Savonlinnalainen rakennusmestari Terho Kaskinen kertoo olleensa yrittäjänä jo yli 30 vuotta. Nykyisen Rakennusliike Terho Kaskinen Oy:n hän perusti 11.9.1989. Alusta alkaen keskityttiin remontti- ja saneeraustöihin. Henkilökunnan koulutuksessakin on aina pyritty tukemaan valittua yritysstrategiaa.

Reilut 15 vuotta sitten yritykselle avautui huomattavan mielenkiintoinen saneeraushanke, kun Museoviraston hallinnassa olevaan Olavinlinnaan piti tehdä sadekatos. Kaskisen yrityksen vastuulle tuli betonisten perustusten suunnittelu ja toteutus.

”Meidän ammattilaiset valoivat noin 500 kuutiota betonia useampaan pisteeseen muurin sisään. Sadekatoksen tuenta toimii vastapaineperiaatteella, sillä laajalle pihamaalle ei saanut tulla yhtään pilaria”, Terho Kaskinen muistelee.

Vaativat suunnitelmat

Oikeat mitta- ja tukipisteet laskettiin tietokoneella. Itse työn totutuksessa oli useampi lautta, joilla betoni ja muu rakennusmateriaali siirrettiin saaressa olevaan linnaan. Linnan rannassa olleella erittäin järeällä pumpulla massapumpattiin muurin yli kohteisiin. Toisella lautalla syötettiin tavaraa isolle pumpulle. Työ tehtiin talvella, sillä kesäaikaan linnan piti olla turistien ja oopperan ystävien käytössä.

”Työ kaikkinensa oli poikkeuksellisen vaativaa, mutta varsin hyvin siinä onnistuttiin kovasta talvesta huolimatta”, Kaskinen tunnustaa ja lisää, että 15 vuotta sitten hyvin tehdystä työstä tuli Vuoden Insinöörityö Suomessa -palkinto.

Ainutlaatuinen työ vanhaan, vuonna 1475 perustettuun linnaan saa koko työssä olleen tiimin tuntemaan suurta tyytyväisyyttä. Kaskinen itse kertoo tuntevansa mukavaa ammattiylpeyttä, kun käy Olavinlinnan tilaisuuksissa. Myös Kaskisen yrityksen ja Savonlinnan Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK -yhdistyksen tilaisuuksia on järjestetty linnan Kuninkaansalin arvokkaissa puitteissa.

Jatkuvaa ylläpitoa

Laatutyöllä on kysyntää, sillä Terho Kaskisen luotsaaman rakennusliikkeen työt Olavinlinnassa jatkuvat. Senaattikiinteistöjen haltuun siirtyneessä Olavinlinnassa on parasta aikaa meneillään tornin kuparikaton uusiminen, pohjoispatterin osan vesieritykset ja asiakkaiden käytössä oleva puisen yläkannen uusiminen.

Kaskisen mukaan nykytekniikalla suunnittelussa päästään vaativissa kohteissa erittäin tarkkoihin tuloksiin, jolloin työmaalla ei enää tarvitse niin paljon soveltaa.

Olavinlinnan nykyisen remontoinnin laajuutta ei ole vielä tarkkaan lyöty lukkoon. Työ perustuu pitkälle ihmisten väliseen avoimeen kanssakäymiseen ja ennen kaikkea luottamukseen.

Senaattikiinteistöjen sekä Museoviraston kanssa tehty yhteistyö useiden historiallisten rakennusten restauroinnissa on luonut vankan yhteisymmärryksen ja ammattitaidon osapuolten välille.

”Kun Olavinlinna aikoinaan avautui meille rakennuskohteeksi, se oli meille tosi iso asia niin rakennusteknisesti kuin kulttuurihistoriallisestikin.

Liikunta tappaa stressin

Terho Kaskinen on vakuuttunut, että reipas liikunta on erittäin tärkeä osa hyvinvointia. Hiihto, juokseminen ja lentopallo ovat olleet tärkeä osa stressin poistossa. Nuorempana harrastettu yksilöurheilu on iän myötä vaihtunut joukkuelajiin. Sosiaalinen puoli korostuu joukkuepelissä mukavasti, jolloin verkostojen rakentaminenkin hoituu siinä sivussa. Liikunnan riemu ja siitä saatava hyvä olo ovat Kaskisen mukaan kuitenkin ykkösasia.

”Yksinään hiihdellessä tuli lasketuksi helposti urakkatarjouksiakin, mutta joukkueurheilussa pitää keskittyä pelaamiseen. Näin työasiat taatusti unohtuvat”, Terho Kaskinen tunnustaa.

Kaskinen on ollut aikoinaan voittamassa yhdistysten välisissä kisoissa useampaa suomenmestaruutta Savonlinnan Rakennusmestariyhdistykselle.

Kun paikallinen lentopalloseura East Wolley pelasi 90-luvun lopussa maamme korkeimmalla tasolla, niin Terho Kaskinen oli seuran puheenjohtajana ja taloudellisena tukijana.

Lentopallon saama huomionosoitus Urheilugaalassa oli Kaskiselle mieluinen asia. Suomen lentopallomaajoukkueen menestyksen saama tunnustus voidaan ymmärtää myös huomionosoituksena mainiona yhteispelinä tunnetulle lajille.

Teksti ja kuvat Visa Vilkuna