Rakennustaito
26.4.2018 | Päivitetty 16.5.2018
Parhaimmillaan ja oikein käytettynä takka on energiatehokas lämmityslaite. Takkojen energiatehokkuus riippuu siitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Lämmön tulee ohjautua huonetiloihin, ei poistua savun mukana hormista ulos.
Vuoden 2018 alussa astui voimaan asetus, jonka mukaan takkojen valmistajilla on velvollisuus julkaista energiamerkit kaikista valmistamistaan takoista. Kyseessä on sähkölaitteissa käytetyn energiamerkin kaltainen merkintä. Energialuokka ilmaistaan nuolikuviolla ja kirjainasteikolla. Takkojen asteikko on A++ – G.
Valmistajien ilmoittamat takkojen energiamerkit perustuvat mittaustuloksiin. Tulosten avulla valmistaja laskee energialuvun käyttämällä standardoitua laskukaavaa. Jokaisesta uudesta takkamallista mitataan tyyppihyväksyntää varten esimerkiksi hiilimonoksidipäästöt ja hyötysuhde.
Aikaisemmin takka rakennettiin omakotitaloihin lähes poikkeuksetta. Energiatehokas rakentaminen ja moninaistuneet lämmitystavat ovat vähentäneet takkojen suosiota. Lisä- ja varalämmönlähteenä se on kuitenkin edelleen yleinen. Poikkeustilanteissa, kuten sähkölinjojen rikkoutuessa takka ei ole riippuvainen sähkönsaannista. Tällaisissa tilanteissa auttaa myös ruoanlaittoon soveltuva uuni tai liesi.
Pakkaskausina tehokkaalla tulisijalla pystytään säästämään lämmityskuluissa. Puulämmitystä käyttämällä saadaan sähkönkulutuksen huippuja leikattua. Tämä vaikuttaa myös sähkön hintakehitykseen, joka on kysynnästä riippuvaista.
Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen neuvoo kiinnittämään huomiota myös takan käyttöön.
Takkojen energiamerkinnöissä ei varsinaisesti kiinnitetä huomiota puun puhtaaseen palamiseen ja pienhiukkaspäästöihin. Niitä valvotaan eri asetuksella. Puhdas palaminen edistää kuitenkin takan energiatehokkuutta.
Kun savukaasut palavat puhtaasti tulipesässä, on lämmitysteho parempi. Takan valmistajat antavat mukana käyttöohjeen, johon kannattaa tutustua. Oikea puumäärä ja lämmitysaika vaihtelevat takan koosta ja muista ominaisuuksista riippuen. Liika lämmittäminen ei kannata, sillä ylilämmittäminen laskee hyötysuhdetta. Varaava takka jatkaa lämmön luovuttamista jopa vuorokauden ajan.
Teksti Päivi Leinonen, kuva Tulikivi Oy
Sähkön, polttoaineiden ja kaukolämmön hintojen nousu on tehnyt kiinteistöjen energiaremonteista entistä houkuttelevampia. Suosiotaan kasvattavat erityisesti maalämpöpumput ja lämmön talteenottojärjestelmät. Akuutti energiakriisi on saanut monen taloyhtiön ja...
Rakennusten energiatehokkuutta voidaan parantaa monin tavoin. Rakenneteknisillä keinoilla voi vaikuttaa etenkin energiantarpeeseen. Talotekniikka auttaa säästämään energiaa. Yleistyvä automaatio tarjoaa lisää tehostamiskeinoja. Rakennusten energiatehokkuusvaatimukset ovat kiristyneet...
Markkinoiden kasvu on vauhdittanut useita korjausrakentamisen kehityshankkeita. Myös korjausrakentamisessa ykköstavoitteita on energiatehokkuus. Korjausvelan paisuminen kasvattaa korjausrakentamisen markkinaa. Energiatehokkuuden parantamiseen etsitään nopeita ja toistettavia ratkaisuja, mutta...
Sähkön, polttoaineiden ja kaukolämmön hintojen nousu on tehnyt kiinteistöjen ene...
Rakennusten energiatehokkuutta voidaan parantaa monin tavoin. Rakenneteknisillä...
Kierrätetyistä rakennusjätteistä syntyy biokomposiittituotteita uuden rakentamis...