”Koulun jälkeen pari vuotta raksalla, lukio ei kiinnostanut lainkaan. Työmaan kautta kouluun”, insinööritoimisto Esa Perhon yrittäjä ynnäsi urapolun ensi askeleitaan.

Insinööritoimisto Esa Perho Oy on Uudenmaan alueella toimiva insinööritoimisto. Yritystoiminta on alkanut vuodesta 2002 (Inststo Esa Perho) ja yhtiömuodon muutos osakeyhtiöksi tapahtui vuonna 2005.

Esa valmistui 1991 Porin teknillisestä oppilaitoksesta rakennusinsinööriksi. Nuori mies ei mennyt työnjohtotehtäviin, vaan aloitti timpurina ja välillä muurarinakin, kunnes tuli puhelinsoitto työmaalle Mäntsälän ammattikoulusta.

’”Muurailin kaatosateessa toimistorakennuksen julkisivua räystään alla, päätös opettajaksi siirtymisestä syntyi nopeasti. Ensimmäisen vuoden opetin nuoria, mutta sen jälkeen muutaman vuoden aikuisia, jolloin erikoistuttiin korjausrakennushankkeisiin. Tein siinä samalla verokortilla firishommia, siitä se ikään kuin starttasi minun yritykseni”, Perho muistelee.

”Olin välissä vuoden timpurin töissä, mutta sen jälkeen menin pariksi vuodeksi asiantuntijaksi Raksystemsiin. Sitten aloin rakentamaan omaa taloa ja palasin jälleen opetushommiin Järvenpään Keudaan. Jotenkin siinä oli jälleen luppoaikaa, joten otin taas toiminimen käyttöön, kun työt vaan lisääntyivät.”

Opetustyön ohella yrittäjä opiskeli paljon. Alkuun järvenpääläinen kävi työnjohtoon ja valvontaan liittyviä koulutuksia aina ylivalvojaan asti. Nyt viimeisin laaja koulutus ja pätevyys on rakennusterveysasiantuntija.

Yrittäjän vapaus

Esa on viihtynyt hyvin yrittäjänä. Työt vaihtelevat ja ne ovat monipuolisia. Esan palvelutarjottimeen kuuluvat rakennustöiden valvonta ja erilaiset asiantuntijatehtävät. Asiakkaina ovat pääosin yritykset, mutta myös yksityiset henkilöt. Toimeksiantajina ja yhteistyökumppaneina on myös asianajotoimistoja, isännöitsijöitä sekä rakennuttajia.

”Nyt olen ollut runsas kolme vuotta puhtaasti yrittäjänä, opettajan virkaa ei ole enää varalla. Töitä on paljon. Parasta tässä on se, että saa suunnitella omat aikataulunsa.”

Eniten Esaa työllistävät asuntokaupat ja niistä ilmenevät riitatapaukset. Myös erilaiset asumisen terveyteen liittyvät lausunnot ja asiantuntijatyöt tuovat yhä enenevissä määriin merkintöjä viikkokalenteriin.

Pienin askelin kokopäiväiseen yrittäjyyteen kasvanut Esa pitää vaikeimpana tehtävänä töiden allokointia. Päivistä ja viikoista tulee väkisinkin pitkiä, keskimäärin 50–60 tuntia viikossa, toisinaan vielä viikonlopun päiviä menee työn merkeissä.

”Nykyään teen siten, että täytän kalenterin vain puolilleen, jotta saa hoidettua kaikki tehtävät. Myös kirjoituspäiviä pitäisi lisätä nykyisen yhden viikkopäivän lisäksi.”

RKL hyvä verkosto

Töitä on riittämiin, uuvuttavaa uusasiakashankintaa ei tarvitse tehdä. Varsinkin asumisen terveyteen liittyvät työt ovat lisääntyneet kovaa vauhtia. Yrittäjä on myös pohtinut, että yhden asiantuntijan lisärekrytointi voi olla lähitulevaisuudessa ajankohtaista.

Pienenä yhden hengen toimijana Esa näkee, että verkostoituminen on palvelulupauksen pitämisen kannalta erikoisen tärkeää. RKL:n kohtaamisissa Esa on saanut monia nykyisistä kumppaneistaan. RKL:n jäsenistä moni mestari on yrittäjä, joten verkosto toimii hyvänä alustana kumppaniverkoston rakentamiselle.

Vinkkinä nuorille yrittäjäurasta haaveileville mestareille Esalla on selvä ja lyhyt viesti. Opettele ja kasva ensin isommassa organisaatiossa jossain asiassa hyväksi. Sitten hanki hyvä kirjanpitäjä ja hyviä yhteistyökumppaneita.

”Työviikko pitää luonnollisesti sisällään paljon muutakin kuin itse asiantuntijatyötä. Yllättävän paljon aikaa menee toimistoasioihin – vakuutukset, pankki, verot… – näihinkin on osattava varata aikaa. Samoin itse pidän ensiarvoisen tärkeänä liikkumista. Uin aamuisin neljänä päivänä viikossa ja käyn salilla. Tunti liikuntaa päivässä antaa pari tuntia lisää energiaa työhön”, Esa Perho lupaa.

Teksti ja kuva Jari Kostiainen