Rakennustaito
8.3.2023
Kvartsipölyä leviää ilmaan, kun kiviainesta sisältävää materiaalia käsitellään esimerkiksi hiomalla, murskaamalla tai poraamalla. Rakennuksen purkaminen ja kalliorakentaminen ovat tunnetusti pölyistä työtä. Kvartsipölylle altistuminen lisää riskiä sairastua syöpään.
Pölyntorjuntaa on viime vuosina tehostettu uusilla määräyksillä, tiukoilla ohjearvoilla ja yritysten omilla ohjeilla. Työterveyslaitoksen (TTL) vetämän Kvartsialtistuminen ja sen hallinta -tutkimushankkeen loppuraportti kertoo, että monien työmaiden arjessa ohjeita ei aina noudateta ja valvonta on riittämätöntä.
TTL:n, Lotus Demolition Oy:n ja Tapaturva Oy:n hankkeessa seurattiin 63 työmaata, joiden työvaiheet liittyivät kerrostalorakentamisen perustamis-, runko- ja sisätöihin, sisätöihin korjaus- ja uudis-rakentamisessa sekä infrarakentamiseen ja rakennusten purkuun. Tutkimukseen osallistuneissa yrityksissä 60 prosenttia työntekijöistä altistui vain vähän kvartsipölylle. Noin kymmenen prosenttia kaikista altistumisista luokiteltiin haitallisiksi. Haitallista altistumista havaittiin kaikissa rakentamisen vaiheissa.
Tutkimus toi esiin korjausta tai asennemuutosta vaativia asioita monien työmaiden arjessa. Monesti työntekijä riisui hengityssuojaimensa pois liian aikaisin. Työmaan muita töitä tehtiin ilman suojaimia lähellä pölyistä työtä.
Hankkeen projektipäällikkö, TTL:n johtava asiantuntija Tapani Tuomi muistuttaa, että esimerkiksi porausvaunun lähettyvillä työskentelevät altistuvat kvartsipölylle.
Siksi hengityssuojainten käytön ohella on tärkeää, että eri työvaiheet rytmitetään ja ryhmitellään työmaalla oikein myös pölynhallinnan näkökulmasta.
Tutkijoiden havaitsemia tyypillisiä virheitä ovat alipaineistuksen puutteellinen rajaus ja poistoputken rikkinäisyys. Alipaineistajien tai konekohtaisten poistojen suodattimet saattavat olla tukossa.
Tutkijat havaitsivat myös sellaisia virheitä ja rakenteellisia ongelmia, joiden taustasyyt löytyvät alihankintaketjuista ja sopimuksista. Vaikka suunnitelman mukaan pöly olisi tarkoitus sitoa vedellä, vesilaskun maksajaksi sovittu aliurakoitsija saattoi käyttää liian vähän vettä säästääkseen rahaa.
Rakennuskonevuokraamo Cramo Finland Oy:n palveluiden tuotepäällikkö ja olosuhdehallinnan asiantuntija Mika Aalto kertoo Cramon tiedotteessa, että hänen omat havaintonsa tukevat hankkeen tutkimustuloksia. Hän suosittelee parempaa valvontaa.
”Olosuhdehallinnan ja varsinkin pölynhallinnan käytännöt vaihtelevat paljon. Isommissa yrityksissä nämä ovat osa rakentamisen laatukriteereitä, mutta valitettavan monella työmaalla mennään myös ihan alimmalla mahdollisella tasolla. Välillä törmäämme ihan laiminlyönteihinkin”, Aalto kertoo.
”Hyvän suunnittelun lisäksi tarvitaan valvontaa, joka ulottuu läpi koko ketjun aliurakoitsijoihin ja työntekijöihin asti.”
Teksti Martti Ristimäki kuva Cramo
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittain käyttöön Uudenkaupungin keskustassa. Uuteenkaupunkiin on noussut kunnianhimoinen uudisrakennus. Wintterin uimahalli avattiin yleisölle helmikuun alussa, ja talvilomaviikon jälkeen...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat ikääntyviä tiilijulkisivuja. Osaamista kestävään julkisivurakentamiseen on. Avainasemassa ovat oikeat materiaalivalinnat ja kosteuden ohjaaminen pois seinärakenteesta. Ilmastonmuutos lisää...
Rakennusalan tuottavuuden parantamiseksi yritykset ja muut toimijat ovat lähteneet kehittämään teollista rakentamista. Kyseessä on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka hyödyntää useita menetelmiä, kuten esimerkiksi tahtituotantoa, lean-periaatteita ja digitaalisia työkaluja. Yksi...
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittai...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat...
Viisikymmentä vuotta täyttänyt kirjastorakennus Lappeenrannan keskustassa on eri...