Rakennustaito
29.10.2015 | Päivitetty 21.12.2016
Lämmöneristyksen perustehtävä on muodostaa huonetilojen ympärille lämpöä eristävä rakennuksen vaippa, jotta tilojen lämpötila voidaan pitää sopivana mahdollisimman vähällä energianhukalla. Eristämisen ominaisuuksia määrittävät lähinnä rakenteen lämmöneristyskerroksen paksuus ja tyyppi, rakenteen tiiveys ilmavuotoja vastaan, ja rakenteen kosteustekninen toiminta.
Ulkoseinän eristeen lisäksi on tärkeää olla ilmatiivis höyrysulku rakenteen sisäpuolella heti pintaverhouksen alla. Mitä paksumpi lämpöeriste seinässä on, sitä tiiviimpi on oltava höyrysulku, joka estää sisäpuolisen kosteuden pääsyn eristekerrokseen. Höyry- sulkuun tulee työnaikaisia reikiä, ja läpivientien kuten sähkörasioiden tiivistäminen höyrysulkuun epäonnistuu.
Höyrysulun tiiveyden kannalta sen asentaminen 50 mm:n syvyyteen eristekerrokseen on ajatuksena hyvä, jolloin vältytään esimerkiksi sähkörasioiden ja muiden sisäverhouksen epäjatkuvuuskohtien kuten taulun kannattimien yms. höyrysulkuun tulevien reikien vuodoilta. Mutta tässä piilee vaara talvirakentamisen aikana, jos työmaan kosteudenhallinta ei ole kunnossa.
Höyrysulun tarkoitus on olla täydellisen tiivis. Sen läpi menevät levyjen kiinnitykset ja muut lävistykset eivät saa vaikuttaa rakenteeseen. Höyrysulkuna on käytettävä riittävän paksua muovia, joka on oltava SFS-hyväksyttyä laatua.
Ulkoseinä, jossa höyrysulku on 50 mm eristeen takana toimii vielä eristeen ”sisällä” hyvin normaaleissa olosuhteissa. Talvella voi olla pakkasta jopa –20 °C, eikä kondenssia ilmene höyrysulussa, jos sisäilman suhteellinen kosteus on alle 60 % RH (suhteellinen kosteus).
Kuitenkin on huomioitava, jos jostain syystä sisäilman suhteellinen kosteus nousee yli 60 % RH, kondenssiriski kasvaa oleellisesti.
Työmaan kosteudenhallinta talviolosuhteissa on erittäin tärkeä osaamisalue hyvässä rakentamisessa. Vanhemman mestarin on osattava paimentaa nuorta ja uutta sukupolvea talvirakentamisessa – siinä on aidosti osattava eikä arvattava.
Työmaalla kosteus nousee herkästi yli 60 % RH, ja silloin tässä seinämallissa kosteuskondenssin vaara on todennäköinen.
Grafiikassa on esitetty seinärakenne, jossa eristettä on 200 50 mm. Höyrysulkuna 0,2 mm. muovi. Reunaehdot tarkastelulle, ulkona pakkasta –15 °C ja RH 90 %, sisällä 18 °C ja RH 70 %.
Lämpötila muovin pinnassa eristeen kohdalla on noin 11 °C ja vuorokausikondenssi noin 42 g / m².
Jos tilannetta tarkastellaan runkotolpan kohdalla, on lämpötila muovin pinnassa n. 3,4 °C ja kondenssi on erittäin rajua.
Grafiikassa ei ole esitetty sisäverhousta (levytystä) siksi, että käytännössä ainakaan työmaaolosuhteissa sisälevy ei ole tiivis. Sähkörasioiden läpivientejä ei ole tiivistetty eikä muitakaan sisäverhouksen läpivientejä. Se on ollut koko tämän rakenteen idea, että höyrysulku olisi tiivis, mutta sisäverhous ei.
On muistettava, että tarkastelu on suuntaa antava, mutta näin asia käytännössä tapahtuu. Kuva on todellisesta tilanteesta, ja siitä tämä tarkastelu on myös lähtöisin.
Teksti Hometohtori
Turun satamaan rakennetaan yhteisterminaali sekä linnan liepeille kokonainen merellinen kaupunginosa ja uusi museo. Myös alueen liikennejärjestelyt pistetään uusiksi. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa asemakaavamuutoksen, joka muun muassa mahdollistaa Silja Linen ja Viking...
Sepelin pesu on kallista, ja peseminen kuormittaa ympäristöä. Siksi olisi syytä tutkia, onko pesty sepeli olennaisesti parempi valinta rakennuksen alle verrattuna kuivaseulottuun sepeliin. Salaojitus, perustusten oikean täyttömateriaalin valinta ja sokkelin vedeneristys auttavat...
Maantiesiltojen korjausvelkaa lyhennetään Keski-Suomessa usean työmaan voimalla. Jyväskylässä kunnostetaan tänä vuonna samassa urakassa kaksi teräsbetonisiltaa. Köhniön asuinalueella Jyväskylän länsilaidalla sijaitsevien yli 50-vuotiaiden siltojen korjaustarpeet ovat pitkälti...
Turun satamaan rakennetaan yhteisterminaali sekä linnan liepeille kokonainen mer...
Yhä useampi vesilaitos hankkii uudenlaista valvontatekniikkaa seuraamaan vanhoje...
Rakennustaito 22/1922 Ennakkotietoja alkaneesta teknillisestä jättiläistyöstä Ko...
Tämä kirjoitus on totta. Haluan kuitenkin muistuttaa lämpenevistä kesistä ja kosteammista syksyistä jne.
Kesällä voi joutua tulevaisuudessa jäähdyttämään pitkiäkin aikoja, jolloin on vaarana, että kosteus tiivistyy muovin kylmälle puolelle ja kastelee rungon ja eristeet, aiheuttaen vaurioita. Tämän voi älykkäällä höyrynsululla mm intello ja isover vario ynms. Tehkääpä ylläkuvatusta tilanteesta kuvaaja. Ulkona +30c ja sisällä 22C vaikka 1kk putkeen. 2018 kesällä oli jo n 2vkon kuuma hellejakso.