Rakennustaito
27.3.2023
Raatimestareita on noin 70, ja he ovat yleensä oman erikoistumisalueensa korkeimman tason asiantuntijoita.
Raatimestari toimii riippumattomana asiantuntijana arvioiden puolueettomasti rakennusvirheitä ja rakentamisen virheitä esimerkiksi asuntokauppa- ja kiinteistökauppariidoissa sekä urakkariidoissa. Tutkimusten kohteena on usein kosteusvaurio ja mikrobivaurio ja siitä johtunut sisäilmaongelma.
Myös Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunnan hyväksymä tavarantarkastaja toimii osapuolista riippumattomana asiantuntijana. Sekä tavarantarkastaja että Raatimestari tekee teknisen arvioinnin virheestä tai ongelmasta tuotteessa tai palvelussa. Tavarantarkastajan tehtävä on rajattu selkeästi pelkästään tekniseen arviointiin. Raatimestari voi käsitellä monipuolisemmin myös esimerkiksi asian sopimus- ja lakitaustaa.
Tavarantarkastaja ei saa esimerkiksi esittää kannanottoja osapuolten vastuista ja velvollisuuksista. Raatimestari voi esittää sovintoehdotuksen, ja siksi Raatimestarilta edellytetään asiaa koskevan lainsäädännön riittävää hallintaa.
Tavarantarkastaja voi esittää vain välittömän vaaran estämiseksi korjausohjeen, mutta ei korjaussuosituksia. Raatimestari voi esittää pyynnöstä ja eri toimeksiannosta korjaustapaehdotuksen ja tehdä kustannuslaskelmia.
Kummassakin toiminnassa asiantuntijan on arvioitava esteellisyytensä sekä erityisosaamisensa kyseisen tarkastuskohteen ja osapuolten osalta. Kummankin tehtävä on luottamuksellinen. Raatimestarikin voi tehdä tarkastuksen vain yhden tilaamana, mutta hänen tulee pysyä puolueettomana ja kutsua osapuolet tarkastukselle.
Kummassakin toiminnassa on keskeistä tarkastuksen suorittajan korkean tason asiantuntijuus sekä osaamisensa ylläpitovaatimus. Raatimestareilla on lisäksi omat sääntömääräiset koulutuksensa.
Pätevyysvaatimusten voi sinällään katsoa olevan saman tasoisia. Tavarantarkastajan on annettava toiminnastaan oikeudessa oma tavarantarkastajan vakuutuksensa. Raatimestari sitoutuu toimintaohjeeseen ilman erityistä valaa.
Kummankaan ohjesäännöissä ei kielletä toimintaa toisessa, mutta keskeistä on se, että tavarantarkastustoimintaa ei saa sekoittaa muun toiminnan kanssa.
Tilaajien kannalta keskeinen eroavuus lienee toimeksiannon laajuudessa. Raatimestari voi pyydetyllä sovintoehdotuksella ratkaista ennalta yleensä vasta oikeusasteissa käsiteltäviä asioita, kun sen sijaan tavarantarkastuskertomuksen pitää keskittyä pelkästään tekniseen arviointiin.
Teksti Eerikki Nuutinen kuva Adobe
Kirjoittaja, rakennusmestari Eerikki Nuutinen toimii RKL-raadin hyväksymänä asiantuntijana ja Raatimestarien johtoryhmän jäsenenä. Artikkelin on tarkastanut HTT-tavarantarkastaja, rakennusmestari Marit Sivén.
Liittokokous vahvisti kolmen alueen esitykset uusiksi edustajikseen liittohallitukseen erovuoroisten tilalle. Hallituskausi päättyi Timo Saarikolta (Helsinki), jonka tilalle tuli Jesse Lehtinen; Tommi Rautjärveltä (Itä), jonka tilalle valittiin Jouni Saunamäki; sekä Esko...
RKL:n Pohjoisen aluekokouksen oheisohjelma vei osallistujajoukon Torniosta Pohjois-Ruotsin kierrokselle. Ensimmäisenä päivänä perjantaina 20.10. pidettiin varsinainen aluekokous Torniossa, minkä jälkeen siirryttiin Luulajaan. Lauantaina 21.10. ohjelma alkoi tutustumisella Ruotsin...
Tänä vuonna oli Hämeenlinnan vuoro isännöidä RKL:n liittokokousta Scandic Hotel Aulangossa. Osallistujia oli yli 120, ja valtuutettuja ääniä salissa 97. Kokous oli aktiivinen ja äänesti useasta aloitteesta ja sääntöesityksestä. RKL:n liittokokous käsitteli kolme aloitetta...
Liittokokous vahvisti kolmen alueen esitykset uusiksi edustajikseen liittohalli...
RKL:n Pohjoisen aluekokouksen oheisohjelma vei osallistujajoukon Torniosta Pohjo...
Erkki I. Salomäki on monelle RKL:n jäsenelle tuttu paitsi liiton ja paikallisyhd...