Rakennustaito
21.3.2025 | Päivitetty 3.4.2025
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiskelija pohtii, tekeekö tekoäly hänestä tarpeettoman ennen kuin työura ehtii edes alkaa. Uransa loppupään veteraani miettii, pitääkö vielä tämäkin villitys opetella ennen eläkettä. Ruuhkavuosien sankarit aprikoivat, osaisiko edes tekoälyagentti muistuttaa, pitikö kuopuksen päivähoitoon tänään viedä reissueväät vai kurahousut.
Tekoäly tuo myös suuria, koko yhteiskunnan tasolla tapahtuvia muutoksia vaikuttaen koulutusjärjestelmään, työmarkkinoiden sääntöihin sekä veropohjan ja sosiaaliturvan rakenteisiin.
Tekoälyn hyödyntämisen potentiaali on tunnistettu rakennusalallakin ja toki myös sen sisältämät haasteet. Esimerkiksi toimialan matala digikypsyystaso, liiketoimintamallien staattisuus ja varsinaisen tekoälyosaamisen vajaus ovat yleisesti tiedossa. Rakennusalalla on kuitenkin vahvaa insinööriosaamista, ja tiedon yhteensopivuuksien, kuten esimerkiksi rakennustiedon mallintamisen parissa on tehty vuosia paljon hyvää työtä.
Tämä antaa hyvät edellytykset luoda alan omia tekoälysovelluksia ja kehittää niitä kattavasti – eli toisin sanoen lokalisoida tekoäly rakennusalalle. Lokalisoinnilla tarkoitetaan laajempaa kokonaisuutta, jossa pyritään sovittamaan tekoälyn potentiaali tehokkaimmin paikallisiin olosuhteisiin kielen, kulttuurin ja toimintaympäristön erityispiirteiden huomioimiseksi.
Tekoälyn haltuunotto ei ole vain tekninen tapahtuma uuden ohjelman opettelun tapaan, vaan siihen vahvasti liittyy kestävän ja eettisen käytön ymmärtäminen. Tämä ymmärrys luo edellytykset tekoälysovellusten luotettavalle toiminnalle sekä antaa oikean suunnan tekoälypohjaisten liiketoimintamallien kehittymiselle.
Tekoälyn hyödyntämisen potentiaali on tunnistettu rakennusalallakin ja toki myös sen sisältämät haasteet.
Yksilö- ja yritystasoilla perusymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksista, riskeistä sekä tietoturvasta on kasvatettava. Laaja osallistaminen auttaa ymmärtämään ja kehittämään tekoälyn eettisiä toimintatapoja monipuolisesti.
Tulevaisuuden työnkuvissa korostuu erityisesti tekoälytuotetun sisällön lukutaito – siis kyky arvioida tekoälyn tuotoksia kriittisesti ja rakentavasti sekä samalla ymmärtää tekoälytuotosten mahdolliset virheet ja vinoumat.
Meillä kaikilla on omat elämäntilanteemme, kiinnostuksen kohteemme sekä valmiudet oppia uutta. Joillekin tekoälyyn perehtyminen on helppoa, kun taas toisille se voi tuntua ylivoimaiselta haasteelta. Helposti syntyy mielikuva, että jokaisen pitäisi pysyä jatkuvasti kärryillä uusimmista innovaatioista. Jatkuva uusien ohjelmien opettelu voi kuitenkin olla uuvuttavaa ja jopa hyödytöntä pitkällä aikavälillä.
Pieti Marjavaara
Kirjoittaja toimii innovaatiojohtajana A-Insinööreillä miettien fiksumpia ja parempia tapoja rakentaa; usein tämä tapahtuu työmatkapyörän satulassa, myös räntäsateessa.
Lue lisää: Tekoälyn eettinen pelikirja julkistettiin kiinteistö- ja rakennusalalle
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakennusmestareista pääkaupunkiin päämääränä kullakin Suomen Rakennusmestariliiton 20:s vuosikokous. Vaikkapa kokouksesta ei olekaan muodostettu erityistä juhlakokousta, vaan varsinainen juhla on lykätty...
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen terveysturvallisuuden ongelmakenttiä. Entistä taitavampi ja tarkempi simulointi auttaa suunnittelussa: tarvetta löytyy monesta paikkaa. Dynaamista virtaussimulointia käytetään muun muassa tuuletuksen,...
Toimiva viestintä on tärkeää rakennushankkeen valvonnassa. Sen avulla voidaan välttää väärinkäsityksiä ja varmistaa projektin onnistuminen. Onnistunut viestintä parantaa myös asiakastyytyväisyyttä ja lisää luottamusta. Rakennushanke on monimutkainen prosessi, jossa on mukana...
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakenn...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiske...
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen te...