksi käyttökerrosta, ja lisäksi kolmas eli tekniikkakerros, jossa sijaitsee ilmanvaihdon konehuone.

”Kyseessä on aika korkea rakennus, eli tuulen aiheuttamat voimat piti ottaa huomioon jäykistävien rakenteiden suunnittelussa”, sanoo vastaavana rakennesuunnittelijana toiminut aluepäällikkö Jukka Taponen Vahanen Suunnittelupalvelut Oy:stä.

”Tärkein haasteemme oli varmistaa rakennuksen kokonaisstabiliteetti, mikä edellytti jäykistävien vaneriväliseinien ja puuelementtiväli- ja yläpohjien yhteistoimintaa. Välipohjaelementit suunniteltiin 7-metrisiksi, ja lisäksi suunniteltiin liimapuupalkkirunko 6–7 metrin jännevälillä.”

Noin 2.000 neliömetrin rakennus on hyvin ”puupitoinen” eli betonia siinä on perustuksissa, sokkeleissa, ontelolaatoissa ja betonivalulattiassa.

Ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa on puuelementin päälle asennetut tasoitelattiat ja lattialämmitykset.

Taponen toteaa, että kookas puurakennus on haasteellisempi suunnitella kuin vastaava betonirakennus.

”Puurakennuksen etuna ovat uusiutuvat materiaalit ja hiilijalanjäljen pienentäminen.”

Päiväkodin johtaja Marika Niittymäki kehuu puurakentamista ja puuta materiaalina. Kehitysideakin löytyy.

”Tulevissa päiväkotihankkeissa toivomme, että pienet ja tuentarpeiset lapset otetaan suunnitteluvaiheessa entistä vahvemmin huomioon esteettömyydessä ja esimerkiksi pesutiloissa, jotta vältytään jälkiasennuksilta.”

Hankkeen pääurakoitsija oli Rakennusliike Evälahti Uusimaa Oy ja rakennesuunnittelun toimitti Vahanen Suunnittelupalvelut. Hanke toteutettiin KVR-urakkana. Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy. Päiväkodin rakennutti Vantaan kaupungin tilakeskus.

Kuva Vahanen-yhtiöt