Rakennustaito
RT 03/2018 | 10.9.2018
Ilmastonmuutos koskettaa nykyisin kaikkia ihmisiä. Aiheesta puhutaan ja väitellään tänään erittäin kiivaasti.
Suomalaiset saivat tänä kesänä tuntea pitkästä aikaan ihollaan kuuman, trooppisen lämmön ennätyspitkään. Jää nähtäväksi, jatkuvatko samanlaiset helteet Suomessa jatkossa.
Maapallolla on elämää, koska ilmakehässä olevat kaasut päästävät läpi auringon säteet, mutta estävät osaa lämmöstä karkaamasta takaisin avaruuteen. Tämä ilmiö mahdollistaa elämän. Mutta miten on jatkossa, tuhoaako ihminen tämän välttämättömän ilmiön?
Ilmastomuutos on ollut äkillinen. Luonnolla on ollut haasteita sopeutua ihmisten aiheuttamiin muutoksiin. Tuotamme ilmakehään liikaa hiilidioksidia, joka on peräisin fossiilisista polttoaineista. Isoimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia ovat liikenne ja asuminen.
Helteinen ulkoilma on meillä epätavallinen ilmiö – ainakin näin pitkänä jaksona kuin tänä kesänä on ollut. Hellesää on pääsääntöisesti kuivaa, mutta sateiden sattuessa voi ilman suhteellinen kosteus nousta yli 95 % RH:n.
Tämän vuoden elokuussa nousi Lahden seutuvilla illansuussa suhteellinen kosteus yli 90 % RH:n, ja kastepiste oli silloin 22,8 ºC. Kastepiste tarkoittaa tilannetta, jolloin ilmassa oleva kosteus alkaa tiivistyä, siis muuttuu nesteeksi.
Jos sisäilmaa jäähdytetään alle 23 asteen, on olemassa erittäin suuri riski, että höyrysulun eristeen puolelle kondensoituu vettä. Seinä kastuu ja homehtuminen on todennäköistä.
Normaalisti sisäilman lämpötila nousee lähes ulkoilman lämpötiloihin. Kun sisäilman lämpötila ja rakenteet seuraavat ulkoilman lämpötiloja, ei ulkoseinissä yleensä ole kondenssiriskiä.
Merkille pantavaa on tässä tapauksessa se, että kastepiste on erittäin korkea + 22,8 ºC. Jos sisäilmaa jäähdytetään alle + 23 celsiusasteen, on mahdollista, että mineraalivillaseinissä voi tapahtua kosteuden tiivistymistä höyrysulkuun villan puolelle. Etenkin, jos jäähdytys on lähellä + 20 astetta, voi kondensointi olla muutamassa tunnissa voimakasta.
Homehtuminen eli mikrobivaurioituminen voi alkaa jo 75 %:n suhteellisessa kosteudessa. Jäähdytetty sisäilma jäähdyttää myös ulkoseinää sisältä päin.
Mikrobivaurioitumisen olosuhteet ovat ulkoseinän eristeen sisimmässä kolmanneksessa, puhumattakaan höyrysulun kondenssista eristeen puolella. Ainakin erittäin suuri homevaurion riski on olemassa! Sisäilmaa ei pitäisi jäähdyttää alle + 23 asteen.
Teksti ja kuvat Hometohtori
Kaisaniemenkadun varrella Helsingissä on kesään asti pieni mutta vaativa rakennustyömaa. Muun muassa toimisto- ja kauppakäytössä olleen rakennuksen toiseen kerrokseen valmistuu päiväkoti. Helsingin Kaisaniemeen 1920-luvulla valmistuneeseen arvorakennukseen on tulossa Reggio Emilia...
Suomenlinnan suojeltu upseerikerhorakennus on vanhimmilta osiltaan Ruotsin vallan ajoilta ja pääosin 1870-luvulta. Rakennushistoriallisesti arvokkaan kohteen saneeraus valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Ruotsin valtion mittavimpana rakennushankkeena 1700-luvun puolivälissä aloitettu...
Valesokkelin korjaus ei ole läpihuutojuttu. Pientalojen valesokkelin korjaus on rakennusfysiikan kannalta erittäin vaativa asia. Valesokkeli on osa ulkoseinän alaosaa. Se rajoittuu kylmään ulkoilmaan ja sisäilmaan lattian rakenteisiin sekä kosteaan että märkään lattian alusmaahan. Kun...
Kaisaniemenkadun varrella Helsingissä on kesään asti pieni mutta vaativa rakennu...
Suomenlinnan suojeltu upseerikerhorakennus on vanhimmilta osiltaan Ruotsin vall...
Suomen Rakennusmestariliiton toiminnanjohtajan ja Rakennustaidon vastaavan toimi...
Vastaa