Rakennustaito
10.12.2021 | Päivitetty 13.1.2022
Hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi luonnehti RKL:n ja RIA:n Yrittäjäpäivässä ympäristöministeriön kaavoitus- ja rakentamislakiluonnosta (KRL) ilmastolaiksi. Lakiesitys pyrkii voimallisesti hillitsemään ilmastonmuutosta. Esityksessä on lähes 400 pykälää, joilla pyritään ohjaamaan maankäyttöä ja rakentamista entistä kestävämpään suuntaan. Tavoitteina ovat myös alan digitalisaation vauhdittaminen ja lupakäytäntöjen sujuvoittaminen.
Rakennusmestareille ja -insinööreille esityksessä on vielä puutteita, joista liittomme huomautti joulukuun alussa päättyneellä lausuntokierroksella. Ammattikuntamme kokeneimpien jäsenten mahdollisuudet jatkaa toimessaan eivät saa heikentyä. Hyvän tavoitteen ei pidä johtaa ylimitoitettuun sääntelyyn.
Rakentaminen on Suomen talouskasvulle keskeinen toimiala. Uudenlaisten vastuiden määrittely ei saa olla sekavaa eikä hankaloittaa elinkeinotoimintaa. Monessa lainkohdassa on uudelleenmuotoilun ja -mietinnänkin paikka. Vaikutusarviointi on ollut monin paikoin vajavaista.
Vähähiilisen rakentamisen vaatimukset ovat jo täällä. Tuotekehitys on kiivasta, käytäntöjä parannetaan ja materiaalihukkaa torjutaan kekseliäillä kierrätysratkaisuilla. Elinkaariajattelu on tullut jäädäkseen, ja sen avulla suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan myös se, miten rakennusta pitää huoltaa ja päivittää pitkällä tähtäimellä.
On muistettava, että rakennus- ja kiinteistöalan päästöistä valtaosan aiheuttaa käytönaikainen energiankulutus. Tämän vuoksi vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on erityisen tehokas keino päästöjen vähentämiseen, ja siihen on myös suunnattu julkista rahoitusta. Kestävyys on liiketoiminnassa jo sääntö, ei poikkeus. Follow the money, sanotaan. Sijoittajat ovat jo pitkään tunnistaneet uusien ympäristöteknologioiden tuottomahdollisuudet.
RKL:n on valvottava jäsentensä etua maailman – ja lakien – muuttuessa. Järjestömme voi parhaimmillaan auttaa lainsäätäjää nostamalla esiin lakiluonnoksen heikkoudet, jotka voisivat esimerkiksi pahentaa osaajapulaa. Hyvä tarkoitus ei vielä tarkoita hyvää sääntelyä.
Maria-Elena Ehrnrooth
PS. Päätoimittajan perhevapaan aikana viestinnästä vastaa Kimmo Collander kimmo.collander@rkl.fi.
Lue lisää RKL-uutisista.
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakennusmestareista pääkaupunkiin päämääränä kullakin Suomen Rakennusmestariliiton 20:s vuosikokous. Vaikkapa kokouksesta ei olekaan muodostettu erityistä juhlakokousta, vaan varsinainen juhla on lykätty...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiskelija pohtii, tekeekö tekoäly hänestä tarpeettoman ennen kuin työura ehtii edes alkaa. Uransa loppupään veteraani miettii, pitääkö vielä tämäkin villitys opetella ennen eläkettä....
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen terveysturvallisuuden ongelmakenttiä. Entistä taitavampi ja tarkempi simulointi auttaa suunnittelussa: tarvetta löytyy monesta paikkaa. Dynaamista virtaussimulointia käytetään muun muassa tuuletuksen,...
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakenn...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiske...
Toimiva viestintä on tärkeää rakennushankkeen valvonnassa. Sen avulla voidaan vä...