Helsingin Herttoniemessä peruskorjataan 250 vuokra-asunnon kerrostaloa vanhaa kunnioittaen. Modernin asumisen ratkaisut nivotaan 60-vuotiaan taloyhtiön raameihin.

Helsingin Herttoniemessä, Siilitien metroasemalta pohjoiseen, on asuntorakentamisen ja ympäristön harmoniaa huokuva vehreä pihapiiri. Sen yhdellä laidalla olevalla mäellä on majesteetillisia seitsenkerroksisia jättejä ja kahdella sivustalla nelikerroksiset talot. Talojen keskellä on kallioinen mäki, joka on nähnyt monen herttoniemeläissukupolven kasvavan.

Taloyhtiö on 17 427 kerrosneliömetriltään melkoinen kokonaisuus. Sen 18 rapussa on 250 asuntoa, joista suurin osa on kaksioita. Asuntojen koot vaihtelevat vajaasta 30 neliöstä 100 neliöön. Asuinrakennusten lisäksi on erillinen autotallirakennus ja huoltorakennus, jossa on muun muassa kuusi saunaa, pesuloita ja kuntosali.

Tavoitteena pitkä käyttöikä ja huollon vähyys

Kiinteistön omistaa kunnallinen vuokrataloyhtiö Helsingin kaupungin asunnot Oy eli Heka. Taloyhtiössä on tehty laajempia remontteja vuosina 1994–1996 ja viimeksi 2010.

Keväällä 2017 taloissa aloitettiin mittava peruskorjaus. Sen syynä on keskeisten kohteiden kuten julkisivujen, parvekkeiden sekä lvi-järjestelmien ikääntyminen. Näin laajaa peruskorjausta kuin nyt kiinteistölle ei ole ennen tehty. Tämä näkyykin kaikkialla, sekä julkisivussa että silloin, kun rakenteita avataan pintaa syvemmältä.

Peruskorjauksen ydintavoite on ”pitkä käyttöikä ja huollon vähyys”, kuten syksyllä 2015 tehty hankesuunnitelma tavoitteet kiteyttää. Hankesuunnitelman pohjaksi Heka teetti vuosina 2014–2015 kuusi erillistä tutkimusta kiinteistön korjaustarpeista.

Peruskorjauksen ensimmäisessä, vuoden 2018 loppuun kestävässä vaiheessa, uusitaan kahden talon julkisivut ja vesikatot sekä niiden 11 rapussa olevat 110 asuntoa. Asuntoihin tulee uudet ikkunat ja parvekeovet. Talojen julkisivujen sisäpuolella oleva parvekkeet kunnostetaan, ulkopuoliset uusitaan ja lisäksi rakennetaan uusia parvekkeita.

Peruskorjauksen yhteydessä uusitaan myös talotekniikka, kunnostetaan piha-alueet sekä rakennetaan alueelle salaojitus ja sadevesiviemärit.

Koko taloyhtiön peruskorjauksen kokonaiskustannusarvio on noin 34 miljoonaa euroa ja sen nyt käynnissä olevan, Constin johtaman, ensimmäisen vaiheen hintalappu 14,5 miljoonaa euroa.

Vanhaa kunnioitetaan

Vaikka korjauskohde on kohtuullisen iso, ei se Hekan ja Constin mittakaavassa ole poikkeuksellinen. Isojen kohteiden joukossa Siilitien urakka on kuitenkin yhdellä tavalla erikoinen.

”Rakennustapaohje edellyttää täällä vanhan Siilitien alueella, että talojen julkisivu pidetään jokseenkin entisen näköisenä. Uudet porrashuoneet talojen ulkopuolella ovat ainoa poikkeus. Esimerkiksi rappaukset ja väritykset tehdään vanhan mukaan”, Constin rakennuspäällikkö Tapani Eisanen sanoo.

Uusissakin porrashuoneissa kunnioitetaan vanhaa. Esimerkiksi portaiden monivärinen mosaiikkibetonikuviointi on samanlaista kuin vanhoissa portaissa, ja portaikon kaiteet tehdään vanhan mallin mukaan puusta.

Rakennusvalvonnan kanssa on käyty tarkkoja keskusteluja muun muassa siitä, millaisia ulkovalaisimia voidaan jatkossa käyttää niin, että alueen tyyli säilyy. Asuntojen sisällä on vastaavasti mietitty arkkitehdin kanssa muun muassa keittiökalusteiden sopivuutta. Myös piha-alueilla on määrätty, että suurin osa puista säilytetään.

Työmaakierroksella saneerattavan talon mallihuoneistossa pysähdymme seinän luo, missä on monenvärisiä pastellisävyisiä värejä.

”Arkkitehdit ovat hakeneet erilaisia värejä ja verranneet niitä alkuperäisiin. Näin on kuhunkin kohteeseen löytynyt oikea väri”, Eisanen sanoo.

Vuorotahtia ja yhtä aikaa

Tämän kokoisessa urakassa työvaiheita ajetaan rinnakkain sekä ulko- että sisätiloissa. Vaiheistus näkyy selvästi kiertokäynnillä koko alueella, sen taloissa, rapuissa ja asuntojen sisällä. Kun ensimmäisessä rapussa ollaan jo pitkällä rakentamassa uutta, toisen talon loppupäässä purku on kovassa vauhdissa.

”Purkuvaihe alkaa olla kaikkialla ohitse, nyt aletaan tehdä pintoja ja vetää runkolinjoja. Pian asennetaan pattereita ja vaihdetaan ikkunoita. Kaikki työvaiheet etenevät tietyllä logiikalla hyvässä järjestyksessä”, Eisanen sanoo lähes kolmen vuosikymmenen rakennusalan kokemuksellaan.

Isolla työmaalla kussakin työvaiheessa on rinnakkain useita urakoitsijoita, joille työt jaetaan. Työnjohtajat puolestaan jakavat keskenään vastuut, mikä alue ja mitkä urakoitsijat kuuluvat kenellekin. Siilitiellä työskentelee kolmesta neljään työnjohtajaa kerrallaan projektipäällikön ja työmaapäällikön alaisuudessa.

Laaja urakka on rakentajan kannalta ihanteellinen, koska talossa uusitaan runkoa lukuun ottamatta lähes kaikki.

”On hyvin selkeää, että koko alue on urakka-aluetta, ja asukkaat ovat koko remontin ajan poissa”, Eisanen sanoo.

Tilaajan näkökulmasta työt ovat edenneet suunnitellulla tavalla.

”Täällä on ollut koko ajan erittäin siistiä. Se kertoo siitä, että työmaalla toimitaan kaikilla tavoilla hyvin ja sovitulla tavalla”, Helsingin kaupungin työmaavalvoja Riina Meriläinen kiittelee.

Rappaukset rapisevat

Huoneistojen avatuista seinistä näkee paikka paikoin, miten heikko 60 vuotta vanha muuraus on. Siinä on käytetty niitä materiaaleja, mitä silloin on ollut saatavilla.

”Muuraukset eivät ole nykystandardin mukaisia, ja tiiliseinät ovat paikka paikoin hyvin heikkoja. Niitä on pitänyt paikoitellen uusia kokonaan”, Meriläinen kertoo.

Sama koskee paksuja, mutta alustassaan heikosti kiinni olevia rappauksia.

”Rappaus on pysynyt monissa paikoissa jo pitkään kopona. Kun menet poraamaan siihen paikkaa taulukoukulle, voi neliön ala seinää tulla alas. Ne kaikki poistetaan ja uusi rappaus tehdään tilalle”, Eisanen sanoo.

250 uusittavaan asuntoon mahtuu monenlaisia kohtaloita. Jo yksin vuosikymmenten tupakointi on jättänyt useiden kotien seiniin syviä pinttymiä, joiden poistamiseen vaaditaan erikoiskäsittely. Onpa asuntoja, joissa on turvauduttu erikoispurkuihin.

Kun ollaan näin mittavan korjaushankkeen äärellä, on pakko kysyä, voisiko oppia ottaa yhteistoiminnallisesta urakasta tai allianssimallista.

”Tämä on koostaan huolimatta aika tavanomainen peruskorjaushanke, jossa yhden urakoitsijan hoitama kokonaisurakka on meille paras tapa hoitaa asioita. Hanke on suunniteltu Hekan suunnitteluohjeen ja selvitettyjen lähtötietojen perusteella ja olemme ohjanneet tiiviisti suunnittelua. Jos pulmia tulee, me pyydämme esimerkiksi rakennesuunnittelijan paikalle katsomaan, miten asiat kannattaa hoitaa. Pienempiä asioita tulee ratkottavaksi joka kerta, kun tänne tulee”, Meriläinen sanoo.

Teksti Jukka Nortio, kuvat Sampo Korhonen