Vuonna 1986 Porin Teknillisestä oppilaitoksesta rakennusmestariksi valmistunut Veikko Nieminen toteaa, että hänen vahvuutensa ja heikkoutensa ovat yksi ja sama asia. Hän puhuu asioista mielellään suoraan ja kertoo asiat kiertelemättä.

Valmistumisensa jälkeen Veikko Niemiseltä vierähti muutama vuosi Tampereen seudulla. Kotiseutu kuitenkin veti miestä puoleensa ja Veikko siirtyi paikallisen rakennusliike Junnikkalan laskentapäälliköksi ja hankinnoista vastaavaksi mestariksi.

Korjattavaa riittää

Nieminen hakeutui 1990 luvun alkupuolella mestareille ja insinööreille suunnatulle peruskorjauksen suunnittelukurssille. Syyskuussa 1993 perustettiin Järvi-Suomen Laaturakentajat oy, jonka päätoimialana on korjausrakentamisen suunnittelu ja ohjaus.

”Kilpailutan suunnittelijat, itse olen pääsuunnittelijana ohjaamassa hanketta. Sitten kilpailutan urakoitsijan ja valvon, että kohteessa edetään suunnitelmien mukaan. FISE:n paikallisvalvojan pätevyyden hankkiminen antaa varmuutta yrittämiseen.”

Tosiasiat pitää tunnustaa

Korjausvelan jatkuva kasvaminen on valitettavan yleistä. Etenkin kuntapuolella näyttää olevan halua ummistaa silmät korjausvelan kohdalla. Olisi hyvä, että tunnustettaisiin rakennuksiin liittyvät ongelmat ja riskikohteet.

Painovoimaisella ilmanvaihdolla alun perin varustettuun rakennukseen ilmaa kiskotaan koneellisesti riittämättömien korvausilma-aukkojen kautta. Tällaisissa tilanteissa on vaarana rakenteiden vioittuminen. Niemisen mukaan korjausrakentamisessa pitäisi paremmin perehtyä, miten kunkin aikaiset rakentajat ovat ajatelleet taloa käytettävän.

Luottamustoimet kutsuvat

Nieminen on toiminut Virtain Seudun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry sihteerinä ja rahastonhoitajana varsin pitkään. Välillä mies on ollut puheenjohtajanakin.

”Yhdistyksessämme on kolmisenkymmentä jäsentä. Itse olen ollut aktiivisesti mukana toiminnassa ja luottamustehtävissä jo vuodesta 1992 alkaen”, Veikko Nieminen toteaa.

Virtain seudun yhdistys on järjestänyt kursseja asbestisaneerauksesta ja Terve Talo -hankkeeseen liittyen. RKL:n valtakunnallisten pilkki- ja golfkisojen järjestämisessä Virtain seudun yhdistys on kunnostautunut useampaan kertaan.

Yhteisöllisyys on

metsästyksen suola

Veikko metsästää mielellään suurriistaa, kuten hirviä, karhuja ja villisikoja. Niemisen mukaan metsästyksen suola on yhteisöllisyys.

”Metsästysreissuilta saatavat muistot ovat minulle tärkeimpiä. Toki saalistakin on ihan mukava saada, mutta se ei ole pääasia ja lisää, että hirvimetsältä minua ei saa jäämään pois kuin hautausurakoitsija.”

Lue koko tarina 15.9. ilmestyvästä Rakennustaito -lehdestä.