Tänä kesänä rakennusalan opiskelijan ei tarvitse jännittää kesätyöpaikan perään. Paikkoja riittää niin toimistoissa kuin työmailla.

Muutama vuosi sitten nuorten kanssa keskustellessa havaitsi, että kesän harjoittelupaikka on kiven alla, varsinkin jos asuu Kehä III:n toisella puolella. NCC:n www-sivuilta ilmenee, että yritys tarjoaa harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja sekä työssäoppimismahdollisuuden vuosittain yli 300 opiskelijalle eri puolella Suomea.

”Tänä vuonna palkkaamme viime vuotta enemmän nuoria”, tuotantopäällikkö Elina Tokola-Tuohino toimitilarakentamisesta sanoo.

Nuorten palkkaaminen on hänen mukaansa tärkeä osa tekemisen jatkuvuutta.

”Meidän tehtävämme on tukea nuoren osaamisen laajentumista ja uutta ajattelua rakentamisessa koulutuksen lisäksi.”

Usein kesän harjoittelupaikka on nuorelle tie myös koulun jälkeiseen vakinaiseen työsuhteeseen. Isot talot tarvitsevat jatkuvasti hankkeisiin erilaista nuorta osaamista ja näkemystä.

”Meillä on paljon monenlaisia harjoittelupaikkoja, ei pelkästään työmaille. Harjoitteluohjelmilla on myös pitkät perinteet”, Elina Tokola-Tuohino jatkaa.

Kaakonkulmassa pulaa opiskelijoista

Kotka–Hamina–Kouvola-akselilla ei ole lainkaan työnjohtokoulutusta ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmissa. Vaikka alueella ei uudisrakentamista ole paljon, muuta rakentamista on riittämiin. Työnjohtopula on alueen yrityksille konkreettinen. Työmailla on jopa 75-vuotiaita mestareita.

”Ottaisimme erittäin mielellämme työnjohtoharjoittelijoita palkkalistoille. Meille rakennusmestarikoulutuksen puuttuminen on hyvin huono asia. Emme saa tuuraajia oikeastaan mistään”, Rakennuspartio Oy:n toimitusjohtaja Juha Klami tuskailee.

Rakennuspartio on haminalainen pitkän linjan perheyritys, joka työllistää noin 100–140 ammattilaista. Muutama yrityksen nuori opiskelee Lappeenrannan ammattikorkeakoulussa monimuoto-ohjelmassa rakennusmestariksi.

”On ne sitkeitä jätkiä, ajavat 90 kilometriä suuntaansa ja tekevät töitä ja opiskelevat”, Klami tietää.

Paikalliset rakennusalan yritykset ovat pyrkineet vaikuttamaan siihen, että alueelle saataisiin rakennusmestarikoulutus. Työnjohtopula on ongelma kaikilla yhtiöillä.

”Tällä on heijastus koko alueen kasvuun. Meille ei tule uusia yrittäjiä alueelle. Kovin huono juttu jos ja kun ei saada koulutusta aikaiseksi – ongelma kasvaa potenssiin”, Juha Klami jyrähtää ja toivoo päättäjiltä toimia asian suhteen.

Verkkohakuun laittaessa havaitsee pika-pikaa, että kesätyöpaikkoja tuntuu rakennuksille löytyvän. Rakennusalan opiskelijan ei tänä kesänä kannata ainakaan olla huolissaan, varsinkin jos opiskelee mestariksi – töitä löytyy.

Kysyimme kahdelta opiskelijalta, miten kesätyöpaikan suhteen on tärpännyt. Hyvää fiilistä arvostetaan nuorten keskuudessa.

Sanna Törrönen, Kuopio, 2. vuoden rakennusinsinööriopiskelija Savonia AMK

Oletko jo hakenut/saanut kesätyötä? Onko töitä helppo saada?

Kesätyöhakuni on alkuvaiheessa (helmikuussa), toistaiseksi olen hakenut töitä tuttujen kautta. Mielestäni Itä-Suomessa työtilanne on haastava – työpaikkailmoituksia on, mutta niistä on kova kilpailu ja usein paikan saavat ne, joilla on suhteita.

Usein kesätöitä saadakseen pitää mennä paikan päälle yritykseen esittäytymään tai soittaa sähköisesti lähetetyn hakemuksen perään, että on mahdollisuuksia.

Saako harjoittelusta palkkaa?

Harjoittelut ovat usein palkattomia tai niistä saa nimellisen, esimerkiksi 500 euron korvauksen.

Onko tilanne muuttunut aiempiin vuosiin verrattuna?

Työtilanteen pitäisi olla parempi kuin aiempina vuosina, joten kesätöitäkin todennäköisesti saa helpommin. Viime vuonna en saanut oman alan töitä. Kesätöistä usein saatavat pienet palkat tekevät erityisesti toisena vuonna suoritettavan kahdeksan viikon harjoittelun hankalaksi, kun nimenomaan kesällä pitäisi kerätä rahaa seuraavan lukukauden opiskeluihin.

Millainen on mielestäsi hyvä kesätyöpaikka?

Sellainen, jossa pääsee tekemään monipuolista työtä ja jossa saa tarvittaessa opastusta tehtäviin. Lisäksi mukava työyhteisö on tärkeää. Palkkauksen suhteen minimipalkka riittää, kunhan työ on mielekästä.

Jaakko Heiskari, Oulu, 3. vuoden rakennusmestariopiskelija Oulun AMK

Oletko jo hakenut/saanut kesätyötä? Onko töitä helppo saada?

Kesätyöpaikka on jo hankittu, olen menossa työnjohtotehtäviin samaan firmaan, jossa olin viime vuonna. Mielestäni Oulussa kesätöitä saa aika helposti.

Saako kesätöistä palkkaa?

Kyllä saa.

Onko tilanne muuttunut aiempiin vuosiin verrattuna?

Oulussa työtilanne on nyt parempi kuin esimerkiksi mitä se oli ykkösvuotenani. Suurimmalla osalla kavereistani on kesätyö hankittuna jo tässä vaiheessa. Töiden saamiseen ei välttämättä tarvita suhteita, vaikka ne toki ovat eduksi. Työhakemuksillakin kuitenkin usein tärppää.

Millainen on mielestäsi hyvä kesätyöpaikka?

Sellainen, jossa on mukava ilmapiiri. Silloin töihin on mukava mennä, eikä avun pyytämistä tarvitse arastella.

Teksti Jari Kostiainen ja Mari Fabritius, kuvat Jari Kostiainen