”Vuonna 1975 liityin RKL:ään, jäsenenä olen ollut nyt 40 vuotta. Vaikka iso osa työputkesta on rakennettu kaukana Härmästä, jäsenyys on aina ollut itsestäänselvyys”, Seppo Halminen lataa.

Hämeenlinnan naapurista Turengin taajamasta ja Janakkalan kunnasta lähtöisin oleva Erilainen mestari Seppo Halminen on kulkenut pitkän matkan Hämeestä Nigeriaan, Keniaan ja sieltä Etelä-Afrikan kautta Brasiliaan. Ja ei sellaista kansainvälistä rakentajaa olekaan, joka ei olisi käynyt jättämässä puumerkkiään Pietariin.

Rakentamisen lisäksi kekseliäs ja yritteliäs Seppo on ennättänyt kokeilemaan elokuvamaailman glamouria ja Nokia-huuman nousua. Mutta mistä matka aikanaan alkoi?

”Olin Lemminkäisessä tai itse asiassa Asfaltorissa, jonka Lemminkäinen myöhemmin osti, asfalttitöissä ensimmäisessä mestarikoulun jälkeisessä työpaikassa vuonna 1976. Valmistumisen jälkeen en ennättänyt olla kuin kevään työmaalla, kun pääkonttorilta soitettiin ja tiedusteltiin halukkuutta ulkomaille”, Erilainen mestari muistaa.

Työnantaja tarjosi keikkaa Nigeriaan. Työhaastattelussa ei kielitaidon perään kyselty, mutta viinankäytöstä haluttiin tietää.

”Sanoin, että viina ei minusta otetta saa!”

Miljoona tarinaa

Kuumassa ja kosteassa Länsi-Afrikassa – Nigeriassa ja sitten Liberiassa – Lemminkäisen palveluksessa hurahti vuosikymmen, kunnes keikat yhtäkkiä loppuivat kuin seinään julmaan sotaan. Lemminkäinen oli alueella iso rakentaja 13 vuotta. Talouspäällikkönä kotikonttorilla oli itse Heikki ”Heka” Pentti, joka valvoi urakoiden talouden perään.

”Meillä oli maan ainoa murskauslaitteisto, sillä sai hyvin kilpailuetua. Paljon tehtiin töitä kehityspankeille”, Halminen muistelee.

Vuonna 1986 Halminen pakkasi siis jälleen laukkunsa ja siirsi työpisteensä YIT:n listoille. Samalla vaihtui maa.

”Muutin Länsi-Keniaan rakentamaan kyläkaivoja. Siellä meni vuosi käsipumppukehitysinsinöörinä.”

Vammalan konepajan kaverit olivat keksineet mainion ja yksinkertaisen suoravetoisen käsipumpun kyläkaivoihin, mutta eihän paraskaan laite kestä 24/7-käyttöä. Piti siis keksiä kestävä huoltojärjestelmä.

Erilaisten työtehtävien ja toimeksiantajien jakso Länsi-Afrikassa päättyi vuonna 1992 Liberian sisällissotaan.

”Lähdin Egyptiin rakentamaan vesilaitosta, jälleen Lemminkäisen lakki päässä. Työtä kesti kaksi vuotta, kunnes palasin taas Afrikkaan ja tarkemmin Etelä-Afrikkaan 1994.”

Afrikan jälkeen niin työ kuin maakin sai vaihtua Raute Oy:n kirjoille, ja kohdemaaksi vaihtui Brasilia. Rautella oli syväosaamista teollisuuspunnituksesta. Halminen vastasi amerikkalaiselle Guardian Inc:lle liukuvaletun 45 metrisen mänkilaitoksen valmistumisesta.

Miljoonien tarinoiden ja tuhansien rakennettujen kuutioiden jälkeen matkareitti otti suunnaksi 1997 uuden mantereen, ja passi sai uuden leiman: Eagle Groupin tuore työntekijä muutti nousussa olevaan Pietariin.

Tupakkatehdas työn alla

”Teimme Philip Morrisille – tuolloin Venäjän suurin työmaa – tupakkatehtaan, jonka lattiapinta-ala oli peräti 100 000 neliömetriä eli kymmenen hehtaaria rakennuksia!”

Seppo Halmisen tarina-arkku on loputon. Yhden lounaan aikana ennätimme raaputtamaan maailmanmatkaajan tarinasta vain vähän pintaa. Kirjaamatta jäi muun muassa vuodet Nokialla ja elokuvamaailman kiemurat. Mutta oli hienoa kuunnella kokeneen suomalaisen rakentajan matkaa maailmalla todella erilaisissa kulttuureissa ja ympäristöissä.

Eikä Seppo olisi Erilainen mestari, jos hän odottaisi kotona paikallaan eläkettä.

”Teen tällä hetkellä töitä yrityksessä nimeltä International Institute for Learning In. (IIL). Yritys on globaali projektijohtamisen kompetenssien kouluttajaorganisaatio.”

Teksti Jari Kostiainen, kuva Seppo Halmisen kotiarkisto

Mestari&insinööri etsii rakennusmestareita eri ammateissa. Lähetä vinkki tai juttu, jos olet töissä muualla kuin työnjohtajana rakennuksilla. Voit työskennellä julkishallinnossa, yrittäjänä tai muissa erilaisissa tehtävissä, kerro se meille. Esittelemme erilaisia uratarinoita nimenomaan työn tekemisen kautta. Yhteystiedot: jari.kostiainen@rkl.fi