Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin tunnustuspalkinto – RIL-Palkinto 2019 – on myönnetty 14-kerroksiselle puukerrostalo Lighthouse Joensuulle. Toiselle sijalle ylsivät Helsingin Telakkaranta – Euroopan kemikaalivirasto sekä Tikkurilankosken padon purkaminen ja kosken kunnostaminen.

Kansanedustaja, diplomi-insinööri Juha Sipilä korosti valintaperusteissaan, että Lighthouse Joensuu edustaa maailman korkeimpana terästankojäykisteisenä puurakennuksena ja Suomen korkeimpana puukerrostalona insinööriosaamisen uraaurtavimpaa kärkeä.

Lighthouse Joensuu -rakennuksessa puuta käytettiin muhkeat 2 500 kuutiometriä.

”Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy:lle RIL -palkinto on erittäin merkityksellinen ja tunnemme suurta kiitosta saamastamme huomionosoituksesta, toimitusjohtaja Jarmo Hämäläinen tiivistää.

”Työmaalla, rakentamisen aikana on kehitetty esimerkiksi täysin uudenlaisia rakennus- ja paloteknisiä ratkaisuja. Kohde edustaa erittäin rohkeaa loikkaa puurakentamisessa ja siihen liittyvässä osaamispääoman kehittämisessä. Puurakentamisella on tulevaisuudessa myös erityinen rooli hiilineutraalissa taloudessa. Tässä rakennuksessa puuta käytettiin muhkeat 2 500 kuutiometriä”, Juha Sipilä kertoi.

Sipilä mainitsee Lighthouse Joensuun ansioksi myös rakentamisen kuivaketjun hallinnan. Kerrokset rakennettiin tontilla sijainneessa teltassa, mistä elementit nostettiin ylös kerros kerrallaan kuivana päivänä. Väliaikainen katto nostettiin heti uuden kerroksen päälle.

Hän uskoo rakennuksen toimivan lisäksi suomalaisen puurakentamisosaamisen vienninedistäjänä, sillä se on jo nyt herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

”Vierailin kaikissa kohteissa ja sain uskoakseni niistä hyvän ja perusteellisen kuvan. Olen painottanut RIL-Palkinnon sääntöjen mukaisesti hankkeen korkealaatuista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja -osaamista. Olen myös halunnut ottaa valinnassani huomioon päivänpolttavat keskustelunaiheet sisäilman laadusta, ekologisesta rakentamisesta sekä tehtyjen ratkaisujen mahdollisuudesta edistää suomalaisen insinööriosaamisen keinoin rakennusalan vientiä”, Juha Sipilä sanoo.

Hankkeen alusta lähtien oli tiedossa, että tekeillä on jotain ainutlaatuista Suomen puurakentamisessa.  Yhtenä haasteena oli rakennuksen korkeus. Uusi runkojärjestelmä perustui massiivipuurunkoon ja terästankojäykistykseen.  

”Oli ilo huomata, miten innostuneita hankkeen osapuolet niin tilaaja, suunnittelijat, valvontaviranomaiset, alihankkijat kuin oma henkilöstö oli koko hankkeen ajan. Puurakentamisessa on tärkeää varata aikaa ennakkosuunnittelulle, logistiikan suunnittelulle sekä kosteudenhallinan suunnitteluun. Kun sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – tässä se oli paljon enemmän”, Jarmo Hämäläinen jatkaa.

Hankkeeseen kävi tutustumassa noin 100 vierailijaryhmää. Työmaalla pidetyissä avoimen oven päivissä joensuulaiset kävivät sankoin joukoin katsomassa historiallista hanketta. Vierailijat olivat silminnähden tyytyväisiä näkemästään. Mikä tärkeintä, tilaaja ja ennen kaikkea loppukäyttäjät eli asukkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä talon hiljaisuuteen ja näkymiin Pielisjoen varren kauniita maisemia katsellessa.  

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 21.11.2019 Helsingin Säätytalolla.