Vesa Tuomisella on pitkä kokemus hyvästä unesta. Hän on opettanut hyvää nukkumista huippupolitiikoille, yritysjohtajille, rocktähdille ja huippu-urheilijoille.

”Ihminen on paljon herkempi heräämiselle kuin nukahtamiselle”, Vesa Tuominen tietää.

Ihmiset heräävät usein viikonloppuisin eri kellonaikaan kuin arkena. Se ei Tuomisen mukaan ole paras mahdollinen tapa. Jos illalla nukkumaan meneminen viivästyy, on silti viisainta herätä aina samaan aikaan. Väsyneenä on hyvä ottaa päiväunet, jos siihen vaan on mahdollisuus.

Suomalaiset ovat havahtuneet ymmärtämään riittävän ja laadukkaan unen merkityksen terveydelle ja hyvinvoinnille. Huonosti nukkuva ihminen on usein hermostunut, vain heikosti luova ja tekee yksinkertaisesti huonoja päätöksiä.

Säännöllinen rytmi auttaa jaksamaan

Yleensä ihmiset ottavat yhteyttä asiantuntijaan vasta, kun nukkumattomuudesta tulee ongelma.

”Kuorsaus on ehkä yleisin syy. Tyynyilläkin saadaan jotain tehdyksi, mutta tyynyjen kasaaminen huomataan yleensä nopeasti aika keljuksi.”

Selkäkivut ja allergian puhkeaminen ovat myös niitä ongelmia, jotka aktivoivat uusimaan sängyn ja patjat. Suomalaiset käyttävät samoja patjojaan miltei yhtä kauan kuin autojaan. Vaihtoväli on hygieniatuotteelle aivan liian pitkä.

”Kuluneet patjat ja autot ovat molemmat terveydelle vaarallisia”, Tuominen yksinkertaistaa.

Suomalaiset haluavat kuitenkin nukkua hyvin, joten patjoihin ja sänkyihin ollaan valmiita satsaamaan.

Jokaisella ihmisellä on oma persoonallinen tuki- ja liikuntaelimistö. Kahta samanlaista selkää ei ole olemassakaan, siksi muun muassa Unikulmassa on huomattu personoitujen sänkyjen ja patjojen tärkeys.

Käytännössä selkää oikein tukeva patja venyttää selkärangan välilevyjä, jolloin ne saavat nukuttaessa ravinteita ja palautuvat. Oikein venyttävällä patjalla nukkunut ihminen herää aamulla aina vähän edellisiltaa pidempänä.

Kropan eroavaisuuksia korostavat erilaiset toispuoleiset työasennot ja myös tottumukset. Vesa Tuominen sanoo, että esimerkiksi lapsen nukkumisasentoa analysoitaessa, voi tuloksista nähdä sen, kummallako kyljellään lapsi on nukkunut enemmän. Siihen vaikuttaa lapsen sängyn sijoittaminen seinän viereen ja se mihin suuntaan sängystä avautuu lapselle turvallinen näkymä.

Teksti Kaisa Skyttä, kuva Unikulma