Rakennustaito
RT 01/2017 | 17.2.2017
Uudistetun virhepankin tavoitteena on esimerkkien avulla kuvata virheeksi tulkittuja ongelmatilanteita ja siten estää vastaavien tilanteiden toistumista. Sen on tarkoitus toimia rakentamisen eri osapuolten verkkopalveluna, josta voi monipuolisesti hakea suunnittelussa, toteutuksessa tai ylläpidossa tarvittavaa tietoa niin uudis- kuin korjausrakentamisestakin.
Kahta täysin samanlaista projektia tuskin on, koska henkilöt, työtavat, ympäristö ja olosuhteet vaihtuvat kohteesta toiseen. Hankkeet ovat aiempaa suurempia, ja ne on pilkottu yhä pienempiin osakokonaisuuksiin. Samalla rakentamisaikoja on pyritty lyhentämään. Huolimatta käytössä olevista laatujärjestelmistä rakentamisessa syntyy silti ongelmatilanteita, jotka voidaan jälkikäteen tulkita rakennusvirheiksi.
Rakentamisen aikana tapahtuneet virheet on yleensä pyritty selvittämään ja korjaamaan mahdollisimman näkymättömästi. Osa virheistä on syntynyt vuosien kuluessa useiden eri tekijöiden summana. Kun ne on viimein havaittu, samanlaisia riskejä sisältäviä ratkaisuja on ehditty käyttää useissa eri kohteissa. Koska tietoa rakennusvirheistä ei ole ollut avoimesti saatavilla, on tehty samoja virheitä ja käytetty samoja riskejä sisältäviä ratkaisuja kerta toisensa jälkeen.
Sanalla rakennusvirhe ei ole yhtä yleispätevää määritelmää. Katsottaessa viranomaisen, rakennuttajan ja urakoitsijan välisen sopimuksen tai oikeuskäytänteiden näkökulmasta – rakennusvirheen käsite vaihtelee.
FISEn rakennusvirhepankin rakennusvirheen taustalla on aina toteutunut ja virheeksi tulkittu ongelmatilanne. Yleensä ongelmatilanteen on aiheuttanut puutteet useassa osatekijässä ja siten täysin vastaava rakenne voi toimia moitteettomasti toisenlaisessa ympäristössä. Riski ei siten ole virhe, koska se ei välttämättä muodostu virheeksi.
Verkkopalvelussa on toiminnot rakennusvirheen ilmoittamiseen sekä ilmoitettujen virheiden esittämiseen virhekuvauksina ja virhekortteina. Palvelussa on kattavat hakutoiminnot, joilla tietoa voi hakea hakusanoilla tai luokitusten perusteella.
Toistaiseksi virheilmoituksia ja -kortteja on verkkopalvelussa vähän, koska se julkaistiin vasta vuodenvaihteessa. Hanke kuitenkin jatkuu 2017–2018, jolloin järjestetään laaja virheiden keruukampanja. Tavoitteina on tehdä rakennusvirhepankista tunnettu rakentamisen eri osapuolten keskuudessa, saada mahdollisimman kattavasti toteutuneista virheistä virheilmoituksia sekä organisoida virhepankin ylläpito ja kehittäminen.
Kunnianhimoisena tavoitteena on saada rakennusvirhepankista yleisesti hyödynnettävä työkalu viranomaisille, rakennuttajille, suunnittelijoille, rakentajille ja muille ammattialisille sekä rakennusten käyttäjille.
Jotta rakennusvirhepankkiin saataisiin jatkossa mahdollisimman kattavasti toteutuneita virheitä, siihen lisättiin uutena ominaisuutena rakennusvirheen ilmoittaminen. Verkkopalvelun Ilmoita rakennusvirhe -osiossa pystyy ilmoittamaan virheeksi tulkitun ongelmatilanteen. Ilmoituksen edellytyksenä on, että se on tulkittu rakennusvirhepankin määritelmän mukaiseksi rakennusvirheeksi ja että se on ilmoitusvaiheessa tutkittu ja korjaus on suunniteltu. Suosituksena on, että virhe olisi jo korjattu, jotta ilmoitus kattaisi myös korjauksen toteutuksen.
Rakennusvirhepankkia rakennetaan yhteisöllisesti vastavuoroisuusperiaatteella. Siellä olevat virhekuvaukset ja -kortit esitetään puhtaasti tekniseltä kannalta ilman tapauksiin liittyviä tuotenimiä tai osapuolia. Tarkoitus ei siis ole leimata yksittäisiä henkilöitä, organisaatiota, ammattiryhmiä tai tuotteita.
Tarkoitus on toimia puolueettomasti avoimena tiedon jakajana ja siten hyvän rakentamistavan edistäjänä. Kaikki osapuolet hyötyvät, kun kerrotaan ja jaetaan kokemukset avoimesti. Kun toiminta saadaan riittävän kattavaksi, saavutetaan paitsi laadukkaampaa rakentamista myös kustannussäästöjä ja koko alan maineen paranemista.
FISE käynnisti vuonna 2016 kehittämishankkeen rakennusvirhepankin uudistamiseksi. Lähtölaukaus kehittämishankkeelle oli tarve saada virhepankki kattamaan uudisrakentamisen virheiden lisäksi myös korjausrakentamisen.
Monessa tapauksessa taustalla oli vaikeus oikean tiedon saamisessa. Ympäristöministeriö oli valmis rahoittamaan hanketta yhtenä käytännön toimenpiteenä eduskunnan antamien kosteus- ja homelausumien ratkaisemisessa.
Hankkeen ensimmäinen osa saatiin valmiiksi vuoden 2016 lopussa. Siinä kehitettiin rakennusvirhepankille nykyaikainen verkkopalvelu. Tutustu uudistettuun rakennusvirhepankkiin.
Teksti Marita Mäkinen, kuva M. Pentti
Kommentit on suljettu.
Liiton uuden elinkaarimallistrategian mukaisesti myös työikäisille tarjotaan nyt keinoja palautumiseen ja työkyvyn ylläpitoon. Ensimmäinen työikäisille suunnattu virkistystapahtuma pidettiin Himoksella syyskuun alussa. Kahteen lomahuvilaan majoittui yhteensä 22 osallistujaa pienellä...
Kesän jälkeen uutiset rakentamisen tilasta ovat hyvin huolestuttavia. Aikaisempiin vuosiin verrattuna on jo jouduttu tottumaan laskeviin rakennuslupamääriin. Nyt uutisoidaan rakennusalan työttömien määrän huomattavasta kasvusta. Edellä mainittu kohdistuu muun muassa lomautusten...
Kesäpäivillä miteltiin taas RKL-mestaruuksista. Osallistujia paahteisella Paavo Nurmen stadionilla Turussa oli lähes 30. Myös naisia osallistui edellisvuosia enemmän. Kisat käynnistäneessä maastojuoksussa kovin aika tuli miesten yleisessä sarjassa – Turun Antti Uusilehto pinkoi...
Liiton uuden elinkaarimallistrategian mukaisesti myös työikäisille tarjotaan nyt...
Kesän jälkeen uutiset rakentamisen tilasta ovat hyvin huolestuttavia. Aikaisemp...
Turun Aninkaisten frisbeegolf-radalla kiekot saivat kyytiä, kun RKL:n mestaruude...