Rakennusmestarien valtakunnallisen yhdistyksen perustava kokous pidettiin Tampereella 115 vuotta sitten.

Heinäkuun loppu 1905 ei ollut helteinen. Kaisaniemen mittauspisteessä päivän keskilämpötila näytti 17,2 astetta. Monet kesä­puvuissaan Tampereelle perustavaan kokoukseen saapuneet rakennusmestarit olivat ottaneet matkaan päällystakin. Vain muutamasta vaaleammasta hatusta voidaan päätellä, että liiton syntymisen ajankohta on sydänsuvella.

Pietarissa oli jo hyväksytty tulevan yhdistyksen säännöt, ja nyt sinetöitiin valtakunnallisen yhdistyksen synty.

Puheenjohtajana Tampereen perustavassa kokouksessa toimi euralaislähtöinen Nestor Eskola. Hän oli monen toimen mies, joka sittemmin johti Rakennusmestariliiton hallitusta 19 vuoden ajan ja vaikutti muun muassa Helsingin kaupunginvaltuustossa ja Kansallis-Osake-Pankin hallintoneuvostossa. Hän toimi työnjohtajana monelle merkkirakennukselle, kuten Kansallisteatterille.

Ote liiton johtokunnan 3. kokouksen pöytäkirjasta 115 vuotta sitten. Silloinkin tutulta kuulostavia Postiin liittyviä haasteita.

Työpäivät olivat tuolloin pitkiä, kymmentuntisia. Työväki oli järjestäytymässä, ja jo kesällä oli ilmassa levottomuutta. Äänioikeutta vaadittiin. Suurlakko oli vasta tuloillaan syksyllä, kun Venäjän kumouksellinen liikehdintä levisi Suomeen.

Kesällä suuriruhtinaskunnassa elettiin yhä sortokautta. Mutta jo seuraavana vuonna säätyvaltiopäivät korvattiin eduskunnalla, ja maahan säädettiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, myös naisille. Se oli radikaalia maailmankin mittapuussa.

Hetken suurruhtinaskunnassa hengitettiin vapautta. Eivät tienneet mestariveljet heinäkuun lopun viilenevässä illassa, mitä Nestorin kaudella joutuisivat kokemaan. Toinen sortokausi, ensimmäinen maailmansota, itsenäistyminen, kansalaissota, espanjantauti, Neuvostoliiton synty.

Ja kaiken aikaa rakennettiin kaupungistuvaan Suomeen.

Hallituksen jäsenen E. Ikäläisen mukaan nuori liitto uhkui intoa. ”Ken on kaikissa näissä kesäisissä kokouksissa ollut mukana, ei voi pitkiin aikoihin unhoittaa tätä innokasta ja innostuttavaa herätyksen aikaa…”.

Tampereen innokkaassa kokouksessa päätettiin myös perustaa Rakennustaito.

Kesällä 2020

28.7.2020 oli Helsingin Kaisaniemessä ajankohtaan nähden viileä. Keskilämpötila oli 17,4 astetta. Jos RKL:n väki olisi ollut koolla Kesäpäivillä, olisi tuulitakin vetoketju ehkä nostettu rinnan yli.

Pandemia peruutti RKL:n Kesäpäivät, ja samalla jouduttiin jättämään väliin myös yhdistyksen 115-vuotisjuhlat.

RKL:ssä puhetta johtaa nyt helsinkiläinen rakennusmestari Ari Autio.

Suomea ei johda enää kenraalikuvernööri, vaan pääministeri Sanna Marin, nainen Tampereelta.

Kaiken aikaa rakennetaan kaupungistuvaan Suomeen.
Ja Rakennustaito ilmestyy yhä.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth, kuvat RKL:n arkisto