Pääkaupunkiseudulla on yli miljoonaa neliötä tyhjää toimistotilaa. Peab rakentaa samalla uutta Pitäjänmäelle ja suunnitelmissa välkkyy jopa 100 000 uutta konttorineliötä. Mistä moinen rohkeus?

Peabin lasia ja tummaa laattaa kiiltävä Ultimes Business Garden nousee hyvällä sykkeellä Helsingin Pitäjänmäen perinteiselle toimisto- ja tehdasalueelle.

Business Garden -konseptin perustus on vankka.

”Ensin hankimme tontin ja asiakkaan. Sen jälkeen suunnittelemme heidän tarpeita vastaavan toimistokiinteistön. Kaikki Business Garden -hankkeemme perustuvat tähän selkeään toimintatapaan”, kiinteistökehitysyhtiö Peab Invest Oy:n suunnittelujohtaja Peter Lindeberg kertoo.

Peab Invest Oy toimii viime vuonna Pitäjänmäellä aloitetun työmaan rakennuttajana.

Nimekäs kumppanijoukko

Suomen parhaat voimat toteuttavat monin tavoin uniikin 11 000 kerrosneliön kiinteistökokonaisuuden ensimmäisen vaiheen.

Työmaan alkutöistä, muun muassa massiivisista maarakennustöistä, vastasi Peab Infra Oy ja rakennusurakan sujuvuuden takaa oman talon rakennusyhtiö Peab Oy. Kolmas tukijalka on Peab Industri Oy, joka toimittaa työmaalle muun muassa nosturit ja valmisbetonit.

Maarakennustöissä kalliota louhittiin 45 000 kiintokuutiometriä ja työt kestivät puolisen vuotta.

Rakennuspaikka toimistotalojen välissä ja vilkkaasti liikennöidyn Vihdintien kupeessa vaatii maarakennustöiltä tarkkuutta ja ylimääräistä työvoimaa.

”Jokainen räjäytys vaati mittavan miehistön pysäyttämään liikenteen ja varmistamaan, etteivät sivulliset pääse alueelle”, Peab Infran maanrakennustöistä vastaava aluepäällikkö Jarkko Kupiainen muistelee.

Louhinta piti tehdä todella varovaisesti. Vaativuutta lisäsi vielä vieressä olevan toimistorakennuksen parkkihalliin tehty puhkaisu, jonka kautta louhittiin uudisrakennuksen maanalaisia tiloja.

”Rakensimme olemassa olevaan betonirakenteeseen teräspontista suojaseinän. Se oli aika haastava paikka”, Kupiainen sanoo.

Peab Infra hoiti koko maanrakennusprojektin omajohtoisena.

”Vastasimme omalla porukalla maarakennusprojektin kaikista vaiheista. Tämä toi projektiin joustavuutta, kun muutosten käsittely oli omissa käsissä.”

Kumppaneiden kirjo on laaja ja nimekäs. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehdit Tommila Oy ja rakennesuunnittelusta Vahanen Oy. Lvia-suunnittelun takana on puolestaan Sweco Talotekniikka Oy, ja sähköpuolesta vastaa Ramboll Finland Oy. Yleisten tilojen sisustuksen on miettinyt ravintoloista, hotelleista ja risteilylaivoista tuttu dSign Vertti Kivi & Co.

Ultimes Business Garden ensimmäisen vaiheen totutuksessa on mukana koko joukko rakennusalan tuttuja nimiä kuten Betset, Rudus, Peikko ja Normek.

Joustavat tilat

Talon päävuokralaisten eli ISS Palveluiden ja Peabin pääkaupunkiseudun henkilökunnan toiveet on huomioitu suunnittelun ja rakentamisen kaikissa vaiheissa. Tarpeet kuitenkin muuttuvat vuosien varrella, ja niiden ennakointi onkin nykytilannetta vaativampi tehtävä. Koska talon suunnittelukäyttöikä on sata vuotta, toteutuksen pitää olla äärimmäisen joustava.

Joustavuus huomioidaan jo taloteknisissä ratkaisuissa. Koska tilat voidaan muuntaa joko avoimiksi työtiloiksi tai rajata tarvittaessa tiiviiksi huoneiksi, niiden erilaiset käyttötarkoitukset ja ilmanvaihtotarpeet tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Niinpä rakennuksessa on kauttaaltaan tavallista suuremmat ilmanvaihtokanavat, joiden takaa löytyy konekapasiteettia vaativimpiinkin tarpeisiin. Kiinteistöautomatiikka huolehtii, että kaikissa tiloissa on niille optimaalinen ilmanvaihto.

Kukin kuudesta 1 300 neliön toimistokerroksesta voidaan tarvittaessa jakaa viidelle vuokralaiselle. Jokaiselle vuokralaiselle saadaan omalla kulunvalvonnalla varustettu alue sosiaalitiloineen ja minikeittiöineen. Kiinteistöön saadaan siis jopa 30 vuokralaista.

Pitkät jännevälit

”Toimistorakennuksessa tavanomaista pidemmät jännevälit on hyvä esimerkki rakenneratkaisusta, joka palvelee suurta muunneltavuutta. Olemme myös minimoineet usein paljon pinta-alaa vievät kiinteät tilat kuten välttämättömät sosiaalitilat, hormit ja tekniset tilat. Näin pääsemme mahdollisimman suureen vuokrattavaan pinta-alaan. Rakenneratkaisuissa myöskään välipohjien kapasiteetti ei lopu ihan heti kesken”, Peter Lindeberg sanoo.

Mittoina Lindebergin mainitsemat pitkät jännevälit tarkoittavat 8,1 kertaa 12,5 metrin moduulijakoa. Optimoitu runko mahdollistaa laajat avotilat ilman tilaa rajoittavia kantavia rakenteita. Seitsenkerroksisen talon kantavina pystyrakenteina on teräksisten liittopilareiden lisäksi vain kompaktit porras- ja hissikuilut.

Avarat tilat, kiinteiden tilaosien tehokas suunnittelu ja innovatiiviset tilaratkaisut mahdollistavat sen, että Ultimes Business Gardenin tilatehokkuus on parhaimmillaan noin kymmenen neliötä toimistotyöntekijää kohden. Tämä on toteutettu tinkimättä tippaakaan viihtyisyydestä.

Tilojen toimivuus ja tarkoituksenmukaisuus sekä joustavuus ovat tärkeämpiä asioita viihtyvyyden kannalta kuin valtava määrä neliöitä. Hyvä esimerkki tehokkaasta tilaratkaisusta on sisääntuloaula, joka ei ulotu kymmenien metrien korkeuksiin vaan on kahden kerroksen korkuinen.

Innovatiivisia yksityiskohtia

Moderni ja innovatiivinen ajattelu näkyy monissa Ultimes-rakennuksen yksityiskohdissa. Yksi kiintoisimpia on kattoihin asennetut lämmitys- ja jäähdytyspaneelit. Ne toimittaa lappeenrantalainen Itula, jonka ItuGraf-kattosäteilypaneelien suurimmat edut ovat energia- ja kustannustehokkuus sekä järjestelmän vedottomuudesta, pölyttömyydestä ja äänettömyydestä syntyvä käyttömukavuus.

Energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset ratkaisut ovat tärkeä osa vastuulista ja viihtyisää työympäristöä. Ultimes Business Garden onkin alusta alkaen suunniteltu ja toteutettu LEED Platinum -tason kiinteistöksi.

”Olemme huomioineet ympäristövastuullisuuden alkaen materiaali- ja alihankkijavalinnoista päätyen materiaalien kierrätykseen ja rakennuksen elinkaarivaikutuksiin”, Lindeberg sanoo.

Käyttäjille vastuullisuus näkyy muun muassa koko rakennuksessa käytössä olevana valaistuksen ja ilmastoinnin läsnäolo-ohjauksena.

Alku isommalle

Syksyllä 2014 kalliorakennustöillä alkanut Ultimes Business Gardenin ensimmäinen vaihe valmistuu maaliskuussa 2016. Varsinaisen toimistorakennuksen lisäksi työn alla on maanalainen pysäköintirakennus, joka on tarkoitettu sekä nyt rakenteilla olevan kiinteistön että suunnitteilla olevien jatkovaiheiden työntekijöille. Kakkosvaiheen kerrospinta-ala on 9 000 neliötä.

Peabin suunnitelmissa on myös samaan kompleksiin nouseva kolmos- ja nelosvaihe, jotka tuovat

20 000 kerrosneliötä lisätilaa. Tien toisella puolella on tilaa viidennelle vaiheelle, jonka on määrä olla 11 000 kerrosneliötä. Kaikkiaan rakennusten bruttoneliöt nousevat yli 70 000 neliön.

Pitäjänmäen Ultimes-kokonaisuuden lisäksi Peab suunnittelee Matinkylän Eventes Business Gardenille jatkoa. Kaikkiaan Peabin uudet toimistokohteet nousevat 100 000 kerrosneliöön ja ylikin.

”Meillä on koko ajan uusia kohteita piirustuslaudalla”, Lindeberg sanoo arvoituksellisesti.

Ultimes Business Garden, vaihe 1

  • Rakennuttaja: Peab Invest Oy
  • Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Arkkitehdit Tommila Oy
  • Rakennesuunnittelu: Vahanen Oy
  • Pohjatutkimukset: Geotek Oy
  • LVIA- ja SPR -suunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy
  • Sähkö- ja telesuunnittelu sekä kiinteistöturvallisuus: Ramboll Finland Oy
  • Teräsrunkosuunnittelu ja -toimitukset: Peikko Finland Oy
  • Yleisten tilojen sisustussuunnittelu: dSign Vertti Kivi & Co
  • LEED-sertifiointi ja energiaohjaus: Green Building Partners Oy
  • Rakennuttajapalvelut sekä LVIA-, SPK- ja sähkövalvonta: TATE-RAP Oy
  • Kokonaisurakoitsija: Peab Oy
  • Maanrakennusurakoitsija: Peab Infra Oy
  • Betonitoimittaja: MBR
  • Perustusurakoitsija: LAV-Rakenne Oy
  • Julkisivut ja termoelementit: Normek Oy
  • Mittaus: Geopen Oy
  • Betoniporraselementit ja pakkasbetoni: Rudus Oy
  • Betonielementit: Betset Oy
  • Elementtiasennus: Espoon Elementtiasennus Oy
  • Hissit: Kone Oyj
  • Raudoitus: Nousujohde Raudoitus Oy
  • LVV – ja Jäähdytyslaiteet: Sveimik Oy
  • IV- ja RAU-työt: EMC Talotekniikka Suomi Oy
  • Sähkötyöt: Caverion Oy