Rakennustyömaalla tehdään usein töitä vaihtelevissa lämpötiloissa ja sääolosuhteissa. Juuri nyt hyytävä pakkanen tekee työskentelystä vaativaa. Säähän ei voi vaikuttaa, mutta poikkeavien lämpötilojen aiheuttamilta haitoilta on mahdollista suojautua.

”Kylmätyöstä puhutaan, kun työskennellään alle +10 asteen lämpötilassa. Kylmässä työskennellessä raajat ja iho jäähtyvät useimmiten ensimmäisenä. Samalla kädet muuttuvat kömpelömmiksi, jo lievä jäähtyminen heikentää käsien toimintakykyä ja sorminäppäryyttä”, kertoo Terveystalon työterveyslääkäri Helena Jussila.

Erityisen voimakkaasti kylmä vaikuttaa tupakoitsijoihin, sillä sekä kylmyys että tupakointi supistavat verisuonia ja jäähdyttävät kehoa. Mitä voimakkaampaa jäähtyminen on, sitä rankemmaksi se käy koko elimistölle. Erityisesti raskaassa työssä lihasten toimintakyky heikkenee, verenpaine nousee, sydän kuormittuu ja hengitys voi vaikeutua.

Tavallista talvista ulkotyötä tehdessä fyysinen toimintakyky voi heikentyä 5–20 prosenttia normaalista. Kylmyys voi myös aiheuttaa paleltumia. Lisäksi kylmässä työskentely voi alentaa ihmisen tarkkaavaisuutta ja henkistä toimintakykyä ja lisätä siten tapaturmien vaaraa. Tapaturmien riskiä lisäävät myös esimerkiksi ympäristön liukkaus tai talven pimeys.

Rakennusyhtiö Skanska tarjoaa työntekijöilleen kausikohtaiset varusteet. Työnjohto arvioi sääolosuhteiden vaikutusta työn turvallisuuteen työvaihekohtaisesti ja esimerkiksi kova tuuli ja pakkanen huomioidaan työtehtäväkohtaisessa työn turvallisuussuunnitelmassa.

”Kohteemme sijaitsevat ympäri Suomen. Esimerkiksi sisämaassa ja meren äärellä vallitsevat eri olosuhteet, joten pakkasrajat sovitaan työmaakohtaisesti. Työnjohtomme tarkkailee tilannetta aktiivisesti yhdessä työntekijöiden kanssa ja varmistaa, että taukoja pidetään riittävän usein lämpimissä sosiaalitiloissa. Jos pakkanen yltyy liian kovaksi, siirrytään tekemään mahdollisesti sisätöitä tai keskeytetään työt, kunnes niitä voidaan turvallisesti taas jatkaa”, kertoo Skanskan turvallisuuspäällikkö Antti Leino.

 

Vinkit kylmältä suojautumiseen fyysisessä työssä:

1. Kerrospukeutuminen on paras suoja. Alusvaatetus siirtää kosteutta iholta, välivaatetus eristää lämpöä ja uloin vaatekerros suojaa tuulelta, kosteudelta ja muilta ympäristötekijöiltä. Vaihda kastuneet vaatteet viipymättä kuiviin.

2. Suojaa kädet aina käsineillä. Käytä aina vähintään ohuempia käsineitä sorminäppäryyttä vaativissa töissä. Kovassa pakkasessa kylmä metalli voi aiheuttaa paleltuman paljaalle iholle jo muutamassa sekunnissa. Myös käsien suojauksessa toimii kerrospukeutumisen periaate eli ohuempi käsine paksumman alle.

 3. Valitse lämmittävät materiaalit ja hyödynnä apuvälineitä. Kiinnitä huomiota vaatteiden materiaaleihin. Suositeltavia alusvaatteita ovat polypropeeni-, polyesteri- tai villasekoitekerrastot. Välivaatetuksena toimii esimerkiksi villaneulos, fleece tai tekoturkis. Käytä työskennellessä teknisiä apuvälineitä, kuten sääsuojia, seisoma- ja istuma-alustoja sekä kohdelämmittimiä.

 4. Lämmittele liikkeellä. Jos kädet tai jalat tuntuvat kylmiltä, tee verenkiertoa elvyttäviä liikkeitä: pyöritä käsivarsia, koukistele sormia, nouse varpaillesi. Siirry sisätiloihin, jos sormet tuntuvat kipeiltä tai tunnottomilta. Jos paikallinen paleltuma on ehtinyt kehittyä, lämmitä alue nopeasti 40–42-asteisessa vedessä 15–30 minuutin ajan. Paleltumaa ei pidä hieroa. Jos tunto, lämpö ja ihonväri eivät ole palanneet tunnissa tai iholle nousee rakkuloita tai paleltunut alue on laaja, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon.

 5. Pidä huolta kunnostasi. Hyvä fyysinen kunto vähentää kylmän haittavaikutuksia.