Pöly on rakennustyöntekijöiden terveydelle ja yleiselle hyvinvoinnille pirunomainen haitta ja riskitekijä. Työntekijät altistuvat pölylle erityisesti tietyissä pölyävissä työvaiheissa.

Pölynhallinta-ja suojausteknologia on viime vuosina kehittynyt ja samalla vähentänyt rakennuspölylle altistumista. Selvästi paras tapa pitää epäpuhtaudet ja pöly poissa ilmasta, on poistaa se suoraan työkohteesta.

Tänään työmailla epäpuhtauksien kohdepoisto pitäisi olla arkea. Mutta edelleen näkee työmaita, joissa pölynhallintaan ei juuri panosteta.

Otaniemestä maailmalle

Terveydelle haitallista pölyä syntyy erilaisista materiaaleista ja työvaiheista. Nykykäytäntönä on, että pölyn hallinnassa panostetaan siivoamiseen, vaikka siivoaminen itsessään nostaa pölyä ilmaan. Työturvallisuuden kannalta tämä ei ole paras mahdollinen ratkaisu.

Erityisesti hengittyvistä hiukkasista koostuva ja kvartsia sisältävä laastipöly on vakavasti otettava terveysriski, jonka eliminointi on välttämätöntä. Työmailla laastipölyiltä suojaudutaan kuitenkin yllättävän harvoin. Työntekijät ovat kuitenkin melko haluttomia käyttämään laitteita, jotka monimutkaistavat ja hidastavat työntekoa.

Otaniemen Design Factoryssä syntyi vuonna 2013 Pekka Silenin opinnäytetyönä uuden ajan pölynhallinnan prototyyppi. Innovoinnin tuloksena syntyi laite, joka vähentää yli 99 prosenttia laastinsekoitustyössä syntyvästä pölystä.

Prototyypin testauksessa palaute laastintekijöiltä oli myönteistä. Laastintekijöiden työlle on tyypillistä se, että ajoittain syntyy suuria pölypilviä ja työntekijä joutuu olemaan pölyn seassa.

Nuoret yrittäjät Espoosta ”spinnasivat” ja perustivat rohkeasti yrityksen Otaniemessä syntyneen opinnäytetyön päätteeksi. Onneksi Suomi on nykyisellään yrittäjäystävällinen maa ja kouluissa kannustetaan yrittäjyyteen. Nuoria poikia sytytti yrittäminen, riskinotto ja havaittu markkinarako!

Pilottivaiheen jälkeen syntyi yritys nimeltä Consair Oy, joka on kaupallistamassa uutta tuotetta nimeltään LaastiKamu. Markkinoita odotetaan avautuvan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Kansainväliset markkinat, erityisesti Saksan rakennus- ja saneerausyritykset, ovat kohteena jo tämän vuoden aikana. Yrityksessä työskentelevät Frank Russin ja Pekka Silenin lisäksi teollinen muotoilija Antti Väisänen. Tuotannossa käytetään kotimaisia alihankkijoita muun muassa komponenttien valmistukseen.

Jotta pölynhallinta saadaan oikeasti toimimaan, hyvin erityyppisissä olosuhteissa ja paikoissa, pölyä on pystyttävä hallitsemaan kaikissa vaiheissa.

”Oivalsimme LaastiKamu-laastityöpisteen tuotekehityksessä uuden lähestymiskulman; laitteessa on oltava ominaisuuksia motivoimaan työntekijät käyttämään työpistettä. Näitä ovat esimerkiksi tehokas työvalo ja roiskesuojaus”, tiivistää nuoren yhtiön myynnistä ja markkinoinnista vastaava Frank Russi.

Ota pöly vakavasti

  • Suomen rakentamismääräyskokoelman A Yleisessä osassa ohjataan rakentamisen valvontaa, teknisiä tarkastusmenetelmiä, määritellään rakennuksen suunnittelijoiden pätevyys ja tarvittavat suunnitelmat. D2-osassa ohjeistetaan rakennuksen sisäilmastoon ja ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa.

  • Lisäksi Työturvallisuuslain (738/2002) tarkoitus on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi sekä ennalta ehkäistä ja torjua työtapaturmia, ammattitauteja ja muita haittoja.

  • Pölynpoistolaitteisiin kuuluvat alipaineistajat, ilmanpuhdistimet, imurit sekä matala- ja korkeapaineiset kohdepoistolaiteet. Alipaineistettujen työtilojen ilmanpuhdistajia käytetään puhdistamaan ja poistamaan ilmaa osastoidusta tilasta.

 

Teksti ja kuva Leena Jokiranta