Asunnon ostamiseen liittyy aina riski. Asiakas luulee ostaneensa jotain, ja rakennuttaja luulee myyneensä jotain.

Onneksi ostajalle annetaan tilaisuus tutustua tähän yhteen elämänsä suurimpaan investointiin ennen muuttoa. Tätä tutustumista kutsutaan muuttotarkastukseksi. Yleisen käytännön ja oikeustajun mukaan, jos löytyy virheitä, ne korjataan ennen muuttoa. Korjauksia ja muutoksia tulee lähes aina, se on selvä.

Ei tarvitse olla kovin vahvaa matikkapäätä, että ymmärtää rakennuttajan saavan parhaan projektikatteen pienimimmillä mahdollisilla takuukorjauksilla. Harmillisinta rakennuttajan kannalta on se, että samat virheet toistuvat.

Rakennusvalvojilla on nimittäin melko tarkka ymmärrys eniten vuositakuukorjauksiin johtaneista toimenpiteistä; ikkunoiden ja ovien tiiveys ja niiden käynnit, seinähalkeamat, lisäksi valitutukset ilmastoinnin riittämättömyydestä ovat varsin yleisiä.

Ikkunoiden ja ovien asennuksesta tiedetään paljon, mutta silti niitä säilytetään ja asennetaan huolimattomasti. Onko syy se, että tehtävä on liian helppo vai eikö se vain nappaa?

Varsinkin ikkunoiden asennustöissä on tärkeä muistaa, että asennuksen ajankohta on suunniteltava huolellisesti. Ikkunan on annettava hengittää paikallaan ennen asentamista. Uretaania ei saa laittaa, karmirakoa täyteen, heti asennustöiden jälkeen.

Tässä se yleisin ikkunoiden asennustyön virhe tapahtuukin. Ikkunat vievät mestassa valtavasti tilaa, ja silloin on vaikea suorittaa seuraavia työvaiheita. Siksi ikkuna-asennustyöt halutaan usein tehdä vikkelästi pois alta ja päästä eteenpäin rakentamisen seuraavaan vaiheeseen.

Nopealle tiivistämiselle on toki luonnollinen selitys, se liittyy rahaan: jos ikkunat ovat pitkään paikoillaan ilman tiivistämistä, lämpö ja raha leijailevat samaa tahtia ulos ikkunasta harakoille.

Ikkunoiden asentamisen nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että vasta kun ontelot ovat porattuna ja kuivuneet, kannattaa ikkunat tiivistää lopullisesti.

Villa vai uretaani?

Kuten entinen mestari toteaisi, kloppimainen hötkyily ei ainakaan tässä tapauksessa paranna työn lopputulosta. Rakentamisen vanha viisaus, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, toimii tässäkin takuutyönä jo rakentamisen ensivaiheessa.

Villalla tilkitseminen on osoittautunut hyväksi vanhaksi keinoksi pitää ikkunat ruodussa myös asennuksen jälkeen. Toiset rakennuttajat suosivat uretaania (nopeus ja helppous), toiset villaa. Toki, villa ei ole nopea eikä niin kustannustehokas. Valitsit sitten uretaanin tai villan, minimissään pitäisi muistaa: sisäpuolen kittausta ei saa kummassakaan ratkaisussa suorittaa liian hätäisesti.

Asennuksissa näkee yllättävän paljon sitä, että ikkunan ja ovien käynnit ovat tarkastamatta ennen listoitusta. Lämpökuvaus voidaan suorittaa vasta sitten, kun karmien ja rungon väli on kitattu ja listoitettu.

Tavalliselle asiakkaalle vedon ja asennusongelmien havaitseminen asunnon tarkastuksen yhteydessä on usein lähes mahdotonta. Ongelma paljastuu vasta asumisen aikana.

Ikkunan asennus

1. Karmin kiinnityskohtien tarkistus
2. Ikkunapuitteiden irrottaminen karmeistaan ja karmien yhteen liittäminen
3. Korotuspalojen asennus
4. Karmin nosto paikoilleen
5. Karmin kiilaaminen aukkoon suorakulmaiseksi
6. Karmin kiinnitys ruuvaamalla
7. Puitteiden asennus ja käynnin tarkistus
8. Karmin ja aukon välin eristäminen
9. Käynnin tarkistus (työ tehdään myöhemmin)
10. Karmin ja aukon välin tiivistäminen (työ tehdään myöhemmin)

Teksti Rakennustaito, kuva Jari Kostiainen