Rakennustaito
27.11.2023
Vähemmän yllättävä tosiasia on, että kaupungit jatkavat kasvuaan. Esimerkiksi Helsingissä kuluvan vuoden alkupuoliskolla väestö on kasvanut noin 5 500 henkilöllä ja Tampereella 2 000 henkilöllä. Vastaavasti monipaikkaisuus ei ole kasvanut kodin ulkopuolisilla yöpymisillä mitattuna lainkaan vuodesta 2016, ilmenee Asukasbarometri 2022:sta.
Samaisen tutkimuksen mukaan 23 prosenttia työssäkäyvistä tekee työajastaan alle puolet etätyötä, 15 prosenttia 3 – 4 päivää viikossa ja 7 prosenttia koko ajan.
Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että nykyisestä markkinatilanteesta huolimatta kaupunkeihin tarvitaan ennen pitkää lisää asuntoja. Toisaalta toimistojen osalta monille organisaatioille riittää pienemmät, mutta houkuttelevammat tilat, joten vajaakäyttöäkin on.
Ilmaston ja biodiversiteetin näkökulmasta olemassa olevaa rakennuskantaa pitäisi ylläpitää ja korjata. Käyttötarkoituksen muutoksia eli konversioita pitäisi suosia. Rakennuksia on purettava harkiten, ja purettavien rakennusten osat ja komponentit on hyödynnettävä mahdollisimman hyvin. Uudisrakentamisen on oltava vähäpäästöistä, mitä se useimmiten ja yhä enenevässä määrin onkin.
Kaupunkeja on ollut yli 6 000 vuotta ja ne ovat luonteeltaan kerroksellisia, resilienttejä ja uudistumiskykyisiä. Kaupunkirakentamisen kiertotalous – korjaaminen, konversiot ja osien uudelleenkäyttö – ei ole sinänsä uusi asia, niin on tehty aina taloudellisista syistä ja materiaalien niukkuuden vuoksi. Sotien jälkeisen Suomen vaurastuessa on uudelleenkäytön osaaminen huvennut ja konversiota on jarrutettu kaavoituksessa funktionaalisen kaupunkisuunnittelun hengessä. Konversioiden osalta tuulet näyttäisivät olevan kääntymässä.
Haluttiin tai ei, taloudellinen näkökulma on aina mukana kiertotaloudessa. Vaikka lähiön kerrostalon energiatehokuutta olisi järkevää parantaa, asunnon arvoa vähäisesti kasvattavan putkiremontin jälkeen asukkailla ei ole aina ole varaa tai halua toteuttaa energiaremontti, eikä pankkikaan välttämättä anna sitä varten lainaa.
Tyhjän rakennuksen konversio voi osoittautua taloudellisesti mahdottomaksi. Saneerauksen kustannukset voivat olla tulevaan tuottoon nähden liian suuret. Toisinaan lähtötilanteen tasearvo on liian korkea, jotta edellytykset täyttyisivät. Näissä tapauksissa purkaminen voi olla ainoa toimiva ratkaisu.
Purkamisen tapauksessa on tehtävä huolellinen analyysi käyttökelpoisista rakennusosista ja pyrittävä käyttämään ne tontilla. Vertailukelpoiset hiilidioksidilaskelmat pitää luonnollisesti tehdä. Uuden suunnittelun lähtökohdat muuttuvat vaativammaksi, kun on lähdettävä siitä, mitä on jo käsissä.
Uudelleenkäytön kasvattaminen ja tehostaminen edellyttävät käytettyjen osien markkinapaikkoja, hyväksymismenettelyjen kehittämistä ja lainsäädäntöä. Lisäksi tarvitaan uutta otetta purkamiseen, suunnitteluun ja rakentamiseen.
Kiertotalouden periaattein toteutettu purku ja uudisrakentaminen on kaupunkiympäristön kannalta parempi ratkaisu kuin se, että tiloja pidetään tyhjinä ja samaan aikaan rakennetaan neitseelliselle alueelle.
Juha Kostiainen toimii YIT Oyj:n kaupunkikehityksestä ja vastuullisuudesta vastaavana johtajana. Hän on Tampereen yliopiston kaupunkiseutujen strategisen kehittämisen dosentti. Hän käsittelee kaupunkikehityksen kysymyksiä blogissaan nokkelakaupunki.fi
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakennusmestareista pääkaupunkiin päämääränä kullakin Suomen Rakennusmestariliiton 20:s vuosikokous. Vaikkapa kokouksesta ei olekaan muodostettu erityistä juhlakokousta, vaan varsinainen juhla on lykätty...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiskelija pohtii, tekeekö tekoäly hänestä tarpeettoman ennen kuin työura ehtii edes alkaa. Uransa loppupään veteraani miettii, pitääkö vielä tämäkin villitys opetella ennen eläkettä....
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen terveysturvallisuuden ongelmakenttiä. Entistä taitavampi ja tarkempi simulointi auttaa suunnittelussa: tarvetta löytyy monesta paikkaa. Dynaamista virtaussimulointia käytetään muun muassa tuuletuksen,...
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakenn...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiske...
Toimiva viestintä on tärkeää rakennushankkeen valvonnassa. Sen avulla voidaan vä...