Ensi vuoden syksynä 30 tulevaa rakennusmestaria aloittaa opintonsa Lapin Ammattikorkeakoulussa.

Mestarikoulutusta yritettiin Rovaniemellä laittaa alulle jo vuonna 2016, mutta tuolloin ministeriö ohjasi lappilaisia kääntymään Oulun suuntaan.

Välimatka oli kuitenkin pitkä, ja paine elinkeinoelämän puolelta kasvoi. Koulutuspaikkoja toivoivat myös ammatilliset opistot Lappia ja Redu.

Laaja rintama tukemassa hanketta

Tänä vuonna Lapin Ammattikorkeakoulu haki koulutusvastuun laajentamista uudelleen, ja tällä kertaa nappasi.

”Hyvälle työnjohdon osaamiselle on todella tarvetta, ja asiaa edisti laaja rintama”, kertoo osaamisaluejohtaja Hannu Kähkölä.

Mestarikoulutusta puoltamassa oli useita sidosryhmiä, etunenässä Lapin liitto, Rakennusteollisuus RT, Infra ja Rakennusliitto. Ministeriön neuvottelut käytiin kesäkuussa, rehtori Riitta Rissanen latoi pöytään perustelut, ja jo heinäkuussa tuli valtioneuvoston päätös ja vahvistus koulutuksen alkamisesta syksyllä 2021.

Rakennusmestareita valmistui Lapissa ennen teknillisestä oppilaitoksesta. AMK-koulutusuudistus muutti pelikentän. Vaikka Rovaniemeltä onkin valmistunut monta tuotantopainotteista insinööriä, oli mestarikoulutukselle tarvetta – moni alalle suuntautuva kaipaa enemmän ”sitä käsillä tekemistä”.

Osaamispäällikkö Kai Ryynänen kertoo, että opetussuunnitelmien teko on täydessä vauhdissa. Opetusresurssia Rovaniemen kampukselta löytyy jo valmiiksi, sillä Lapissa on jo ollut iso, 80 aloituspaikan insinöörikoulutuslinja. Sen kouluttajilla on myös pitkä työnjohdon
kokemus.

Työnjohdon saatavuus varmistetaan

Kähkölän mukaan matkailurakentaminen Lapissa on arvatenkin pysähdyksissä. Uudisrakentaminen keskittyy Rovaniemelle. Korjausrakentamistakin riittää jatkossa, sillä iso osa rakennuskannasta on elinkaarensa päässä.

”Työmaat ovat käynnissä. Vain yksi on laitettu jäähylle keväällä”, Ryynänen muistelee.

Myös Kemi-Tornion seudulla rakennetaan paljon, sillä Metsä Groupin biotuotetehtaan investointisuunnitelma teettää paljon uutta infraa.

”Lisäksi kaivokset Keski-Lapissa investoivat aika lailla”, Kähkölä huomauttaa.

Tilausta työmaajohdon osaajille on myös voimakkaan eläköitymisaallon vuoksi. Lisäksi muualle Suomeen opintojen vuoksi lähteneet tuppaavat jäämään etelän paikkakunnille.

Lapissa rakentaminenkin on erilaista. Puhutaan olosuhdeosaamisesta, kylmässä työskentelystä.

”Mestarilinjalla varmistetaan työnjohdon saatavuus montun reunalle”, Ryynänen hymyilee.

”Kyllä se on niin, että jos ei Sodankylän poikaa saa pysäytettyä Rovaniemelle, se menee menojaan.”

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth, kuva Jesse Tamski