Jos henkilönsuojain on tehokas ja sen kanssa on helppoa tehdä työtä, sitä arvostetaan ja käytetään.

Työturvallisuuspäällikkö Ville Vatanen Luja­talo Oy:stä seuraa tiiviisti markkinoille tulevia uusia henkilönsuojaintyyppejä. Suojaimista keskustellaan myös yrityksen työsuojelun yhteistyöryhmässä.
”Valitsen kattavan suojaintarjonnan, josta työnjohtajat tilaavat jokaiseen työhön ja jokaiselle käyttäjälle sopivimmat”, Vatanen kertoo.

”Harvoin henkilönsuojaimissa kehitetään mitään mullistavaa uutta, koska parhaat ovat jo erittäin hyviä. Enemmänkin on kyse käyttömukavuudesta. Jos henkilönsuojain on tehokas ja sen kanssa on helppoa tehdä työtä, sitä arvostetaan ja käytetään.”

Vatasen mielestä laki ja standardit helpottavat suojainten valitsemista.

”CE-merkintä kertoo kuitenkin vain vähimmäisvaatimuksista. Olen huomannut käytännössä, että henkilönsuojaimissa hinta kertoo laadusta.”

Talven ja ikänäön haasteet

Henkilönsuojaimen valinta ja käyttö ei ole aina helppoa.

Käsiin kohdistuu paljon tapaturmia, jotka johtuvat siitä, että suojakäsineitä ei käytetä tai hanskat eivät vastaa tarkoitusta.

Joskus työntekijälle sopiva ratkaisu löytyy kokeilemalla. Viiltosuojakäsineissä kädet kylmettyvät tavallista helpommin. Vaihtoehtoina ovat kylmän sään viiltosuojakäsine tai villakäsineen käyttö ohuen viilto­suojakäsineen alla.

”Tärkeintä, että jokainen löytää sellaisen ratkaisun, että koneiden käyttäminen sujuu turvallisesti”, Lujatalon pääluottamusmies Marko Metsäpelto kannustaa.

Lujatalon työntekijät saavat halutessaan moottoroidun hengityssuojaimen, joka on tehokkain syöpävaarallista kvartsipölyä vastaan. Sillä pystyy työskentelemään koko päivän, kun paperista pölysuojainta suositellaan käytettäväksi vain kaksi tuntia päivässä.

Metsäpelto muistaa rakennussiivoojan, joka altistui työssään kvartsipölylle, mutta vastusti moottoroitua hengityssuojainta.

”Lopulta hän suostui kokeilemaan ja totesi pian, että jaksaa töissä paremmin, eikä olo ole väsynyt työpäivän jälkeenkään, kuten ennen. Nyt hän käyttää ­sitä aina.”

Ikänäön ilmetessä moniteholasit ovat paikallaan myös suojalaseissa.

”Muutaman kerran on sattunut, että kaveri kokeilee moniteholla varustettuja suojalaseja ensimmäisen kerran työmaalla. Siinä on kompuroitu ja on sattunut pieniä tapaturmia. Niihin olisi parempi totutella kotona”, Metsäpelto ehdottaa.

Design parantaa turvallisuutta

”Vaikka käytössä olisi maailman parhaat henkilönsuojaimet, ei päästä pitkälle, jos oikeaa asennetta ei ole. Lisäk­si jokaisen pitää puuttua epäkohtiin, koska työturvallisuus kuuluu kaikille”, muistuttaa Lujatalon työpäällikkö Sami Sairanen, jolla on takana pitkä koke­mus vastaavana työnjohtajana.

Sairanen kiittelee turvakenkien ja suojavaatteiden ulkonäön parantumista. Hän on huomannut, että sekin tekee niiden käytöstä miellyttävää.

Myös suojainten ekologisuus ja niiden tuotannon vastuullisuus ovat Lujatalossa painaneet valinnoissa viime vuosina.

Ohjeet on syytä lukea

”Asiat ovat hyvällä tolalla, kun työmaan turvallisuussuunnittelu, henkilönsuojainten hankintakanavat, perehdytys sekä suhtautuminen henkilönsuojainten käyttöön ovat kunnossa”, arvioi työsuojelutarkastaja Olav Norrback Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Norrbackin tehtäviin kuuluu henkilönsuojainten markkinavalvonta ja rakennustyömaiden tarkastus.
Norrback muistuttaa, että lukemalla henkilön­suojainten käyttöohjeet selviää moni tärkeä asia,
kuten parasta ennen -päivämäärä sekä huolto- ja testaus­ohjeet.

Teksti Riitta Malve Kuvat Lujatalo