Rakennustaito
18.2.2021
Kemikaaliasiat koetaan usein vaikeiksi, ja tietoa joutuu etsimään monesta lähteestä. Hämmennystä aiheuttaa jo puhuminen kemikaaleista ja kemiallisista haittatekijöistä. Kemikaaleja ovat esimerkiksi maalit ja liimat. Kemiallisiin haittatekijöihin luetaan rakennustyössä syntyvät pölyt, huurut ja pakokaasut.
”Rakennustyömaan kemikaaliasioiden hallinnassa on olennaisinta työnjohtajan ammattitaito sekä asenne, että kemikaaleja käytetään turvallisuus edellä, arvioi erikoistutkija Milja Koponen Työterveyslaitokselta.
”Rakentamisen kemikaaliturvallisuudessa on tapahtunut paranemistakin. Silti työskennellään edelleen myös vaarallisilla kemikaaleilla, kuten liuottimilla ja epokseilla.”
Tutkimus tuo jatkuvasti esiin uutta tietoa kemikaalien haitoista terveydelle. Joskus vasta aineen pääsy EU:n syöpädirektiiviin johtaa altistumisen määrätietoiseen ehkäisyyn. Kvartsipöly, hitsaushuurut ja dieselpakokaasut ovat tästä hyviä esimerkkejä.
”Kemikaaliosaaminen vaihtelee työmailla paljon. Vaikeinta se on pienissä yrityksissä, joissa toimitusjohtaja vastaa kaikesta”, Koponen toteaa.
Kemikaaleille ja kemiallisille haittatekijöille altistutaan eniten purkutöissä ja lattianpäällystyksessä.
”Tärkeimmät kemikaaliturvallisuuden tiedonlähteet ovat kemikaalien pakkausmerkinnät ja käyttöturvallisuustiedotteet.”
Käyttöturvallisuustiedote kertoo kattavasti tuotteen käytöstä, tuotteen vaaroista, altistumisesta sekä suojautumisesta.
Rakennushankkeessa rakennuttajalla on päävastuu työturvallisuudesta, mutta yleensä hän siirtää sen päätoteuttajalle. Työnantaja taas vastaa kemikaaliluettelon ja käyttöturvallisuustiedotteiden saatavuudesta työmaalla sekä kemikaaliriskien tunnistamisesta ja hallinnasta.
Käytännössä vastaava työnjohtaja hoitaa työturvallisuuslaissa työnantajalle määrättyjä tehtäviä. Työnjohtajien vastuutaakka onkin puhututtanut ammattipiireissä pitkään.
”Työntekijöiden ohjeistus ja opastus kemikaaliasioissa on myös tärkeää.”
Kemikaaliluettelon kokoamisessa on parannettavaa.
”Työmaan kemikaaleja seurataan aikaisempaa enemmän”, huomauttaa 22 vuotta vastaavana työnjohtajana työskennellyt Mika Tjukanov Jatke Uusimaa Oy:stä.
Viime vuodesta saakka Tjukanov on toiminut yrityksen vuositakuu- ja työsuojelupäällikkönä.
Jatkeen uudisrakennustyömailla kemikaalit ja pölyt ovat melko samoja kohteesta toiseen. Pääsääntöisesti käytetään vähäpäästöisiä M1-luokan kemikaaleja.
”Toki muutamia vaarallisia kemikaaleja löytyy edelleen. Ne säilytetään lukitussa varastossa, jotta harjoittelijat eivät vahingossa käyttäisi niitä väärin.”
”Kun uusia aineita tulee vastaan, niiden käyttöturvallisuustiedotteet olisi hyvä käydä läpi yhdessä, eikä jättää ketään selviytymään yksin. Tekstit ovat sen verran epäselviä. Se parantaisi työturvallisuutta.”
Yhteisen työmaan kemikaaliluetteloissa on Tjukanovin mukaan vielä parannettavaa. Aliurakoitsija saattaa käyttää yllättäen kemikaalia, josta ei ole huomannut kertoa ja vahingossa aiheuttaa näin muille altistumisriskin.
Kvartsipölyä puolestaan vähennetään nykyään entistä pontevammin myös uudisrakentamisessa.
”Hengityssuojaimia ei ole totuttu pitämään koko työpäivää. Toisaalta kypäräkin koettiin ensin hankalaksi, mutta nykyään harvempi valittaa siitä.
Teksti Riitta Malve, kuva Adobe
Vanhassa kerrostalohuoneistossa haisi ummehtuneelta. Kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja löytyi eniten seinän ja välipohjan välisestä aaltopahvista. Tällaisissa korjauksissa erityisesti liitoskohtien ja läpivientien tiivistäminen on tärkeää. Esimerkkitalo on rakennettu noin 60 vuotta...
Kosteudenhallintakoordinaattorit tuovat lisää suunnitelmallisuutta ja ennakointia rakennushankkeisiin. Fise-pätevyys tähtää erityisesti vaativampien hankkeiden kosteudenhallinnan valvontatehtäviin. Kamppailussa kosteus- ja sisäilmaongelmia vastaan panostetaan entistä enemmän...
Viisivuotinen projekti nostaa Suomen vilkkaimman tavaraliikenneradan kantavuutta ja liikenteenvälityskapasiteettia sekä parantaa turvallisuutta. Kotka–Kouvola-rataosuudella testataan ensi kertaa Suomessa yleiseurooppalaista rautatieteknologiaa. Suomi investoi muiden EU-maiden tavoin...
Höyry nousee tuoreesta asfaltista kuumana kesäpäivänä. Digitaaliset apuvälineet...
Suomen rautatiet kantavat 1,3 miljardin euron korjausvelkaa. Matkustajat ja elin...
Kymiringin moottorirata-alueen mittasuhteet ovat hurjat: 180 hehtaarin maa-alue,...
Vastaa