Rakennustaito
9.12.2020
Purojen kunnostus on osa tämän päivän infrarakentamista. Purojen arvostus on kasvanut. Enää puroja ei oikaista eikä perata, vaan luonnolliset mutkat, kosket ja kutusoraikot palautetaan.
Kun Raide-Jokeria rakennetaan Helsingissä ja Espoossa, hankkeessa kunnostetaan useita sen vaikutuspiirissä olevista puroista.
”Puroihin kohdistuvat toimenpiteet on pyritty suunnittelemaan ja toteuttamaan niin, että vesistövaikutukset pysyvät minimissään”, kertoo Raide-Jokerin ympäristöasiantuntija Niina Salojärvi.
Esimerkiksi taimenen kutuaikana syksyllä ei tehdä purojen läheisyydessä sellaisia töitä, jotka samentaisivat vettä.
Myös työmaavesistä huolehditaan. Niistä erotetaan kiintoaineet sekä mitataan ja käsitellään epäpuhtaudet ennen puroon johtamista.
”Virtavesien hoitoyhdistys Virholta saimme hyviä neuvoja ja opastusta, miten rakennetaan kaloille sopivia elinympäristöjä.”
Raide-Jokerin allianssissa suunnittelijoina toimivat Ramboll Finland Oy, Sitowise Oy ja Sweco. NRC Group Finland Oy ja YIT Suomi Oy urakoivat hankkeen. Tilaajina ovat Helsingin ja Espoon kaupunki sekä Helsingin kaupungin liikelaitos. Raide-Jokerin liikennöinti alkaa vuonna 2024.
Raide-Jokeri palautti työmaan vieressä 20 metriä putkitettua Mustapuroa avouomaksi mutkineen ja virtapaikkoineen.
Helsingin Pitäjänmäentiellä Mätäoja vapautetaan vanhasta siltarummusta. Itse silta uusitaan, ja kalat pääsevät uimaan vapaasti maapohjassa. Sillan ali rakennetaan myös puroa myötäilevä kävely- ja pyöräilyreitti.
Haaganpuron meritaimenet puolestaan liikkuvat pian latvavesiä kohti, kun pahimmat esteet poistuvat muun muassa Raide-Jokerin kohdalta Pirkkolassa. Puron putkitettu osa siirretään avouomaan, joka virtaa uudessa hulevesipuistossa. Sinne luodaan mahdollisimman luonnonmukaiset olosuhteet mutkittelulla, vaihtelevilla virtausnopeuksilla, suvannoilla ja kutupaikoilla.
Viikinojan olosuhteet heikkenevät hieman, kun puro joutuu rumpuun vasta valmistuneen raidesillan alituksessa. Sen sisään tehdään kuitenkin kapea polku saukoille ja muille piennisäkkäille raiteiden ali.
”Mustapuron kohdalla Itäkeskuksessa on varmasti Raide-Jokerin haastavin puron ylitys. Työmaa on ahdas, kunnallistekniikkaa siirretään paljon ja laattakehäsilta on teknisesti vaativa rakenne. Lisäksi purovesiä pitää hallita luonnonympäristöä kunnioittaen. Maaperä on kaiken lisäksi märkää savea”, kertoo työmaapäällikkö ja aluevastaava Jussi Silvo YIT:stä.
Mustapuro virtaa Kontulasta Vartiokylänlahdelle asuinalueiden, puistojen ja niittyjen läpi. Virho on palauttanut sen koskiin talkoovoimin kiviä ja soraa, jotka parantavat taimenten, kasvien ja hyönteisten elinympäristöjä.
Pikaraitiotie kulkee Varikkotien, metron ja Itäväylän rinnalla ja ylittää Mustapuron laattakehäsillalla, jonka rakentaminen oli vauhdissa syksyllä.
”Vaikka putket ovat kaloille stressaavia, niiden uintia voi helpottaa teräksisellä ruttuputkella tai putken sisään asennettavilla rakenteilla”, kertoo neuvonantajana toiminut Virhon Mustapurovastaava Jouni Simola.
”Toisaalta kalat viihtyvät putkissa, koska niissä on hämärää ja ne tuntevat siellä olonsa turvalliseksi.
Mustapurosta ja sen kaloista on tullut sydämenasia rakentajille. Kun puro ohjattiin uudelle reitille kesällä, muutamia taimenia jäi lätäköihin vangiksi. Muutama maarakentaja nosti ne varovasti syliinsä ja siirsi takaisin puroon.
Raide-Jokerin rakentamisessa on ollut tärkeää, että Mustapuro virtaa jatkuvasti työmaan halki rakentamisesta huolimatta. Niinpä syksyllä ainakin muutamat taimenet rakensivat kutupaikkoja työmaan yläpuolella.
Lisää aiheesta virho.fi/kunnostuksen-toteuttaminen
Teksti Riitta Malve, kuvat YIT Suomi Oy
Viimeksi kuluneina vuosikymmeninä on puun käyttö vaativimpiin rakennuksiin huomattavasti vähentynyt raudan ja rautabetonin voittokulun tieltä. Käytäntöön tulleet uusaikaiset sillat ja tehdashallit ovat miltei yksinomaan rakennetut joko raudasta tai rautabetonista, joita pidetään...
Sähköiset koneet yleistyvät työmailla, ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä pyritään vähentämään. Niinpä siirrettävistä sähkövarastoista on tullut entistä kilpailukykyisempiä ratkaisuja sähköntarpeeseen. Usein rakennus- tai saneeraustyön vaatima sähköntarve ylittää...
Puurakenteisen tuulettuvan alapohjan korjaukset täytyy aina suunnitella kokonaisuutena. Ryömintätilaista alapohjaa on taloissa käytetty yli 100 vuotta. Vauriot puurakenteisissa ryömintätilaisissa alapohjissa ovat hyvin yleisiä myös uudemmissa taloissa. Rakenteen keskimääräinen...
Viimeksi kuluneina vuosikymmeninä on puun käyttö vaativimpiin rakennuksiin huo...
Sähköiset koneet yleistyvät työmailla, ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä py...
Perinteinen kaukolämpötekniikka on korvattavissa lämpöpumpputekniikalla. Turun R...
Vastaa