Musiikin luomisessa ja talon rakentamisessa on hämmentävän paljon yhtäläisyyksiä. Musiikkia säveltäessä minulle on tärkeää, että biisin olemassaololle on jokin syy. Sen ei tarvitse olla mitään suurta ja merkittävää, kunhan se liikuttaa minua itseäni.

Odotan myös aina, kunnes saan jonkun kirkkaan lähtöajatuksen tai vahvan fiiliksen. Kun hyvä flow löytyy, sitä kannattaa seurata ja antaa biisistä tulla juuri sellainen, kuin sen tahtoo olla. Yritän aina tehdä biisin loppuun, ennen kuin analysoin sitä liikaa. Joskus jopa ensin sävellän biisin päässäni valmiiksi, ennen kuin tartun kitaraan tai muuhun instrumenttiin.

Vaikka teen pop-musiikkia, suhtaudun taiteeseeni suurella vakavuudella ja intohimolla.

ON ÄÄRIMMÄISEN hankalaa keksiä pyörä aina uudelleen, eli laittaa oktaavin kaksitoista käytössäni olevaa säveltä jälleen kerran uuteen järjestykseen niin, että se kuulostaa tuoreelta ja se menee tunteisiin. Hyvä biisi on monesti yksinkertainen ja iskevä. Lainaan usein itseäni huomaamattani: näin on syntynyt minun oma tyylini. Ei haittaa, jos biisissä kuuluvat vaikutteet tai menneet ajat. Se usein vain tekee biisistä paremman – kenties ajattoman.

Sama pätee arkkitehtuuriin. Ensin pitää olla visio.

Kun lähden suunnittelemaan taloa, aluksi saattaa olla mielessä jokin hyvinkin vaatimaton yksityiskohta. Se voi olla tuli takassa tai jokin tietty materiaali. Inspiraatio saattaa tulla pihalla kasvavasta puusta tai vaikka lattialla lojuvasta lapsen lelusta. Tärkeintä on, että se saa minussa aikaan voimakkaan fiiliksen, jonka ympärille tila alkaa hahmottua. Kynän pitää antaa vaeltaa ja löytää ennalta-arvaamatonta.

Arkkitehtuuri on parasta silloin, kun se tarjoaa elämyksen. Se voi olla leikkisää tai vakavamielistä, kunhan se ottaa sinut haltuunsa ja kuljettaa sinua. Siinä pitää olla seikkailua.

PARAS TAPA YLLÄPITÄÄ luovuutta on yrittää pysyä uteliaana ja pitää silmät auki. Monet arkiset jutut ovat yllättävän mielenkiintoisia ja monimutkaisia, kun niitä pysähtyy fiilistelemään. Arkkitehtuuria on joka paikassa: metroasemalla, leikkipuistoissa, silloissa ja skeittiparkissa. Kiinnitän huomiota yksityiskohtiin ja yritän ymmärtää, miksi juuri niin on päätetty tehdä.

Jokin tila saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta silti tuntua kodikkaalta ja harmoniselta. Silloin se luultavasti koostuu useista tarkkaan harkituista yksityiskohdista ja juuri oikeista mittasuhteista. On vaikeaa luoda jotain pelkistettyä mutta viihtyisää. Aivan niin kuin musiikissa.

Mitä jos sekoitan nämä kaksi oikein kunnolla? Kun sävellykseni on valmis, pyydän apuun rakennesuunnittelijan jalostamaan ideani loppuun. Sitten alkavat äänitykset. Taitava timpuri laittaa teokseni soimaan. Vastaava työnjohtaja voisi yhtä hyvin olla musiikkituottaja tai studioäänittäjä. Työmaan valvoja kuin levy-yhtiön setä.

Pitää kasata ympärille hyvä tiimi, hyvä bändi. Tärkeintä on kuitenkin, että teoksella on sielu – siihen tarvitaan taiteilija.

Lauri Ylönen on säveltäjä ja The Rasmus -yhtyeen laulaja, joka on tehnyt myös sooloalbumeja. Lisäksi USA:ssa asuva Ylönen suunnittelee taloja.