Rakennustaito
12.5.2020 | Päivitetty 16.5.2020
Epävarmuuden tunne uran alussa on jäänyt diplomi-insinööri Hamilkar Alava Bergrothin mieleen. Kokemuksen kartuttua hän tietää noiden tuntemusten olevan olennainen osa työntekijän ja esimiehen kehittymistä.
”Johtamiseen opitaan ja johtajaksi kehitytään. Ja se vie aikaa ja pitää hyväksyä. On muistettava omat rajansa ja se, että johtajan vastuu ja tehtävä eivät tarkoita sitä, että osaisi kaiken”, hän tiivistää kokemuksiaan.
Alava Bergroth työskentelee A-Insinöörien katusuunnittelun aluevastaavana Espoon toimipisteessä.
Vastuuseen oppiminen alkoi hänellä jo opiskeluaikana Alepan vuorovastuullisena. Sen ohella Alava Bergroth pitää kouluttautumisessaan hyvinä askelina opiskeluajan vapaaehtoistehtäviä fuksimajurina ja Polyteekkarimuseon intendenttinä. Hän arvioi johtamisen erot vapaaehtoisissa ja työympyröissä aika vähäisiksi.
”Vapaaehtoisissa porukan johtaminen on jopa hankalampaa, kun käytettävissä ei ole sanktioita eikä suoraa käskyvaltaa. Kaverit on saatava arvostamaan annettuja tehtäviä ja ryhmään kuulumista. Vapaaehtoisporukankin vetäjällä pitää olla hyvät viestintätaidot. Niitä taitoja olen voinut hyödyntää”.
Yllättävänä vaiheena Alava Bergroth muistaa hyvin sen epävarmuuden, jonka hän koki pari vuotta valmistumisensa jälkeen. Toki hän tiesi, että koulu antaa vain pohjan, jotta ymmärtää suunnilleen, mistä on töissä kyse. Oikea tekeminen kuitenkin konkretisoituu nuorelle hyvin hitaasti.
”Olen keskustellut kavereiden kanssa tästä epävarmuuden tunteesta ja oman osaamisen riittämättömyydestä. Ajatus siitä, kuuluisiko minun osata enemmän ja paremmin, hiipii tehtävien vaikeutuessa helposti mieleen. On tärkeänä, että esimiehet tunnistavat alaisissaan tämän vaiheen ja reagoivat siihen ajoissa antamalla tukea. Luotto omiin taitoihin kohenee tekemällä, ja sitä nopeuttaa opiskeluajan työharjoittelu”.
Kiinnostus autoihin ja liikenteeseen Alava Bergrothilla oli syntynyt jo lapsena. Hän osasi jo ennen kouluikää ulkoa Helsingin joukkoliikennekartat. Koulussa hän innostui luonnontieteisiin, ja kemistin ura oli pitkään tavoitteena.
Abivuonna hänelle selvisi, että liikennesuunnittelua voi opiskella yliopistotasolla, ja se ratkaisi opiskelupaikan. Aallossa hän määrätietoisesti suuntautui nimenomaan tie- ja liikennetekniikkaan.
Johtamiskoulutus ei kuulunut Alava Bergrothinkaan opinto-ohjelmaan Aalto-yliopistossa, joten johtamisen oppi on tullut tutuksi kantapään kautta. A-Insinööreissä perehdyttäminen alkoi hyvinkin yksinkertaisista tehtävistä.
”Valmistautuminen uusiin tehtäviin syntyy pikkuhiljaa. Minulle on aina muistutettu, että voin tulla kysymään, jos en pääse hommassa eteenpäin. Alussa on oltava nöyrä oman osaamisensa kanssa.”
Aluksi hänen tehtäväkseen annettiin tiimipalaverien vetäminen ilman varsinaista esimiesvastuuta ja kehityskeskusteluja, ja vuoden kokeilun jälkeen alkoi sitten kevyt sisäänajo tehtävään koko laajuudessaan.
Johtamisen eri sektorit, henkilöjohtaminen, tekniset toteutukset ja taloudellinen vastuu, kuormittavat tehtävään astuvaa aina rankasti.
”Perehdyttämiseni sujui hyvin, ilman kertarysäystä. Esimerkiksi asiakasmyyntityön voi sanoa kuuluneen epämukavuusalueeseeni, mutta sitkeän tekemisen kautta tunnen kehittyneeni. Nykyisin viihdynkin niissä kontakteissa.”
Konsulttitoimisto tarjoaa johtamistaitojen kehittämiseen säännöllisesti esimieskoulutusta ja ryhmävalmennusta. Jos lisätarvetta tuntuu olevan, sitä voi hankkia talon ulkopuoleltakin.
”Mielestäni yksi johtamisen perusasioista on ymmärtää ihmisten yksilöllisyys. Pitää tuntee henkilöt ja se, miten lähestyä heitä. Toiselle voi sanoa suoremmin ja toiselle taas pehmeämmin, ei liian henkilökohtaisesti. Olen saanut alaisiltani palautetta, että pidän hankkeiden lankoja liikaa käsissäni enkä jaa kaikkea tietoa. No, miksipä en jakaisi, jos tieto kiinnostaa toisia – jos panttaamiseen ei ole mitään erityistä syytä”.
Yksilöllisyys korostuu Alava Bergrothista erityisesti ihmisten itseohjautuvuudessa. Toisille riittää työnohjaukseksi karkea yleissuunnitelma. Toiset taas tarvitsevat yhteisiä pohdintoja esimiehensä kanssa ensi viikon etenemisestään, joskus seuraavastakin päivästä.
”Lähiohjausta haluava voi kokea jäävänsä ilman tarvitsemaansa tukea itseohjautuvuutta väärin korostavan esimiehen alaisena. Seurauksena voi helposti olla työuupumus, jonka ihmiset ovat hyviä kätkemään työyhteisössä, jossa on luottamukselliset välit. Uupunut on pidettävä arjessa mukana, ja lyhennetty työviikko voi olla kotiin jäämistä parempi vaihtoehto.”
Keväällä 2020 koronapandemia on tuonut esimiestyöhön uudet haasteensa. Koska etätöitä oli yrityksessä jo harjoiteltu, ovat suunnittelujärjestelmät mahdollistaneet tehokkaan työskentelyn koronakriisin rajoitustenkin aikana.
”Pidän yhteyttä tiimiini pari kertaa viikossa, ja muutenkin rutiinit rullaavat. Etäkahvitauotkin ovat meillä iltapäivisin ohjelmassa.”
”Työtilanteessamme ei nyt näy häiriöitä, vaikka jotkut infrahankkeet voivat aikanaan siirtyä. Ainakin tiimimme käynnissä olevat projektit jatkuvat normaalisti.”
32-vuotias.
Diplomi-insinööri, Aalto yliopisto, Tie- ja liikennetekniikka, 2015.
Ura:
Harrastukset: pöytäroolipelit (etänäkin), oluen keittely, pistooliammunta ja uinti.
Perhe: vaimo ja lapsi.
Teksti Risto Pesonen, kuvat Johanna Rontu
Kiinteistöt täyttyvät tekniikasta, ja niitä rakentavien yritysten suunnittelu- ja tuotantoprosessit hyödyntävät kasvavissa määrin digitaalista ulottuvuutta. Panostuksia digiturvallisuuteen on lisättävä, sillä EU:n ja rahoittajien vaatimukset kasvavat. Digiturvallisuus koostuu...
Vähemmän yllättävä tosiasia on, että kaupungit jatkavat kasvuaan. Esimerkiksi Helsingissä kuluvan vuoden alkupuoliskolla väestö on kasvanut noin 5 500 henkilöllä ja Tampereella 2 000 henkilöllä. Vastaavasti monipaikkaisuus ei ole kasvanut kodin ulkopuolisilla yöpymisillä...
Vaikka esimerkkejä rakennuskohteiden reaaliaikaisista digitaalisista kaksosista löytyy toistaiseksi vain ulkomailta, Suomi ei ole pahasti jäljessä uuden polven digimallin kehittämisessä ja hyödyntämisessä. Digitaalisia kaksosia otetaan maailmalla käyttöön nyt etenkin infran valvonnassa...
Kiinteistöt täyttyvät tekniikasta, ja niitä rakentavien yritysten suunnittelu- j...
Vähemmän yllättävä tosiasia on, että kaupungit jatkavat kasvuaan. Esimerkiksi H...
Urakoinnissa puhaltavat uudet johtamisen tuulet, mutta jokaisessa hankkeessa kan...