Rakennustaito
28.11.2023
Digiturvallisuus koostuu tietoturvasta, tietosuojasta ja kyberturvallisuudesta, joihin kaikkiin sisältyy omia erityispiirteitään ja vaatimuksiaan. Tietosuojan tarkoituksena on varmistaa, että henkilötietoja käsitellään lainmukaisesti. Kyberturvallisuudessa tunnistetaan, ehkäistään ja varaudutaan sähköisten ja verkotettujen järjestelmien häiriöiden aiheuttamiin fyysisiin vaikutuksiin. Tietoturvassa on kyse puhtaasti datan ja bittien suojaamisesta.
”KIRA-alalla digiturvallisuus jakaantuu kahteen pääkohderyhmään, jotka ovat rakentajat ja rakennettavat kohteet. Rakentajiin luetaan muun muassa suunnittelijat ja konsultit, rakennustuoteteollisuus ja -kauppa, urakoitsijat sekä käytön aikaisen kiinteistönpidon toimijat. Rakennettavat kohteet ovat esimerkiksi taloja sekä väyliä ja muuta infraa”, kertoo rakennetun ympäristön digiturvallisuuden asiantuntija Ari Järvinen Rakennusteollisuus RT:stä.
Yhteiskunta ei ole asettanut tähän asti juuri mitään vaatimuksia KIRA-alan digiturvallisuudelle. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Tulevat EU-säännökset tuovat mukanaan välillisiä vaatimuksia, ja myös rahoittajat ovat ryhtyneet vaatimaan rakennettavilta kohteilta ja niiden tekijöiltä entistä parempaa digiturvallisuutta. Esimerkiksi vastuullisen sijoittamisen ESG-kriteereihin (Environment, Social and Governance) on tullut lisää kyberturvallisuuteen liittyviä kohtia.
”Digiturvalliseen lopputuotteeseen on vaikea päästä, jos tekijöillä ei ole digiturva kohdallaan. Myös tuotannon aikataulu voi venyä ja heikentää investoinnin tuottoa, jos rakentajiin kohdistetaan heidän suorituskykyynsä kohdistuvaa digivaikuttamista. Käytännössä tämä voi tarkoittaa kiristystä, haittaohjelmia tai toimintoja lamaannuttavia palvelunestohyökkäyksiä”, Järvinen sanoo.
Varautumisen kannalta merkitystä on sillä, mitä ollaan rakentamassa. Paritalon, 50 asukkaan kerrostalon tai yhden ja saman talotekniikkajärjestelmän varassa toimivan 100 yrityksen liikekeskuksen rakennus- ja käytönaikaiset digiturvallisuusriskit ja niiden realisoitumisen vaikutukset ovat hyvin erilaisia.
Mitä enemmän talotekniikassa on automaatiota esimerkiksi energian kulutusjouston myötä, sitä enemmän rajapintaa sillä on digitaalisen turvallisuuden kanssa.
”Rakennuksen automaatiota pyörittävän ja verkkoyhteydessä olevan prosessorin suorituskyky on haluttua tavaraa käytettäväksi apuna muun muassa palvelunestohyökkäyksissä. Haavoittuvuuden löytyminen yhdestä laitteesta altistaa myös muiden rakennusten vastaavat automaatiojärjestelmät kyberhyökkäykselle”, Järvinen muistuttaa.
KIRA-alan digiturvallisuuden edistämisessä rakennusohjauksesta vastaa ympäristöministeriö. Järvinen harmittelee ministeriön ottamaa roolia ja ohjauksen vähäisyyttä. Sen seurauksena vastuu asioista on kaatunut pitkälti toisten hallinnonalojen, rakentajien ja rakennettujen kohteiden käyttäjien harteille.
”Viranomainen huolehtii enemmän paloportaiden puolavälin sopivuudesta kuin taloautomaation huolellisesta toteutuksesta. Hyvä esimerkki on SRI eli rakennusten älyindikaattori. Pisteitä saa, jos hienolla automaatiolla sovittautuu energian kulutusjoustoon, mutta toteutuksen turvallisuudelle ei ole asetettu mitään vaatimuksia”, toteaa Järvinen.
Teksti Ari Rytsy Kuvat Adobe ja RT
Muutoksen tuulet -sarja käsittelee rakennussektorin uudistumista ja teknologian kehittymistä.
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakennusmestareista pääkaupunkiin päämääränä kullakin Suomen Rakennusmestariliiton 20:s vuosikokous. Vaikkapa kokouksesta ei olekaan muodostettu erityistä juhlakokousta, vaan varsinainen juhla on lykätty...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiskelija pohtii, tekeekö tekoäly hänestä tarpeettoman ennen kuin työura ehtii edes alkaa. Uransa loppupään veteraani miettii, pitääkö vielä tämäkin villitys opetella ennen eläkettä....
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen terveysturvallisuuden ongelmakenttiä. Entistä taitavampi ja tarkempi simulointi auttaa suunnittelussa: tarvetta löytyy monesta paikkaa. Dynaamista virtaussimulointia käytetään muun muassa tuuletuksen,...
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakenn...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiske...
Toimiva viestintä on tärkeää rakennushankkeen valvonnassa. Sen avulla voidaan vä...