Rakennustaito
20.6.2022
Ryömintätilaista alapohjaa on taloissa käytetty yli 100 vuotta. Vauriot puurakenteisissa ryömintätilaisissa alapohjissa ovat hyvin yleisiä myös uudemmissa taloissa. Rakenteen keskimääräinen tekninen ikä on noin 50 vuotta.
Tällaisen ryömintätilan tavanomaisimpia ongelmia ovat kosteusvauriot kantavissa puurakenteissa ja lämmöneristeissä. Alapohjan maapohjasta kapillaarisesti nouseva kosteus, rakennuksen ulkopuolelta tulevat valumavedet, riittämätön tuuletus sekä tuuletustilan korkeus aiheuttavat yhdessä tai erikseen kosteusvaurioita alapohjaan.
Puurakenteinen alapohja on harvoin ilmatiivis asuintiloihin nähden, joten ryömintätilan mikrobeja voi päästä sisäilmaan alapohjan epätiiveyskohtien kautta. Alapohjassa mahdollisesti olevat rakennusjätteet lisäävät mikrobien määrää ilmassa.
Tuulensuojalevyssä olevien aukkojen kautta virtaa ilmaa lämmöneristeisiin aiheuttaen eristeiden kontaminoitumisen, vaikka tuuletus ja korkeus olisivat tehty määräysten ja ohjeiden mukaan.
Myös maan jäähtyminen talvella aiheuttaa kosteusongelmia ryömintätilassa. Keväällä lämmin ilma virtaa alapohjaan ja jäähtyy maan lämpötilan vaikutuksesta. Ilmassa oleva kosteus tiivistyy vedeksi.
Vuonna 2018 voimaan tulleen asetuksen 782/2017 mukaan alapohjan alapuoliseen ryömintätilaan ei saa kerääntyä vettä. Ryömintätilan on tuuletuttava.
Ympäristöministeriö on julkaissut ohjeen Rakennusten kosteustekninen toimivuus vuonna 2020. Siinä selostetaan pykäläkohtaisesti asetuksen sisältöä. Näissä ohjeissa on kiinnitetty erityistä huomiota puurakenteisen alapohjan kosteustekniseen toimivuuteen. Ohjeiden mukaan ryömintätila toimii kosteusteknisesti varmimmin, jos ryömintätilan maanpinta on rakennuksen ympäröivän maanpinnan tasolla tai sitä korkeammalla.
Uuden ryömintätilan korkeuden pitää olla keskimäärin 0,8 metriä. Ryömintätilaan on oltava kulkuluukku, jotta alapohjassa olevia laitteita ja järjestelmiä voidaan huoltaa. Sisätiloissa huoltoluukun pitää olla kaasutiivis.
Puurakenteisen alapohjan korjaustyöt voidaan tehdä vaihtoehtoisesti myös alakautta, jos talon alla on riittävästi työskentelytilaa.
Ennen korjausta alakautta on sisäpuolella tiivistettävä rakenteet ja läpiviennit ilmatiiviiksi. Alakautta tehtävän korjauksen aikana on tuulettuvan tilan oltava alipaineinen asuintiloihin nähden.
Teksti ja kuvat Marit Sivén
Kirjoittaja on rakennusmestari, RTA ja yrittäjä. Hän työskentelee omistamassaan Matti Eklund Oy:ssä.
Viimeksi kuluneina vuosikymmeninä on puun käyttö vaativimpiin rakennuksiin huomattavasti vähentynyt raudan ja rautabetonin voittokulun tieltä. Käytäntöön tulleet uusaikaiset sillat ja tehdashallit ovat miltei yksinomaan rakennetut joko raudasta tai rautabetonista, joita pidetään...
Sähköiset koneet yleistyvät työmailla, ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä pyritään vähentämään. Niinpä siirrettävistä sähkövarastoista on tullut entistä kilpailukykyisempiä ratkaisuja sähköntarpeeseen. Usein rakennus- tai saneeraustyön vaatima sähköntarve ylittää...
Perinteinen kaukolämpötekniikka on korvattavissa lämpöpumpputekniikalla. Turun Runosmäessä on rakenteilla 40 taloyhtiön tarpeisiin mitoitettu ilma-vesilämpöpumppulaitos, jonka avulla kaukolämmön käyttöä voidaan vähentää jopa 70 prosenttia. Runosmäen lämmittäminen on...
Viimeksi kuluneina vuosikymmeninä on puun käyttö vaativimpiin rakennuksiin huo...
Sähköiset koneet yleistyvät työmailla, ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä py...
Puurakenteisen tuulettuvan alapohjan korjaukset täytyy aina suunnitella kokonais...
Vastaa