Modulaarinen rakentaminen on parantanut merkittävästi puukerrostalojen hintakilpailukykyä. Talojen kokoaminen moduuleista etenee aikaisempaa nopeammin, mutta puurakentajat kehuvat myös rakentamisen laadun paranevan tällä mallilla.

Suomessa toimii jo ainakin kolme puukerrostalon moduulisten elementtien rakentajaa: kaksi clt-levyä käyttävää massiivipuurakentajaa sekä yksi linjallaan perinteistä valmistalojen puutavaraa käyttävä moduulien kokoaja. Clt on ristiinliimattua massiivi­­puuta.

Modulaarisen rakentamisen menetelmä keventää puukerrostalon rakennuskustannuksia, joten tämä malli pystyy nyt vapaasti kilpailemaan betonirakenteisen kerrostalon kanssa.

JVR-Rakenne Oy:n vastaava työnjohtaja KariKorolainen näyttää käytävän ristiinliimattua clt-massiivilevyelementtiä, joka ratkaisuna lisää talon paloturvallisuutta. Uudet paloturvallisuusmääräykset kuitenkin velvoittavat päällystämään nämä käytävien puupinnat.

”Olemme huolissamme, mutta rakennusmate­riaalien hintapiikit eivät kovin suuresti ole vaikuttaneet puukerrostalorakentamiseen. Työ jatkuu”, ­sanoo JVR-Rakenne Oy:n vastaava työnjohtaja Kari Korolainen.

Jo toinen puukerrostalo, Lakea Oy:n Nila, nousee Kuopion Julkulan kaupunginosaan. Yhtiö pääurakoi vuonna 2021 viereiselle tontille Kaarnan, seitsenkerroksisen tilamoduuleista pinotun talon. Kaarnaa pidetään ensimmäisenä markkinavetoisena kohteena ja siksi eräänlaisena puurakentamisen virstanpylväänä.

Valmis Lakean seitsenkerroksinen puukerrostalo; tehty ilman tukiaisia.

Kaarnan kasaaminen ei kestänyt puoltakaan vuotta. Nostokurkeakaan ei tarvittu. Nostokurkea paremmin tehtävään sopi tavarasatamista tuttu kurottaja, joka siirsi merikonttia suuremmat, jopa 20 tonnin painoiset moduulit omille paikoilleen.

Rivakat työvaiheet seurasivat toistaan, kun vesijohdot, viemärit, sprinklerit ja sähköjohdotukset kytkettiin liittimillä rakennuksen rungossa kulkevaan päärakenteeseen.

Uutta tehoa ja laatua rakentamiseen

”Valmiit moduulit kuljetetaan tehtaaltamme suoraan työmaalle kokoamista sekä viimeistelyä varten”, kertoo massiivipuisia tilaelementtejä valmistavan Promodules Oy:n tuotantojohtaja Kimmo Koski.

Alan toimijat puhuvat kuin yhdellä suulla tuotanto­­prosessista, joka on tehokkaampi, kustannuksiltaan järkevämpi ja aikataulullisesti nopeampi, kuin mitä muilla rakentamistavoilla olisi mahdollista.

Moduulimallissa käytetään LVI:n, putkistojen, sähkön ja sprinklauksen osalta pikaliitinratkaisuja. Kuvassa (ylh.) viemäröintiputkisto on yhdistetty muffilla.

Esimerkiksi kylpyhuonemoduulit tuodaan työmaalle asennusvalmiina, ja niiden talotekniikka ja rakenne on optimoitu sujuvaksi asentamisen kannalta.

Kylpyhuone nosturilla paikoilleen heivattuna ja liittimillä kiinni kytkettynä saattaa kuulostaa arveluttavalta, mutta tosiasiassa kylpyhuonemoduuli parantaa rakentamisen laatua. Vanhanmallisiin paikalla­ ­rakennettuihin kylpyhuoneisiin tehdään asuntojen rakennusaikana eniten korjauskäyntejä.

Suomalainen malli käyttää massiivipuuta

Norja ja Ruotsi ovat olleet Suomea edellä puukerrostalorakentamisessa. Suomalaiset ovat tuoneet moduulimalliin omana panoksenaan massiivipuun käytön.

Moduulisten tilaelementtien valmistaminen alkoi Pohjois-Ruotsissa 1990-luvulla Lindbäcks Bygg AB:ssä. Suomen Puukerrostalot Oy on saanut käyttöönsä koko­ Lindbäcks Byggin osaamisen, jota on ehtinyt kertyä 12 000 asunnosta ja yli 400 kerrostalosta.

Muutoksen tuulet -sarja käsittelee rakennussektorin uudistumista ja teknologian kehittymistä.

Teksti ja kuvat Reijo Holopainen