Rakennustaito
27.2.2023
Uusi ROTI-raportti kertoo karulla tavalla, että rakennetun omaisuuden tila Suomessa on heikentynyt ja korjausvelka kasvanut. Raportti korostaa väyläverkoston takamatkaa.
Liikenneinfraan sijoitetaan paljon vähemmän, kuin mitä sen kuluminen edellyttäisi. Korjausvelka tuntuu aivan konkreettisesti omien renkaiden alla, mutta kyse on myös laajemmasta ongelmasta: vain toimiva ja kattava väyläverkosto voi taata Suomen elämänlangan, viennin, sujuvan toiminnan ja kasvun.
Suomen väyläverkoston kautta kulkevan tavaraviennin arvo on noin 71 miljardia euroa, palvelujen noin 28 miljardia euroa. Ruotsissa lukemat ovat kummassakin vientikategoriassa reilusti yli kaksinkertaiset ja investoinnit liikenneinfraan kolminkertaiset Suomeen verrattuna.
Samaan aikaan tieverkoston kunto on heikentynyt, ja esimerkiksi huonokuntoisten siltojen määrä on kasvanut yli viidenneksen vuoteen 2017 verrattuna. Kuntien kyky huoltaa omaa katuverkkoaan vaihtelee. Rahapula on jatkuva riesa.
Huomiota pitäisi kiireesti kiinnittää myös maanalaiseen infraamme eli yhdyskuntatekniikkaan, erityisesti vesiputkiston rapautuvaan kuntoon. Suuria saneerauksia tarvitaan, mutta monet vesihuoltolaitokset ovat yksikköinä liian pieniä vastaamaan kasvavaan korjaus- ja uudistustarpeeseen. Toimivalla yhdyskuntatekniikalla on ratkaiseva merkitys huoltovarmuudelle.
ROTI-raportti toistaa myös sen, mikä on ollut mestarikunnan viesti päättäjille jo vuosikymmeniä: osaajapula on todellinen, ja ikäluokkien pienentyessä alati paheneva ongelma. Mestaripulaa on paikkailtu vuosien varrella aloituspaikkoja lisäämällä, mutta jos putkesta ei valmistu riittävästi tekijöitä, pelkät aloituspaikat eivät riitä mihinkään.
Toisaalta rakentaminen tyssää siihenkin, että ei löydy timpuria tai sähköasentajaa. Koko ketju kärsii kroonisesta työvoimapulasta. Kun Ukrainan jälleenrakennus pääsee kunnolla vauhtiin ja jättimäiset kansainväliset investoinnit toteutuvat, karkaa moni täällä nyt tienaava ulkomaalainen työntekijä Suomen ulottumattomiin.
Tämä on totta samalla, kun talouden laskusuhdanne ja asuntokaupan jäätyminen kurittavat uudisrakentamista. Monet yritykset kertovat muutosneuvotteluista, ja työttömyyden uhka on todellisuutta. Nyt onkin katsottava viisaasti kauemmas ja jatkettava sinnikkäästi ponnisteluja alan houkuttelevuuden ja pitovoiman parantamiseksi. Liitto tekee paitsi aktiivista yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa, myös vaikuttaa päättäjiin, jotta korkeakoulujen resurssit riittäisivät opiskelijoiden tukemiseen opintojen eri vaiheissa. Siten kouluista valmistuisi tarpeeksi osaajia – ja tarpeeksi osaavia.
Pidetään huolta osaajien saatavuudesta!
Maria-Elena Ehrnrooth
PS. Valjastetaan yritykset mukaan patistamaan nuoret kykynsä valmistumaan. Siihen voi tarjota porkkanaa, kuten palkallista vapaata, tai keppiä edellyttämällä tutkintoa pysyvän työsuhteen ehdoksi. Kaikki hyötyvät, kun nuori valmistuu ajallaan!
Eila Hämäläinen ja Esko Lindblad tunnetaan rakennusterveyden väsymättöminä edistäjinä. Kun yhdeltä pyytää näkemyksen, saa kaupan päälle toisenkin. Ei ole pitkäikäinen talo tuokaan, kun on niin matalalla montussa. Muistatko, kun käytiin tuota viereistä taloa tutkimassa?...
Kiinteistö- ja rakennusalan ongelmat ovat säännöllisesti yleisessä keskustelussa. Tiedämme haasteet. Alan pitää uudistua kansallisten hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiseksi. Älykkäät prosessit vaativat digitalisoimista. Vaikka alalla tehdään pääasiassa hyvää työtä ja...
Päätoteuttajat ja työnjohtajat pystyvät vaikuttamaan fyysiseen ylikuormitukseen jakamalla raskaat työt usealle päivälle. Viranomaiset opastavat työmaiden toimijoita töiden parempaan suunnitteluun. Fyysinen ylikuormitus aiheuttaa rakentajille eniten ammattitauteja. Niitä ovat tuki-...
Eila Hämäläinen ja Esko Lindblad tunnetaan rakennusterveyden väsymättöminä edist...
Kiinteistö- ja rakennusalan ongelmat ovat säännöllisesti yleisessä keskustelussa...
Uusi ROTI-raportti kertoo karulla tavalla, että rakennetun omaisuuden tila Suome...
Vastaa