Varkautelainen Sanna Syrjänen uskaltaa mennä epämukavuusalueelle ja on ahkerasti hakeutunut jatkokoulutukseen. Hallitustyössä hän haluaa olla mukana uudistamassa ja kehittämässä RKL:ää.

Alan valinta oli selkeä teini-ikäiselle Sanna Syrjäselle:­ hänestä tulisi ”joku­ rakennustyyppi”.

”Kaikki alkoi TET-harjoittelusta tunnetussa varkautelaisessa Seppo Mykrän arkkitehtitoimistossa”, Syrjänen muistelee.

”Lisäksi äitini ja tätini olivat töissä Ahlströmillä, ja minäkin piirtelin nuorena tyttönä sähkökytkentäkaavioita aikani kuluksi!”

Koska kotikaupungissa Varkaudessa ei ollut rakennuspiirtäjän ammattikoululinjaa, muutti Syrjä­nen Joensuuhun. Valmistuttuaan ammattiin hän täydensi taito­jaan lukion pitkän matematiikan kurssil­la ennen hakemistaan Jyväskylän teknilliseen opistoon, jonne pääsi ensi yrittämällä – ja jossa viimeisten joukossa valmistui teknikoksi ennen rakennusmestari­koulutuksen AMK-uudistusta.

”Valmistuin keskelle pahinta lamaa, ja muutimme mieheni työn perässä Järvenpäähän.”

Suunnittelija ja kustannuslaskija

Muutaman vuoden kotona olleelle työura urkeni koulutusten ja harjoittelun kautta Swecolla, entisellä Finnmapilla. Suunnitteluavustajana Syrjänen viihtyi yli 10 vuotta ennen siirtymistään kuntapuolelle.

”Helsingin kaupungin Staralla­ vierähtikin peräti 14 vuotta erilaisissa tehtävissä, ensin työnsuunnittelijana ja sitten kustannuslaskijana”, Syrjänen muistelee.

Nykyisessä toimessaan Welado Oy:ssä Syrjänen on päässyt uuden äärelle raitiotie- ja ratahankkeiden kustannuslaskennan asiantuntijatehtävissä.

Vanhat lääkkeet eivät enää tepsi

Järjestötoiminta tuli mukaan ”vähän ohimennen” – Syrjäsen jäsenyys RKL:ssä täytti vastikään 30 vuotta. Keski-Uudenmaan yhdistyksen puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2019. Yhdistystoiminnalle on aikaa eri tavalla nyt, kun kolme lasta ovat jo isoja.

”Kun olin lama-aikaan töissä hoitoapulaisena päiväkodissa, kunnostin siellä sisätiloja. Nyt tyttä­reni on töissä siinä samassa päiväkodissa”, Syrjänen kertoo.

”Rakennusala ei näytä vielä tarttuneen lapsiin.”

RKL:n hallitustyöhön Syrjänen tulee innostuneena mukaan. Hän haluaa olla mukana uudistamassa ja kehittämässä toimintaa. Suunnittelutoimihenkilöt Pro ry:ssä aktii­vinen Syrjänen vastaa nuoriso­toiminnasta ja näkee siellä samoja vaikeuksia saada nuoria mukaan yhdistyksiin kuin RKL:ssä.

”Vanhat lääkkeet eivät enää tepsi, mutta uusien tehoa ei vielä tunneta”, Syrjänen miettii.

Liikunta on henkireikä

Syrjänen on systemaattisesti jatko­kouluttanut itseään ja opiskelee parhaillaan Metropoliassa tuotanto­talouden insinööriksi.

”Tavaksi on tullut mennä epämukavuusalueelle, enkä tiedä mihin tämä viimeisin urasiirto ja koulutus vielä johtavat”, Syrjänen hymyilee.

Liikunta on ollut Syrjäselle henki­reikä, ja hän on juossut kaksi maratoniakin.

Savolainen kustannuslaskija on kotiutunut hyvin Uudellemaalle, mutta tunnustaa, että murre palaa suurin piirtein siinä kohden automatkaa, kun Mikkeli ohitetaan.

”Sitten puheesta alkaa tulla ­savo läpi”, hän nauraa.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth kuva Markku O. Pajunen