Rakennustaito
27.9.2021
RKL käynnisti keväällä ammattikorkeakouluissa rakennusmestarilinjan opiskelijoiden parissa opintojen keskeyttämiseen liittyvän tutkimuksen. Se toteutettiin yhteistyössä e2 Tutkimuksen kanssa osana Rakennusmestarien Säätiön tukemaa Mestarin elinkaarimalli-hanketta. Monen sivun mittaiseen kysymyspatteriin saatiin lähemmäs 300 vastausta ammattikorkeakoulujen yhteyshenkilöiden ja opettajien avustuksella.
Selvän enemmistön (78 % vastaajista) mielestä opinnot ovat vastanneet odotuksia. Noin neljännes vastaajista kokee opinnot toisinaan liian vaativiksi. Taustamuuttujat, kuten sukupuoli, ikä tai aikaisempi koulutustausta, eivät tuo merkittäviä eroja vastaajien välille “odotuksissa”, mutta ammattikoulun käyneet vastaajat (30 %) olivat hieman useammin samaa mieltä väittämästä “liian vaativia” kuin lukion suorittaneet (20 %).
Opiskelijat arvioivat pystyvänsä valmistumaan tavoiteajassa tai jopa nopeammin. Kolme neljästä vastaajasta koki näin, eivätkä ikä tai sukupuoli vaikuttaneet näkemyksiin. Tilastot kertovat muuta, sillä opintojen läpäisy tavoiteajassa on kuitenkin kaikista aloittaneista varsin matala.
Sukupuoli tai ikä eivät näy vaikuttaneen näkemyksiin, eikä merkittäviä eroja ollut myöskään päiväopintoja ja monimuoto-opintoja tekevien välillä.
Ammattikoulun käyneet (76 %) ovat väittämän kanssa samaa mieltä hieman useammin kuin lukion käyneet (65 %). Ammattikorkeakouluista erottautui Metropolia, jonka opiskelijat (71 %) olivat selvästi keskimääräistä useammin “täysin samaa mieltä” väittämän kanssa.
Päivälinjalla opiskelevista 39 prosenttia ilmoittaa harkinneensa opintojen keskeyttämistä ensimmäisenä vuotena, mutta tilanne helpottaa toisen vuoden aikana.
Monimuoto-opiskelijoilla on päinvastoin: keskeyttäminen on tavallisimmin mielessä toisena opiskeluvuotena (46 % on harkinnut kesken jättämistä), jolloin jaksaminen saattaa olla jo koetuksella perheen ja työn ristipaineessa.
Usein aikuiset, jotka hakeutuvat työelämän kautta opintoihin tai vaihtavat alaa, ovat motivoituneempia, koska tuntevat jo alaa ja tietävät paremmin mitä työelämältä toivovat.
Kysely tehtiin koronarajoitusten vallitessa, ja vastaajien näkemys lähiopetuksesta riippui vastaajan iästä. Yli puolet (56%) 31–40-vuotiaista on ollut tyytyväisiä etäopintojen lisääntymiseen, mutta sen sijaan alle 30-vuotiaiden enem-
mistö (55 %) koki etäopiskelun vähemmän mielekkääksi. Opintosuorituksia on kertynyt odotettua heikommin erityisesti 18–23-vuotiaille opiskelijoille (29 %).
RKL auttaa opintojen alkuvaiheessa tarjoamalla tukiopetusta matematiikassa ja ruotsissa. Etäkursseille on ollut suuri kysyntä, ja matematiikassa piti järjestää jo toinen pienryhmäkurssi lokakuulle. Jonoa oli myös virkamiesruotsin tukiopetukseen.
Tutkimukseen vastanneita oli kahdeksassa ammattikorkeakoulussa. Lopullinen raportti valmistuu marraskuussa.
Teksti Maria-Elena Ehrnrooth kuva Adobe
Näkötornit olivat muodissa Euroopassa 1800-luvulla, ja niitä pystytettiin myös eri puolille Suomea. Moni niistä on tuhoutunut tai purettu, mutta onneksi useita torneja on säilynyt. Kansallisromanttinen ajattelu 1800-luvulla lisäsi kiinnostusta kotimaisia maisemia kohtaan....
Rakennustaidon digilehti on ottanut suuren harppauksen kohti nykyaikaista lukukokemusta. Lehti on siirtynyt julkaisemaan sisältönsä modernilla Ezette-alustalla. Nyt voit lukea Rakennustaitoa missä ja milloin vain uudella helppokäyttöisellä sovelluksella. Säädä fonttikokoa, kuuntele...
Pitkän uran tehnyt Jarmo Hämäläinen siirtää mielellään osaamistaan eteenpäin. Nuorikin voi olla pätevä, hän muistuttaa. Liperissä kasvanut Jarmo Hämäläinen, 62, valitsi rakennusalan sekä isän esimerkin että oman kiinnostuksensa mukaan. Isä teki rakennusmiehen töitä, ja...
Näkötornit olivat muodissa Euroopassa 1800-luvulla, ja niitä pystytettiin myös e...
Rakennustaidon digilehti on ottanut suuren harppauksen kohti nykyaikaista luku...
RKL:n ja rakennusalan kouluttajien TALK-tapahtumassa oli esillä etenkin koulutuk...