Rakennustaito
RT 04/2016 | 16.9.2016
Harjannostajaiset on rakennustyömaahan kytketty tapahtuma ja eri asia kuin harjakaisina tunnettu tapahtuma. Harjakaisia voidaan pitää ja viettää esimerkiksi hyvien kauppojen syntymisen vuoksi.
Harjannostajaisten pitovastuu on yleensä rakennuttajalla. Kokemukseni mukaan harjannostajaisia vietettiin aiemmin ensisijaisesti rakennustyömaalla. Tällöin juhlapaikalle oli tuotu pöydät ja istuimet muualta. Pöydät oli peitetty puhtailla pöytäliinoilla. Rakennuksen keskeneräisyyden vuoksi juhlatilat olivat yleensä vetoisia ja viileitä.
Nykyään pitopaikkana voi olla ravintola tai muu siistimpi kokoontumispaikka.
Harjannostajaisiin kutsutaan aina hankkeeseen osallistuvat työntekijät, suunnittelijat, valvoja, aliurakoitsijat, tulevat käyttäjät ja rakennuttaja sekä joitain viranomaisia.
Tilaisuudet järjestettiin ennen päiväsaikaan, harvemmin iltaisin. Iltatilaisuudet pidettiin muualla kuin rakennustyömaalla, ja siihen tilaisuuteen saivat kutsun vain harvat ja valitut.
Työmaalla pidettävään tilaisuuteen kuului puheita, ruoka- ja juomatarjoilua sekä musiikkiviihdettä. Vitsien kertomiset olivat osa ”kupletin” juonta. Suosittuna esiintyjän etenkin rakennustyöläisten keskuudessa 1970- ja 1980-luvulla oli Tapio Rautavaara, joka osasi ottaa harjannostajaisväen hyvin huomioon musiikin ja ronskin huumorin kera.
Odotetuin puhe oli yleensä työntekijöiden edustajan puhe, jonka tavallisimmin piti työmaan luottamusmies.
Parhaana työntekijäin puheena muistan erään sanavalmiin ja puheliaan pääluottamusmiehen puheen. Verkkain askelin hän asteli mikrofonin taakse, laittoi kädet selkänsä taakse, piti pienen tauon ja lausui sanan: ”Kiitos!” – tämän jälkeen hän poistui paikalleen istumaan.
Toisena mieleenpainuvana tapahtuma muistan, kun harjannostajaisissa puheita oli jo muutama pidetty ja seurasi hiljainen tauko, jolloin kuului kova rämähdys erään muurarin kaaduttua tuolillaan taaimmaisena olevassa pöydässä selälleen lattialle. Harjannostajaispäivänä kahvin joukkoon saattoi lorahtaa jo aamupäivällä muutakin kuin maitoa.
Tapana oli, että mikäli rakennuttaja unohti järjestää työmaalle harjannostajaiset, ripustettiin rakennuksen korkeimpaan osaan kataja tai harja ylösalaisin muistuttamaan asiasta.
Harjannostajaisten pitäminen nykyisin on vähentynyt. Syynä lienee se, että rakentaminen on muuttunut; työntekijöiden kierrättäminen eri työmailla, työntekijöiden kansallisuuksien määrä ja aliurakoiden määrä on lisääntynyt. Ennen rakennushankkeeseen osallistujat olivat työmaan kirjoilla alusta rakennuksen luovutukseen.
Harjannostajaiset ovat tunnustuksen antamista kaikille rakennushankkeeseen liittyville osapuolille hyvästä yhteistyöstä. Toivottavasti harjannostajaisperinne jatkuu ja siitä ei tule katoavaa kansanperinnettä. Tätä perinnettä ei voi korvata somessa.
Teksti Timo Nurmi (RKL:n Kulttuuri- ja Perinnetoimikunnan jäsen), kuva Kivikartio Oy arkisto
Kommentit on suljettu.
Kesäpäivillä miteltiin taas RKL-mestaruuksista. Osallistujia paahteisella Paavo Nurmen stadionilla Turussa oli lähes 30. Myös naisia osallistui edellisvuosia enemmän. Kisat käynnistäneessä maastojuoksussa kovin aika tuli miesten yleisessä sarjassa – Turun Antti Uusilehto pinkoi...
Turun Aninkaisten frisbeegolf-radalla kiekot saivat kyytiä, kun RKL:n mestaruudesta kilpailtiin kolmannen kerran. Jos on yleisurheilun palkintosijoilla paljon tuttuja nimiä, frisbeegolfissa samat nimet tuntuvat hallitsevan peliä. Lajista on tullut Mikko Ohra-ahon ja Eemeli Koiviston...
Naantalin Kultaranta Resort tarjosi upeat puitteet ja jo aamusta lähes trooppisen sään, kun 71 RKL:n golffarin yhteislähtö alkoi. Kaunis kenttä tarjosi sopivasti haastetta, ja hanhiparvien hätistely lisäsi vaikeuskerrointa. Turun yhdistyksen järjestelyt pelittivät erinomaisesti ja...
Kesäpäivillä miteltiin taas RKL-mestaruuksista. Osallistujia paahteisella Paavo...
Turun Aninkaisten frisbeegolf-radalla kiekot saivat kyytiä, kun RKL:n mestaruude...
Loviisan Asuntomessut tarjosivat heinä-elokuussa niin wau-arkkitehtuuria kuin ta...