Lähes satavuotias Wallion talo palautettiin aikakauttansa vastaavaan asuun. Haminan Rakennus­mestariyhdistys palkitsi kohteen arvokkaasti toteutetusta julkisivuremontista. Työn suunnitteli ja valvoi rakennusmestari Jari Harju.

Viipurilaisen arkkitehdin Jalmari Lankisen suunnittelema Wallion talo Haminassa on pohjoismaisen klassismin tyylisuunnan mukainen. Aleksanteri Kuokka rakennutti talon vuonna 1929, ja se on todennäköisesti kaupungin vanhin asuinkerrostalo. Kuokka rakennutti elämänsä aikana kolme taloa. Kaikki ovat yhä olemassa, ja yksi niistä edelleen hänen sukunsa hallussa.

Asunto-osakeyhtiö Wallion talo seisoi hyvän onnen avustamana­ Satamakatu 7:ssä läpi sota-aikojen pommitusten. Perimätiedon mukaan taloon osui pommi, joka osoittautui onneksi suutariksi.

Julkisivun rapistuessa Haminan kaupunki antoi useita kehotuksia talon julkisivun ehostamisesta. Vuonna 1963 talo päällystettiin lopulta mineriittilevytyksellä. Levytys ja ikkunoiden muuttaminen kaksiruutuisiksi 1970-luvulla muuttivat rakennuksen ulko­näön mitäänsanomattomaksi tusinataloksi.

Vastaava mestari Jari Harju Wallion parvekkeella: ”Vanhat olivat sen verran huonossa kunnossa, että oli välttämätöntä rakentaa parvekkeet uudelleen.”

Hankkeen valvoja ja suunnittelija Jari Harju on ylpeä lopputuloksesta:

”Museovirasto antoi korjaussuunnitelmaan hyväksyntänsä. Saimme tehtyä hankkeen aikataulussa touko – joulukuun aikana. Pääurakoitsijana toimi Suomen Laatusaneeraus Oy. Pientä viimeistelyä vielä tarvitaan, mutta muuten homma on valmis.”

Merkittävin muutos ja suuritöisin vaihe oli julkisivun ennallistaminen.

”Vanha rappaus ei ollut pysynyt tiiliseinän pinnassa. Se piikattiin pois. Nyt seinällä on kolminkertainen rappaus ja pohjalla kunnon verkotus. Se kestää.”

Rakennuksen porras­käytävät maalattiin kymmenisen vuotta sitten.

Arvotalo erottuu värinsäkin puolesta

Rappaus on maalattu vaaleanvihreällä silikaattimaalilla.

”Talon alkuperäisestä maalauksesta ei ollut tietoa. Väri valikoitui sen mukaan, mitä naapuruston rakennuksissa ei ollut. Nyt talo erottuu muusta kaupunkikuvasta edukseen.”

Julkisivurappauksen lisäksi Wallion talossa vaihdettiin ikkunat sekä uusittiin katto ja parvekkeet. Harjun mukaan asukkaat eivät joutuneet missään vaiheessa evakkoon.

”Ikkunat vaihdettiin jokaiseen asuntoon muutamassa tunnissa.”

Remontin yhteydessä vaihdettiin massiiviset tammiovet ja palautettiin leveät, valkoiset reunukset.

Ulko-oviksi vaihdettiin alkuperäisen malliset tammiovet. Lasivuorimaa Oy:n valmistamat neliruutuiset alumiinirunkoiset ikkunat on sävytetty ruskeiksi.

”Mittasuhteiltaan ne vastaavat alkuperäisiä ja luovat julkisivun pyöreiden koristeruusukkeiden kanssa kauniin kokonaisuuden.”

Haminan Rakennusmestariyhdistys palkitsi kohteen kyltillä tunnustukseksi rakennushistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaasti toteutetusta julkisivuremontista.

Teksti Kimmo Collander kuvat Vesa Hovi