Peab Industri Holding -konserniin kuuluva nosturiyhtiö Lambertsson on tuonut markkinoille nostureiden etäohjauksen, joka muuttaa merkittävästi paitsi nosturinkuljettajien työtä myös työmaan projektinhallintaa.

Kun reaaliaikainen nosturin ohjaamon kamerakuva tuodaan etävalvontapisteeseen, saavat työmaan johto sekä kohteen rakennuttaja, suunnittelijat ja tuotevalmistajat aikaisempaa paremman kokonaiskäsityksen töiden etenemisestä.

Työkoneiden etäohjauksessa yksi ensim­mäisistä toimivista esimerkeistä­ oli runsaan kymmenen vuoden takainen kaivos­kone Kiirunassa. Lambertsson Oy:n toimitusjohtaja Juha Helin kertoo kuulleensa tästä tekniikasta jo ennen kuin etäohjatun työmaanosturin kehittä­mis­työ varsinaisesti alkoi. Kimmokkeena etä­ohjatun työmaanosturin idean eteenpäin viemiselle toimi Helinin käynti Shanghain Bauma-messuilla, jossa hän kävi keskusteluja samaa ideaa hautoneen israelilaisen Skylinen edustajien kanssa.

”Idea vaati vielä kehittelyä, koska kohdistus nostettavan tavaran kiinnitys­­paikkaan maanpinnalla ei ollut riittävän tarkka. Tämä oli myös turvallisuus­kysymys, joka vaati kehittämistyötä. Kun tämä asia saatiin kuntoon, tuote oli valmis markkinoille”, Helin kertoo.

Kontissa ollaan kuin yläilmoissa

Itse tuote on tavalliseen konttiin sijoitet­tu etäohjausyksikkö, joka nosturin­kuljet­ta­jan näkökulmasta vastaa täysin työskentelyä yläilmoissa. Erona on vain se, että työmaa voi sijaita miten lähellä tai kaukana tahansa.
”Lisäksi sama kuski voi työskennellä saman päivän aikana usealla työmaalla, jos yhdellä tulee luppoaikaa, kuten usein tulee. Tämä ei ole millään muotoa turvallisuusriski, koska silloinhan nosturissa ei tapahdu mitään, kun kuski ei ole juuri sillä työmaalla etänä puikoissa”, Helin perustelee.

Tuottavuus kohenee

Turvallisuuden lisäksi Juha Helin korostaa tuottavuuden paranemisen merkitystä. Tuottavuuden nosto on hänen mukaansa mahdollista, koska kuljettajan tehol­lisen työajan määrä kasvaa.

”Tähän liittyy myös aloittamamme nosturinkuljettajien koulutus, jonka tarkoituksena on kehittää teknistä osaamista nosturin tekniikassa. On olennainen asia, jos kuljettaja pystyy itse hoitamaan yksinkertaisimmat viat, eikä tarvitse odottaa pitkiä aikoja remonttimiehen saamista paikalle. Tässäkin asiassa digitalisaatio auttaa parantamaan nykytilannetta. ”

Digitalisaation mahdollisuudet etä­ohjattavan nosturin käytössä ovat Helinin mukaan osin vielä hyödyntämättä. Teknisesti olisi jo nyt mahdollista esimerkiksi lisätä betonielementin tunnistus etäohjattavan nosturin toimintojen valikoimaan. Tällöin etäohjaamossa olisi­ heti tarkka tieto siitä, mihin tietty elementti on määrä asentaa.

Ensimmäiset etäohjatulla nosturilla toteutettavat työmaanostot alkavat Helinin mukaan tänä vuonna.
Suomessa on käytössä noin 300 torni­n­osturia, joista viidennes kuuluu Lambertssonille. Suunnilleen samanlaiset markkinaosuudet ovat myös Skanskalla ja YIT:llä. Neljäs merkittävä nosturinomistaja on Ramirent. Lähivuodet näyttävät, kuinka yleiseksi etäohjaus muodostuu.

Teksti ja kuva Vesa Tompuri

Muutoksen tuulet -sarja käsittelee rakennussektorin uudistumista ja teknologian kehittymistä.