Rakennustaito
30.9.2020
Heinäkuun loppu 1905 ei ollut helteinen. Kaisaniemen mittauspisteessä päivän keskilämpötila näytti 17,2 astetta. Monet kesäpuvuissaan Tampereelle perustavaan kokoukseen saapuneet rakennusmestarit olivat ottaneet matkaan päällystakin. Vain muutamasta vaaleammasta hatusta voidaan päätellä, että liiton syntymisen ajankohta on sydänsuvella.
Pietarissa oli jo hyväksytty tulevan yhdistyksen säännöt, ja nyt sinetöitiin valtakunnallisen yhdistyksen synty.
Puheenjohtajana Tampereen perustavassa kokouksessa toimi euralaislähtöinen Nestor Eskola. Hän oli monen toimen mies, joka sittemmin johti Rakennusmestariliiton hallitusta 19 vuoden ajan ja vaikutti muun muassa Helsingin kaupunginvaltuustossa ja Kansallis-Osake-Pankin hallintoneuvostossa. Hän toimi työnjohtajana monelle merkkirakennukselle, kuten Kansallisteatterille.
Ote liiton johtokunnan 3. kokouksen pöytäkirjasta 115 vuotta sitten. Silloinkin tutulta kuulostavia Postiin liittyviä haasteita.
Työpäivät olivat tuolloin pitkiä, kymmentuntisia. Työväki oli järjestäytymässä, ja jo kesällä oli ilmassa levottomuutta. Äänioikeutta vaadittiin. Suurlakko oli vasta tuloillaan syksyllä, kun Venäjän kumouksellinen liikehdintä levisi Suomeen.
Kesällä suuriruhtinaskunnassa elettiin yhä sortokautta. Mutta jo seuraavana vuonna säätyvaltiopäivät korvattiin eduskunnalla, ja maahan säädettiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, myös naisille. Se oli radikaalia maailmankin mittapuussa.
Hetken suurruhtinaskunnassa hengitettiin vapautta. Eivät tienneet mestariveljet heinäkuun lopun viilenevässä illassa, mitä Nestorin kaudella joutuisivat kokemaan. Toinen sortokausi, ensimmäinen maailmansota, itsenäistyminen, kansalaissota, espanjantauti, Neuvostoliiton synty.
Ja kaiken aikaa rakennettiin kaupungistuvaan Suomeen.
Hallituksen jäsenen E. Ikäläisen mukaan nuori liitto uhkui intoa. ”Ken on kaikissa näissä kesäisissä kokouksissa ollut mukana, ei voi pitkiin aikoihin unhoittaa tätä innokasta ja innostuttavaa herätyksen aikaa…”.
Tampereen innokkaassa kokouksessa päätettiin myös perustaa Rakennustaito.
28.7.2020 oli Helsingin Kaisaniemessä ajankohtaan nähden viileä. Keskilämpötila oli 17,4 astetta. Jos RKL:n väki olisi ollut koolla Kesäpäivillä, olisi tuulitakin vetoketju ehkä nostettu rinnan yli.
Pandemia peruutti RKL:n Kesäpäivät, ja samalla jouduttiin jättämään väliin myös yhdistyksen 115-vuotisjuhlat.
RKL:ssä puhetta johtaa nyt helsinkiläinen rakennusmestari Ari Autio.
Suomea ei johda enää kenraalikuvernööri, vaan pääministeri Sanna Marin, nainen Tampereelta.
Kaiken aikaa rakennetaan kaupungistuvaan Suomeen.
Ja Rakennustaito ilmestyy yhä.
Teksti Maria-Elena Ehrnrooth, kuvat RKL:n arkisto
Yli kymmenen vuoden vatulointi vei lakiuudistukselta uskottavuutta. Jätevesilain varsinainen tavoite jäi saavuttamatta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – niin on viime vuonna voimaan astuneella jätevesilainsäädännölläkin, vaikka se ei rakastettu olekaan. Mummonpissa-asetus,...
Essi Pirttioja hakee verkosta vauhtia jäsenhankintaan Lokakuussa RKL:n toimistolla aloitti uusi opiskelijakoordinaattori Essi Pirttioja. Digitaalisen markkinointiin erikoistunut 24-vuotias Pirttioja on valmistunut liiketalouden tradenomiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Hän toimi...
Jyväskylän Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry on toiminut jo sata vuotta. Juhlavuonnaan se julkaisi historiikkinsä Rakennusmessuilla, jotka aikoinaan syntyivät yhdistyksen aloitteesta ja talkootyönä. Jyväskylän RKL on – Alvar Aallon sanoja lainaten – jo useamman kerran...
Yli kymmenen vuoden vatulointi vei lakiuudistukselta uskottavuutta. Jätevesilain...
Essi Pirttioja hakee verkosta vauhtia jäsenhankintaan Lokakuussa RKL:n toimistol...
115-vuotias järjestö otti marraskuussa suorastaan digiharppauksen ja piti poi...
Mielenkiintoinen juttu.
Onkohan mihinkään kerätty keskitetysti rakennusmestarien suunnittelemien rakennusten julkisivujen, mutta myös sisätilojen esim rappukäytävien ja huoneisto-ovien detaljipiirustuksia?
Erityisesti kiinnostaisi jugend ajan (1890-1915) piirustukset. Arkkitehtuurimuseossa on vain arkkitehtien töitä!