Atte Hyttisen päätös ryhtyä opiskelemaan rakennusmestariksi kirvesmiesopintojen jälkeen johtui osin ikkunanvalmistaja Fenestran konkurssista.

”Olin ammattikoulun jälkeen töissä niin Skalalla kuin Fenestralla. Olin juuri asentamassa työmaalla ikkunoita, kun pomo soitti ja kertoi yrityksen menneen konkurssiin. Siinä sitten pakkolomalle ja miettimään, että mitäs nyt tehtäisiin”, jouluna 2017 rakennusmestariksi valmistunut helsinkiläinen Atte Hyttinen muistelee.

Sen lomautuskuukauden aikana nuori mestari teki hyvän päätöksen hakea Metropoliaan opiskelemaan. Tänään Atte työskentelee YIT:ssä ja vastaa Vantaan korkeimman kerrostalon, Sarastuksen, sisätöistä.

”Olen viihtynyt täällä hyvin. Paljon on töitä, pitää vain osata jaksottaa ja aikatauluttaa ne tehokkaasti. Tässä on 16 kerrosta, minulla on vastuulla 126 asunnon sisätilat”, Atte kehuu projektiaan.

Työmailla oppii

Kirvesmiestaidot ja työmaakokemus auttavat nuorta mestaria hyvään alkuun työmailla. Koulu antaa hyvän perusymmärryksen työstä ja toimintaympäristöstä. 26-vuotiaan Hyttisen mukaan rakennusmestarikoulutus saa hieman pyyhkeitä opetuksen tasosta.

”Työharjoitteluissa oppi eniten. Teoria on tietysti hyvä olla hallussa, mutta opettajilta toivoisi enemmän kiinnostusta nykyrakentamiseen. Kun tuli työmaaharjoitteluista takaisin koulun penkille, ja havaitsi että opettajalla on selvästi vanhat kalvot, joissa on vähän vanhentunutta tietoa – hitusen se latisti tunnelmaa”, Hyttinen kertaa.

Helsinkiläisellä on vahva luottamus tulevaisuuteen. Jonkinlaiseen lähitulevaisuuteen kuuluu perheen laajentaminen nykyisen tyttöystävän kanssa. Ja tietysti kun mestareita ollaan, niin oma talo pitäisi saada rakentaa. Tällä hetkellä nuoripari asuu vielä opiskelija-asunnossa.

Atte viihtyy nykyisellä työnantajallaan mainiosti. YIT:n ja Lemminkäisen 2017 fuusion jälkeen rakennusliike on yksi pohjoismaiden isoimmista työnantajista noin 10 000 työntekijällään. Atte uskoo, että töitä on nyt ja jatkossa.

”Kun katsoo pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan kaavamääräyksiä, niin töitä vaikuttaa olevan pitkään.”

Vaikka rakentaminen jossain kohtaa tasaantuneekin huippuvuosien jälkeen, niin kasvukeskuksissa töitä ammattitaitoisille mestareille löytyy. Ala muuttuu ja kehittyy tänään ja huomenna kovaa vauhtia. Sen ymmärtää nuori vastavalmistunut ammattilainenkin.

”Tarkoitus on täydentää ja laajentaa osaamista erilaisilla FISE-pätevyyksillä. Parin vuoden päästä voin hakea vastaavan työnjohtajan kurssille. Ennen kaikkea betonityönjohtaminen kiinnostaa, se on siistiä hommaa.”

Kolme kolmiottelumestaruutta

Atte on urheilumiehiä, ja myös vallan meritoitunut sporttaaja jo nyt RKL:n urheilutoiminnassa. Kumpulan poika on ikänsä pelannut jalkapalloa. Ja hei – kolme mestaruutta nuorten suosimassa RKL:n Kolmiottelussa.

”Kolmena vuotena olemme tuoneet ”pojan” kotiin. Tapahtumat ovat olleet hauskoja ja kesäpäivillä on verkostoitunut tehokkaasti. Lisäksi olen käynyt HRMY:n erilaisissa tapahtumissa, samanhenkistä porukkaa.”

Teksti ja kuvat Jari Kostiainen