Rakennustaito
23.11.2021 | Päivitetty 25.11.2021
Suomessa toimii jo ainakin kolme puukerrostalon moduulisten elementtien rakentajaa: kaksi clt-levyä käyttävää massiivipuurakentajaa sekä yksi linjallaan perinteistä valmistalojen puutavaraa käyttävä moduulien kokoaja. Clt on ristiinliimattua massiivipuuta.
Modulaarisen rakentamisen menetelmä keventää puukerrostalon rakennuskustannuksia, joten tämä malli pystyy nyt vapaasti kilpailemaan betonirakenteisen kerrostalon kanssa.
”Olemme huolissamme, mutta rakennusmateriaalien hintapiikit eivät kovin suuresti ole vaikuttaneet puukerrostalorakentamiseen. Työ jatkuu”, sanoo JVR-Rakenne Oy:n vastaava työnjohtaja Kari Korolainen.
Jo toinen puukerrostalo, Lakea Oy:n Nila, nousee Kuopion Julkulan kaupunginosaan. Yhtiö pääurakoi vuonna 2021 viereiselle tontille Kaarnan, seitsenkerroksisen tilamoduuleista pinotun talon. Kaarnaa pidetään ensimmäisenä markkinavetoisena kohteena ja siksi eräänlaisena puurakentamisen virstanpylväänä.
Kaarnan kasaaminen ei kestänyt puoltakaan vuotta. Nostokurkeakaan ei tarvittu. Nostokurkea paremmin tehtävään sopi tavarasatamista tuttu kurottaja, joka siirsi merikonttia suuremmat, jopa 20 tonnin painoiset moduulit omille paikoilleen.
Rivakat työvaiheet seurasivat toistaan, kun vesijohdot, viemärit, sprinklerit ja sähköjohdotukset kytkettiin liittimillä rakennuksen rungossa kulkevaan päärakenteeseen.
”Valmiit moduulit kuljetetaan tehtaaltamme suoraan työmaalle kokoamista sekä viimeistelyä varten”, kertoo massiivipuisia tilaelementtejä valmistavan Promodules Oy:n tuotantojohtaja Kimmo Koski.
Alan toimijat puhuvat kuin yhdellä suulla tuotantoprosessista, joka on tehokkaampi, kustannuksiltaan järkevämpi ja aikataulullisesti nopeampi, kuin mitä muilla rakentamistavoilla olisi mahdollista.
Esimerkiksi kylpyhuonemoduulit tuodaan työmaalle asennusvalmiina, ja niiden talotekniikka ja rakenne on optimoitu sujuvaksi asentamisen kannalta.
Kylpyhuone nosturilla paikoilleen heivattuna ja liittimillä kiinni kytkettynä saattaa kuulostaa arveluttavalta, mutta tosiasiassa kylpyhuonemoduuli parantaa rakentamisen laatua. Vanhanmallisiin paikalla rakennettuihin kylpyhuoneisiin tehdään asuntojen rakennusaikana eniten korjauskäyntejä.
Norja ja Ruotsi ovat olleet Suomea edellä puukerrostalorakentamisessa. Suomalaiset ovat tuoneet moduulimalliin omana panoksenaan massiivipuun käytön.
Moduulisten tilaelementtien valmistaminen alkoi Pohjois-Ruotsissa 1990-luvulla Lindbäcks Bygg AB:ssä. Suomen Puukerrostalot Oy on saanut käyttöönsä koko Lindbäcks Byggin osaamisen, jota on ehtinyt kertyä 12 000 asunnosta ja yli 400 kerrostalosta.
Muutoksen tuulet -sarja käsittelee rakennussektorin uudistumista ja teknologian kehittymistä.
Teksti ja kuvat Reijo Holopainen
Turun satamaan rakennetaan yhteisterminaali sekä linnan liepeille kokonainen merellinen kaupunginosa ja uusi museo. Myös alueen liikennejärjestelyt pistetään uusiksi. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa asemakaavamuutoksen, joka muun muassa mahdollistaa Silja Linen ja Viking...
Sepelin pesu on kallista, ja peseminen kuormittaa ympäristöä. Siksi olisi syytä tutkia, onko pesty sepeli olennaisesti parempi valinta rakennuksen alle verrattuna kuivaseulottuun sepeliin. Salaojitus, perustusten oikean täyttömateriaalin valinta ja sokkelin vedeneristys auttavat...
Maantiesiltojen korjausvelkaa lyhennetään Keski-Suomessa usean työmaan voimalla. Jyväskylässä kunnostetaan tänä vuonna samassa urakassa kaksi teräsbetonisiltaa. Köhniön asuinalueella Jyväskylän länsilaidalla sijaitsevien yli 50-vuotiaiden siltojen korjaustarpeet ovat pitkälti...
Turun satamaan rakennetaan yhteisterminaali sekä linnan liepeille kokonainen mer...
Yhä useampi vesilaitos hankkii uudenlaista valvontatekniikkaa seuraamaan vanhoje...
Rakennustaito 22/1922 Ennakkotietoja alkaneesta teknillisestä jättiläistyöstä Ko...
Vastaa