Digitalisaatio, digitalisaatio – mutta hyvä johtaminen on ennen kaikkea hyvää vuorovaikutusta!

Kosteus- ja homevaurioiden kuntotutkimukset ja myös suunnittelukin alkaa olla hyvällä tasolla, mutta työmaiden johtaminen ontuu aika ajoin raskaasti. Kosteus- ja hometyömaiden, KOHO, johtaminen oikeaoppisesti on vaativaa työtä. Jos työmaanjohto tai valvoja eivät ymmärrä mitä KOHO-työmaan johtaminen tarkoittaa, menee asia varmasti pieleen.

Tietämättömyys ja osaamattomuus johtuvat pääsääntöisesti koulutuksen puutteesta ja asenteista. Vanhemmalla mestari- ja insinöörikunnalla on kokemusta hyvin, mutta vanha painolasti: ”näin tehtiin ennen, miksi nyt pitää tehdä näin” on huono ajattelutapa.

KOHO-suunnitelmat pyhiä

Vanhat jäärät ovat vaarallisia työnjohtajia ja valvojia tässä mielessä, jos ja kun suunnittelijan ohjeita ei noudateta. On hyvä muistaa, että suunnitelmat ovat usein tehty kuntotutkimusten pohjalta eikä miltään ”mutu-tuntumalta”. Niitä ei saa mennä muuttamaan työmaalla muuten kuin suunnittelijan luvalla. Jos muutoksia tehdään ilman lupaa, siirtyy vastuu niiden muuttajalle.

Asennekasvatus on silloin se oikea apu tähän vaivaan, ja sitten jatkoksi täsmäkoulutus KOHO-työmaan johtoon.

Nuoremmalla insinööri- ja mestarikunnalla on AMK-tausta ja koulussa on opetettu rakennusfysiikan perusteet, mutta käytännön rakenteiden tuntemus ontuu. Tai sitä ei oikeastaan ole ollenkaan.

Korjattavien rakenteiden tuntemus on ensiarvoisen tärkeää, kun rakenteet ovat erilaisia kuin mitä suunnitelmissa on esitetty. Korjaussuunnitelmissa ja asiakirjoissa pitää olla ohje, ”miten toimitaan, kun suunnitelmat eivät pidä paikkaansa”.

Työtä ei pidä jatkaa ennen kuin asiat on selvitetty vähintään suunnittelijan kanssa. Hankkeen tilaaja pitää ottaa myös selvittelytapaamiseen mukaan, koska tilaaja mahdolliset muutokset maksaa.

Jos tässä tilanteessa ei toimita oikein, mennään lepikkoon, jotta rytisee. Mitä me tästä opimme? Näköjään ei mitään, koska virheitä tapahtuu työmailla liian paljon!

Vanhemmille mestareille ja insinööreille kehottaisin opiksi, että unohtakaa väärät vanhat opit ja asenteet. Omaksukaa uudet toimintatavat, jääräämisellä ei saavuteta mitään hyvää.

Nuoremmille antaisin neuvoksi työmaalle menemisen eli ”savessa” pitää seisoa työntekijöiden tukena. Työmaakopissa tablettia selaamalla ei johdeta KOHO-työmaita.

Tabletti on toisaalta hyvä juttu, mutta se on sitten toisen stoorin asia…

Teksti: Hometohtori