Rakennusmestarikoulutus alkaa jälleen Jyväskylässä ja helpottaa omalta osaltaan Keski-Suomen rakennusteollisuuden osaajapulaa.

Kiinnostus tammikuussa 2023 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Jamkissa aloittavaa rakennusmestarilinjaa kohtaan oli heti suurta. Hakijoita ilmoittautui lähes kaksisataa. Aloituspaikkoja oli tarjolla 20. Vuoden kuluttua aloituspaikat kaksinkertaistuvat 40:een.

”Kyselyjen perusteella opiskelijat ovat odottaneet rakennusmestarikoulutusta pitkään, koska se tarjoaa luonnollisen ammatillisen polun rakentajasta työnjohtajaksi”, tutkintovastaava Pekka Lähdesmäki Jamkista kertoo.

Insinöörit eivät pysy työmaan johdossa

Myös Keski-Suomen rakennus­teollisuus on pitkään vaatinut, ­että alueelle saadaan koulutettuja ammattilaisia työnjohtoon. Työelämän pätevyysvaatimukset ovat kauttaaltaan kiristyneet ja lisänneet koulutuksen tarvetta.

”Rakennusmestarikoulutus parantaa paikallisten yritysten kasvumahdollisuuksia”, toteaa Jukka
Tuominiemi infrarakentamisen ammattilaisten Infra ry:n Keski-Suomen piiristä.

Yrityksiltä on voinut osaamisen puutteessa mennä hankkeita sivu suun. Vastavalmistuneilla ­rakennusmestareilla esimerkiksi digiosaaminen on vankka.

Miksi rakennusmestarikoulutusta aikanaan vähennettiin? Lähdesmäki arvioi, että kun tutkintoja 1990-luvun lopussa laman jäljiltä yhtenäistettiin, oletettiin rakennustuotannon insinööritutkinnon riittävän myös työnjohdollisiin tarpeisiin.

Näin ei kuitenkaan käynyt: insi­nöörit eivät jääneet työmaille raken­nusmestareita korvaamaan, sillä esimerkiksi rakennusinsinöörien osaaminen on enemmän projekti- ja prosessiosaamista.

Alueen vanhat rakennusmestarit ovat jäämässä eläkkeelle. Niinpä tarvetta on laskelmien mukaan heti vähintään 60 työnjohtajalle.

Hakukriteereillä Jamk pyrkii löytämään opiskelijoita, joilla on jo vankkaa rakennusteknistä osaamista. Pekka Lähdesmäen mukaan näyttää siltä, että useat hakijat ovatkin toimineet jo ilman tutkintoa ryhmänjohtajina. Koulutus syventää heidän ymmärrystään siitä, miksi asiat tehdään niin kuin tehdään.
”Rakennusmestarikoulutuksella vastataan myös maanrakentamisen osaajapulaan, sillä infratyönjohtajia ei kouluteta tällä hetkellä Keski-Suomessa, ja valtakunnalliset koulutusmäärät laahaavat nekin pahasti jäljessä”, Lähdesmäki sanoo.

Opinnoissa käydään läpi esimerkiksi hankkeiden taloutta, aika­tauluja ja hankintoja sekä henkilöjohtamista.

Opiskelijat ovat motivoituneita

Opinnoissa käydään läpi esimerkiksi hankkeiden taloutta, aika­tauluja ja hankintoja sekä henkilöjohtamista. Mukana on myös luonnontieteitä ja kieliä. Kaikkea­ opittua pääsee heti hyödyntämään, koska monet ovat opiskeluaika­nakin työsuhteissa rakennusyrityksiin.

Tutkinnon suorittaminen vie arviolta kolme ja puoli vuotta. Tarkoitus on, että puolet uusista rakennusmestareista toimii talon- ja puolet maanrakentamisessa.

Keskusjärjestöjen tukea tarvitaan

Uuden rakennusmestarilinjan perustaminen pantiin vireille jo 2008. Infra ry:n Jukka Tuomi­niemi haluaakin kiittää kaikkia, jotka­ työskentelivät toivotun loppu­tuloksen eteen.
”Tämä on hieno asia alueellisesti, mutta se ei ratkaise valtakunnallista osaajapulaa. Edelleen rakennusmestareita poistuu työelämästä enemmän kuin valmistuu. Keskusjärjestöjen tulisi ajaa vielä­ aktiivisemmin rakennusmestareiden koulutusta koko maassa”, Tuominiemi ehdottaa.

Teksti Lotta Vartiainen Kuva Mari Varonen ja Hanna-Kaisa Hämäläinen