Ensi syksynä alkaa Oulun ammattikorkeakoulussa rakennusmestaritutkintoon johtava kaksivuotinen muuntokoulutus ja Metropoliassa Helsingissä starttaa monimuotokoulutus. Ministeriön rahoitus on mieluisa uutinen kouluttajille ja koko rakennusalalle.

Rakennusmestari­pulaan on opetus- ja kulttuuriminis­teriössä toden teolla herätty. Sekä Metropoliassa että Oulussa käynnistyvät uudet 30-paikkaiset rakennusmestareiden koulutusohjelmat syksyllä 2021. Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) on saanut muuntokoulutukseen 384 000 euroa ministeriöltä. Pohjois-Suomeen on tiedossa lähivuosina useita suuria rakennushankkeita, jotka tarvitsevat työnjohtoa.

”Hanhikivi 1 -ydinvoimala, Kemin infra- ja tehdasinvestoinnit, Oulun yliopistollinen sairaala”, koulutuspäällikkö Matti Toppi luet­telee.

Mestarikoulutukseen on halukkuutta, sillä Topin mukaan Oulussa lähemmäs 90 prosenttia mestareista työllistyy suoraan valmistumisen jälkeen.

”Kyselyitä on tullut paljon”, Toppi sanoo.

Oulun muuntokoulutus on suunniteltu siten, että rakennusmestarin AMK-tutkinnon voi suorittaa kahdessa vuodessa: koulutukseen voivat hakea vain ne, joilla on pohjalla tekniikan korkeakoulututkinto, opistoasteen insinööritutkinto tai teknikon tutkinto. Aivan uutta tämä ei kuitenkaan ole, sillä ensimmäinen rakennusmestareiden muuntokoulutus alkoi Oamkissa vuonna 2018.

Normaalille 3,5-vuotiselle päivä­linjalle on tarjolla peräti 45 aloituspaikkaa syksyllä 2021.

Ensi syksynä Metropoliassa Helsingissä starttaa monimuotokoulutus. Tämä rakennusmestareiden koulutusohjelma on 3,5-vuotinen ja pohjautuu vaihtelevaan ilta-, arkipäivä- ja lauantaiopetukseen.

Metropoliassa luetaan illat

Metropoliassa Helsingissä moni­muotokoulutus on puolestaan 3,5-vuotinen ja pohjautuu vaihtelevaan ilta-, arkipäivä- ja lauantaiopetukseen. Metropoliaan tieto ministeriön rahoituksesta tuli iloisena yllätyksenä.

”Kuponki oli sisällä ja sehän voitti”, hymyilee Metropolian tutkintovastaava Jouni Ruotsalainen.

Ministeriön rahoitus riittää 20 paikkaan, ja 10 paikkaa järjestyy lahjavaroin.

”Rakennusmestarien Säätiön 90.000 euron suurlahjoitus sekä runsas kolehti yrityksiltä ovat mahdollistaneet tämän”, Ruotsalainen kiittelee.

”Voimme tarjota monimuotokoulutusta siten, että sen jaksaa työssäkäyvä perheellinenkin käydä. Nyt opetusta ei ole joka ilta, vaan yhdistelmällä muutama ilta ja yksi arkipäivä viikossa täydennettynä 2–4 lauantailla lukukauden aikana”, Ruotsalainen kuvaa.

Rakentamisen osaamisalueelle tuli Ruotsalaisen mukaan paljon muitakin lahjoituksia. Lahjoittajien joukossa ovat muun muassa Peab, Lujatalo, Ramboll, Granlund, Talonrakennustekniikka, T2H Rakennus, Pöyry ja Helsingin Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry.

Lahjoitusvarat mahdollistavat myös pitkät lehtoraatit, joihin muutoin ei korkeakoululla olisi­ resursseja. Yrjö ja Senja Koivusen säätiön puolen miljoonan ­euron lahjoituksesta Metropolialle puolet ohjautui konetekniikkaan, ja toisella puolikkaalla on siis palkattu rakennustuotannon lehtori neljäksi vuodeksi.

Pohjoiseen reippaasti lisää mestarikuntaa

Myös Rovaniemelle on pian luvassa päteviä työnjohtajia. Lapin­ ammattikorkeakoulussa käynnistyy pitkän tauon jälkeen päiväopintolinja rakennusmestareille. Rakennustaidon haastattelussa viime syksynä Lapin AMK:n osaamispäällikkö Kai Ryynänen kuvaili, että ”jos ei Sodankylän poikaa saa pysäytettyä Rovaniemelle, se menee menojaan”.

Oamkin Matti Toppi tunnistaa ilmiön: ”Haaste on sama myös täällä. Virta käy Oulustakin, aika moni muuttaa pääkaupunkiseudulle.”

Pohjoisen suuret rakennushankkeet saattavatkin nyt hillitä rakennusammattilaisten muutto­intoa. Oulussa päiväkoulutus alkaa samalla kertaa kuin muuntokoulutus. Toppi toivoo, että syksyllä päästäisiin jo lähiopetukseen.

RKL:n pitkäjänteisellä koulutuspolitiikan edunvalvonnalla on ollut merkitystä. Aktiivisen vaikuttamisen tulokset näkyvät usein vasta vuosien päästä.

Liiton valttina onkin ollut toimivat yhteydet päättäjiin valtakunnan korkeimmalla tasolla. Esimerkiksi kansanedustajana kolme täyttä kautta ja vielä 2018 – 2019 palvellut liiton entinen puheenjohtaja Eero Reijonen on edelleen RKL:n liittohallituksessa.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth, kuvat Metropolia ja OAMK