Rakennustaito
17.10.2023
Todellisuutta vastaavassa digitaalisessa kaksosessa tietokonepelimoottorit ja algoritmit visualisoivat kaksisuuntaisesta sensoridatasta kohteen reaaliaikaisen, dynaamisen tietomallin. Digitaalisen kaksosen ero staattiseen malliin verrattuna on tuntuva muutenkin kuin kapasiteettinsa suhteen. Kaksonen mahdollistaa laskelmat kestävää suunnittelua varten ja varmistaa ratkaisujen toimivuuden kohteen koko elinkaaren ajaksi.
Asiantuntijoiden mukaan digitaalinen kaksonen lyhentää rakentamisaikaa jopa useita kuukausia ja parantaa samalla rakentamisen laatua.
”Jo yksin virheiden tunnistaminen verrattuna perinteisin menetelmiin säästää miljoonia euroja rakennuskustannuksissa”, summaa projektipäällikkö Elena Solja Tampereen yliopistossa laatimassaan diplomityössä.
Sitowise Oy:n palvelupäällikön Jarkko Männistön mielestä Suomessa tarvittaisiin yhteiskunnan panostuksia digitaalisten tietoalustojen kehittämiseen ja digitaalisten kaksosten määrittelytyöhön. Myös Männistö on tehnyt aiheesta opinnäytetyönsä.
Dynaamisen digitaalisen kaksoismallin hyödyiksi voidaan listata muiden muassa integroitu projektien visualisointi, työturvallisuus ja kohteen käyttöturvallisuus sen koko elinkaaren ajan.
”Kollektiivisen toiminnan ennustaminen onnettomuuksien ja katastrofien sattuessa on yksi digitaalisen kaksosen hyödyistä”, Männistö sanoo.
Simulaatiolla voidaan varmistaa esimerkiksi se, miten työmaatelineet tai suuret ulkoilmataideteokset käyttäytyvät ääriolosuhteissa.
Digitaalisen kaksosen esiasteen, digitaalisen varjon, arvioidaan sopivan rakennetun ympäristön koko elinkaaren hallintaan, esimerkiksi verkkosivuille upotettavana dynaamisena karttapalveluna.
Suomessa Esri Finland Oy:n dmCity-alusta lupaa reaaliaikaisen näkymän käynnissä oleviin hankkeisiin, mutta datavirta on vielä yksisuuntainen. Sitowisen kehittämät Aura- ja Louhi-teknologiaratkaisut ovat suunnilleen vastaavassa kehitysvaiheessa kuin dmCity.
Pohjoismaissa digitaalinen kaksonen on käytössä nykyään vain ydinvoimaloissa.
Suomessa tehtiin kokeiluja Aalto-yliopiston Väre-rakennuksessa vuonna 2019.
”Rakennuksen tietomallin LVI-datalla tehty koe mahdollisti reaaliaikaisen datanvaihdon, jota voitaisiin hyödyntää muun muassa huoltotoimenpiteissä”, Männistö kertoo.
Nokian kaupunki kehittää digitaalista varjoa. Tämä kokonaisratkaisu yhdistää kaavoituksen, kaupunkimittauksen, rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun sekä infrasuunnittelun toiminnot ja tiedonhallinnan samaan kokonaisjärjestelmään.
Uuden-Seelannin pääkaupunki Wellington laajentaa digitaalista kaksostaan, joka on edelläkävijä maailmassa. Kaupungin koko maanalainen infrastruktuuri digitalisoidaan kolmivuotisessa suurhankkeessa. Reaaliaikainen älykäs järjestelmä toimii suunnittelu- ja simulointityökaluna. Kaksosen on tarkoitus ylläpitää kaupungin koko tietoliikenneverkon, sähkökaapeleiden sekä vesi- ja viemäriputkiston korjausinfoa. Uusiseelantilaiset joutuvat aina ottamaan kaikessa suunnittelussa huomioon myös maanjäristykset.
Isossa-Britanniassa on käynnissä maanalaisen infran digitalisointi Koillis-Englannissa, Walesissa ja Lontoon metropolialueella. Rakenteet todennetaan ja digitalisoidaan. Skotlannissa rekisterit ovat jo toiminnassa.
Amsterdamissa, Hollannissa puolestaan digitaalinen kaksoismalli on käytössä muutamissa asuinrakennushankkeissa. Tulevat asukkaat voivat omilta päätteiltään käsin olla mallin kautta vuorovaikutuksessa suunnittelijoiden ja rakennuttajan kanssa.
Teksti Reijo Holopainen kuva Adobe
Muutoksen tuulet -sarja käsittelee rakennussektorin uudistumista ja teknologian kehittymistä. Sarjan edelliset osat ovat luettavissa myös täältä.
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakennusmestareista pääkaupunkiin päämääränä kullakin Suomen Rakennusmestariliiton 20:s vuosikokous. Vaikkapa kokouksesta ei olekaan muodostettu erityistä juhlakokousta, vaan varsinainen juhla on lykätty...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiskelija pohtii, tekeekö tekoäly hänestä tarpeettoman ennen kuin työura ehtii edes alkaa. Uransa loppupään veteraani miettii, pitääkö vielä tämäkin villitys opetella ennen eläkettä....
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen terveysturvallisuuden ongelmakenttiä. Entistä taitavampi ja tarkempi simulointi auttaa suunnittelussa: tarvetta löytyy monesta paikkaa. Dynaamista virtaussimulointia käytetään muun muassa tuuletuksen,...
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakenn...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiske...
Toimiva viestintä on tärkeää rakennushankkeen valvonnassa. Sen avulla voidaan vä...